Αναρτήθηκε στις:03-04-24 16:15

Οι Άγγελοι Κομνηνοί Δούκες και η οικία της Παναγίας στο Λορέτο της Ιταλίας


Σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική παράδοση οι πέτρες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο Ναός του Λορέτο στην Ιταλία, προέρχονται από την οικία της Παναγίας και μεταφέρθηκαν με θαυμαστό τρόπο (με Αγγέλους σύμφωνα με την παράδοση) στην Κροατία και στην συνέχεια στο Λορέτο της Ιταλίας, όπου και ανοικοδομήθηκε ο ναός της «Αγίας Οικίας» της Παναγίας.

Ωστόσο μέσω έρευνας που πραγματοποίησε ο Ακαδημαϊκός Χάρης Κουδούνας που διαμένει στην Ιταλία, με καταγωγή από την Πύλη Τρικάλων, ανέπτυξε μια νέα θεωρία για την πορεία των λίθων της Αγίας Οικίας της Θεοτόκου, στην οποία μέσω του Δουκάτου των Αθηνών, οδηγήθηκαν στην Πόρτα Παναγιά της Πύλης Τρικάλων. Ο Χάρης Κουδούνας υποστηρίζει ότι οι Άγγελοι εντέλει που μετέφεραν τον οίκο της Θεοτόκου στο Λορέτο της Ιταλίας, ήταν οι ίδιοι οι άρχοντες του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οι Άγγελοι Κομνηνοί Δούκες. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του, οι λίθοι της Οικίας της Θεοτόκου παρέμειναν για περίπου 3 χρόνια στην Πόρτα Παναγίας της Πύλης, υπό την προστασία Ναϊτών ιπποτών και έπειτα, διά μέσω της παλαιάς οδού Πύλης-Άρτας, οδηγήθηκαν στο Κάστρο της Άρτας, παρέμειναν για τρία χρόνια στην Άρτα και τελικά μεταφέρθηκαν στο Λορέτο της Ιταλίας, όπου και χτίστηκε η «Αγία Οικία».

Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των τριών πόλεων (Πύλη-Άρτα-Λορέτο) είναι ισχυροί και έγιναν πλέον ακόμη ισχυρότεροι, μετά το Διεθνές συνέδριο που έγινε στο Λορέτοτο 2016,στο οποίο υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά πάνω στην ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει ο Ακαδημαϊκός Χάρης Κουδούνας. Το Συνέδριο διοργάνωσε η «Accademia Angelio Constantiniana» παρουσία της ιδίας Αυτού Υψηλότητας Πρίγκιπα Alessio Angelo–Comneno di Tessaglia στο Δημαρχείο του Λορέτο, με αφορμή τους εορτασμούς των 700 ετών από θεμελιώσεως της «Αγίας Οικίας του Λορέτο», ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα παγκοσμίως, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο τελέστηκε υπό την Υψηλή Αιγίδα του Βατικανό (εκπροσωπήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Giovanni Tonnouci, ο οποίος ήταν και εκ των βασικών ομιλητών) και της Ιεράς Μητρόπολης Ιταλίας &Μάλτας, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεννάδιο να αναπτύσσει ο ίδιος τις θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να αναπέμπει Παράκληση στη Θεοτόκο, εντός του Ιερού Προσκυνήματος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Σωτηριάδη, εκπρόσωπο της Εκκλησίας Της Ελλάδος, γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αυτής. Στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Λορέτοτο 2016 είχε προσκληθεί και ο Δήμος Αρταίων όπου εκπροσωπήθηκε από τον τότε Αντιδήμαρχο Χάρη Παπάζογλου και τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Κοτσαρίνη.

Ο Χάρης Κουδούνας θα έρθει στην Άρτα και θα παρουσιάσει το βιβλίο του: «Η Ιερά Σινδόνη & Η Αγία Οικία Της Θεοτόκου» ( Η διέλευση από την Αθήνα) στην Πνευματική στέγη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το Σάββατο 13 Απριλίου στις 19.00.

Θα εκτεθεί στο χώρο και ένα ακριβές αντίγραφο της πολυσυζητημένης Ιεράς Σινδόνης, όπου η Ιταλικής καταγωγής κυρία Emanuela Marinelli, Σινδονολόγος καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών και Γεωλόγος – συγγραφέας ,θα κάνει εκτενείς αναφορές.

Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης και του Δήμου Αρταίων.

Κατσώτης Βασίλης, Χημικός – Ιστορικόςimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣimg