img
Αναρτήθηκε στις:04-06-23 17:22

Μαζί μπορούμε για μια καλύτερη Ζωή


Γράφει ο Απόστολος Δήμος*


5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


«Ο πιο ευτυχισμένος -είτε βασιλιάς είτε χωριάτης- είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του. Βόλφγκανγκ Γκαίτε Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος (1749-1832)»Ο Αμβρακικός αποτελεί το βασίλειο μας, το σπίτι μας, είναι εκείνο το οικοσύστημα που φέρνει ισορροπία και αρμονία ως καταφύγιο σε σπάνια είδη πτηνών και ψαριών αλλά και γαλήνη στις καρδιές μας. Πολλές φορές οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον διατάραξε την ισορροπία των οικοσυστημάτων παρά ταύτα ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ αντέχει ακόμα.

Ο γοητευτικός κόσμος μέσα από την πολυχρωμία του αποτελεί ένα συμπόσιο των αισθήσεων για εκείνον που θέλει να τον ανακαλύψει. Στις παρυφές του Αμβρακικού οι φωλιές των πουλιών δίνουν τη θέση τους σ΄ εκείνες των ανθρώπων. Λιμάνια και πόλεις με ιδιαίτερη ιστορία, όπως η ΚΟΠΡΑΙΝΑ, η ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ, η ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, η ΒΟΝΙΤΣΑ και η ΠΡΕΒΕΖΑ, αποτελούν ακόμα μία αφορμή να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή. Δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, σπάνια είδη πτηνών και ψαριών δημιουργούν εξωπραγματικές σχεδόν κι όμως αληθινές εικόνες του ΘΕΙΚΟΥ ΧΡΩΣΤΗΡΑ στον ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ. Φαίνεται πως οι Νύμφες να αναζητούν την ξεγνοιασιά και την γαλήνη στην άγρια φύση και στο μοναδικό οικοσύστημα του ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ. Ανεξαρτήτως εποχών παραμένει προκλητικά σαγηνευτική η γοητεία του. Καταθέτουμε τη προγραμματική μας δέσμευση για την σωστή ανάπτυξη και διαχείριση των οικονομικών κονδυλίων αποκλειστικά προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων της. Μαζί μπορούμε για μια καλύτερη Ζωή.


Η ανάπτυξη της γεωθερμίας και η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου ΣΥΚΕΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση της παράταξης μας. «Μαζί Μπορούμε» και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια νέα αρχή, για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα που εκπονήθηκαν από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και αναλύοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά της περιοχής του Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικού γεωθερμικού πεδίου. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι η βεβαιωμένη έκταση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών, υπολογίστηκε σε 11,2 km2. Η θερμοκρασία του νερού που ανέρχεται στην επιφάνεια κυμαίνεται από 32οC έως 50οC και η οροφή του γεωθερμικού ταμιευτήρα βρίσκεται σε βάθος κυμαινόμενα από τα 280 m έως 480 m. Η ανάπτυξη της γεωθερμίας πρέπει να αποτελέσει στρατηγική οικονομικής και αναπτυξιακής εκμετάλλευσης για τον ΔΗΜΟ μας. Οι πιθανές χρήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

•Θέρμανση θερμοκηπίων

•Ιχθυοκαλλιέργεια

•Αντιπαγετική προστασία

•Κάλυψη θερμικών αναγκών επιχειρήσεων

•Θέρμανση οικισμών κ.λπ.

Λόγω της ιατρικής μου ιδιότητας θα σταθώ στα οφέλη της ιαματικής ιατρικής. Η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της Κλασικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή, των θεραπόντων Ιατρών. Η καθιέρωση της Ιαματικής Ιατρικής επιβάλλεται αφενός από την απαίτηση των ασθενών για εφαρμογή εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών. Ο Τουρισμός Υγείας αναφέρεται στην πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες Ιατρικές μεθόδους και συμπληρωματικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής, συνδυάζοντας παράλληλα την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την ευεξία. Η βασική ιδέα είναι η πνευματική, ψυχική και συναισθηματική αναζωογόνηση του ατόμου σε εξαιρετικές βιοκλιματολογικές συνθήκες, που έχει η περιοχή μας. Είναι δεδομένο ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής με τη βοήθεια της Προληπτικής Ιατρικής και της Ιαματικής Ιατρικής μπορεί να αποτρέψει πλήθος προβλημάτων. Οι συμπληρωματικές θεραπευτικές δράσεις των Ιαματικών Φυσικών Πόρων εφαρμόζονται σε νοσήματα του μυοσκελετικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νευρικού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος καθώς και σε δερματολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις προς όφελος πάντα των ασθενών.


Ο Θερμαλιστικός Ιαματικός Τουρισμός αποτελεί μια ειδική μορφή τουρισμού η οποία περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες και σχέσεις προσωρινής διακίνησης και διαμονής ανθρώπων οι οποίοι έχουν στόχο την πρόληψη, την διατήρηση και την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας καθώς και ευεξίας τους, με τη χρήση φυσικών ιαματικών πόρων. Περιλαμβάνει πέραν των δραστηριοτήτων του Ιαματικού Τουρισμού και τις δραστηριότητες αναψυχής και αναζωογόνησης που μπορούν να έχουν και μη ασθενείς τουρίστες που επισκέπτονται τις ιαματικές πηγές. Ο θερμαλισμός δεν αφορά μόνο τα ηλικιωμένα άτομα αλλά μπορεί να καθιερωθεί και ως τάση συμπεριφοράς των νέων σε ό,τι αφορά την πρόληψη (new lifestyle).

Ο Συνδυασμός διακοπών με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωση της υγείας μέσω προγραμμάτων ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο Τομείς: Αισθητική δερματολογία, Αντιγήρανση, Αδυνάτισμα, Αποτοξίνωση - Υγιεινή μεσογειακή διατροφή Βελτίωση φυσικής κατάστασης- Φυσικοθεραπεία Φυτοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κ.α.

Πλεονεκτήματα του ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΚΟΥΦΑ για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας είναι το εξαιρετικό όμορφο φυσικό περιβάλλον, η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, η φημισμένη ηπειρώτικη διατροφή και η φιλοξενία των κάτοικων της.

#Μαζί_μπορούμε_για_μια_καλύτερη_Ζωή.


*Απόστολος Κ. Δήμος, Καρδιολόγος, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Νικ. Σκουφά-ΔΕ Αράχθου με την παράταξη «Μαζί Μπορούμε» με υπ. Δήμαρχο τον Κώστα Παπασιώζοimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img

img

img

img

img

img