Συνέντευξη του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννη Βουτσινά, στον «Μ»
Περιφερειακή Επιτροπή: Κατακυρώσεις διαγωνισμών και νέες δημοπρατήσεις έργων
Συναντήσεις Αλ. Καχριμάνη με Υπουργούς Υποδομών και Πολιτισμού
Επετειακή εκδήλωση του «Σκουφά» για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
Ενημέρωση Περιφερειάρχη για το έργο Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας
Παραμυθιά: Εξιχνιάστηκε απάτη με υποκλοπή στοιχείων κάρτας

Της Ειρήνης Κατσούλα Με το βλέμμα στραμμένο στις δράσεις και τις κινήσεις που κάνουν τα Επιμελητήρια της χώρας μας γύρω από τη στρατηγική ανάπτυξη του επιχειρείν, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Βουτσινάς, επικροτεί τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του Επιμελητηρίου Άρτας, που βλέπει να παίρνουν “σάρκα και οστά” αυτόν τον ενάμιση χρόνο, όπου επικεφαλής στο τιμόνι του Επιμελητηρίου Άρτας είναι ο Δημήτρης Χουλιάρας.
“Πέρα από την εμπειρία που διαθέτει ο κ. Χουλιάρας γύρω από το επιχειρείν, διαθέτει και μια προσωπικότητα που εξελίσσει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις μετατρέπει όχι απλά σε συνεργασίες αλλά σε φιλίες, και ως επακόλουθο σημαντικά αποτελέσματα παράγονται μέσα από αυτές. Το ίδιο συνέβη και με τη δική μας συνεργασία – φιλία, ώστε στηρίζονται από την ΚΕΕΕ οι δράσεις του Επιμελητηρίου Άρτας, αλλά και τους δίνεται η πρέπουσα προσοχή εξέλιξής τους. Η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης του φθινοπώρου της ΚΕΕΕ στην Άρτα αποτελεί παράδειγμα της άριστης συνεργασίας μας με το Επιμελητήριο Άρτας!”, δήλωσε στον “Μ” ο κ. Βουτσινάς.
Πριν όμως ο κ. Βουτσινάς αναφερθεί εκτενώς στη Γενική Συνέλευση του φθινοπώρου που θα λάβει χώρα στην Άρτα, αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα στις 24 και 25 Απριλίου 2026. “Στην Καρδίτσα ήταν ισχυρή η παρουσία του κόσμου, που θέλησε να παρακολουθήσει την ισχυρή θεματολογία που είχε δημιουργηθεί. Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούσαν ανταποδοτικές υπηρεσίες και υποστηρικτικά θέματα της ΚΕΕΕ προς τα επιμελητήρια και κατά συνέπεια προς τις επιχειρήσεις, όπως οι ψηφιακές υπογραφές, οι διαδικασίες που αφορούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ, η δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης συμβουλευτικής για την αξιοποίηση των προγραμμάτων INTERREG Ελλάδα- Ιταλία, Ελλάδα- Αλβανία, Ελλάδα- Σκόπια, Ελλάδα- Βουλγαρία, Ελλάδα- Κύπρο από όλα τα επιμελητήρια της χώρας. Μ’ αυτόν τον τρόπο παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση κάτι καινούριο, κάτι μοντέρνο που δημιουργήθηκε πλέον από την ΚΕΕΕ και ωφελεί όλα τα επιμελητήρια που θέλουν να αξιοποιήσουν τα προαναφερόμενα προγράμματα, μεταξύ αυτών και το Επιμελητήριο της Άρτας. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι δράσεις του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πώς επιτυγχάνεται η παρουσία της ΚΕΕΕ στη διαμόρφωση νομοσχεδίων και νόμων που αφορούν την επιχειρηματικότητα συζητήθηκε εκτενώς. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις για την κλιματική κρίση και το πώς αυτή επηρεάζει το οικονομικό αποτύπωμα στην περιφέρεια, καθώς και οι τοποθετήσεις για το πώς μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη σχέση με τις μεγαλύτερες “δυνατές” επιχειρήσεις μέσα από συνεργασίες. Τέλος, εξειδικεύσαμε σε θέματα που αφορούσαν τη στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την ομογενοποίηση διαδικασιών στο ΓΕ.Μ.Η. και της σχετικής νομοθεσίας”.
Όσον αφορά το έργο που παράγεται αυτόν τον ενάμιση χρόνο στο Επιμελητήριο Άρτας και το ποιες εντυπώσεις έχει αφήσει στην ΚΕΕΕ, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ δήλωσε “Κατ’ αρχάς, ο κ. Χουλιάρας έχει μεγάλη εμπειρία μέσα από τον συνδικαλισμό γύρω από το επιχειρείν ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Άρτας τόσα πολλά χρόνια, αλλά να σημειώσουμε ότι και τα προηγούμενα εφτά χρόνια πριν αναλάβει τα ηνία ήταν ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας. Άρα η μετάβαση και η ανέλιξη στη θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας έφερε μια λογική συνέχεια και μια γνώση, η οποία συνδυάστηκε και με την εμπειρία και με τις ανθρώπινες επαφές και σχέσεις. Επιπλέον, πολύ θετικό στοιχείο είναι και η άριστη συνεργασία που υπάρχει στο Επιμελητήριο Άρτας μεταξύ των δύο παρατάξεων που ασκούν διοίκηση. Έτσι, όταν υπάρχει κλίμα ήρεμο μέσα σε ένα επιμελητήριο, τότε μπορεί και η Κεντρική Ένωση να στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες. Η ΚΕΕΕ στηρίζει τα επιμελητήρια και αυτά με τη σειρά τους στηρίζουν τις επιχειρήσεις τους. Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι υπάρχει άρτιο κλίμα μεταξύ μας!”
Από τη συζήτησή μας δεν γινόταν να λείπει η πετυχημένη παρουσία του Επιμελητηρίου Άρτας στην 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου το Επιμελητήριο Άρτας με τις δύο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές εκδηλώσεις “Κερνάμε Άρτα στη ΔΕΘ” έκλεψε τις εντυπώσεις. Μάλιστα, ο απόηχος ήταν τόσο θετικός που έφτασε μέχρι την άκρη της Ελλάδας, με την εφημερίδα “Παρατηρητής της Θράκης” να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “Είδαμε στη ΔΕΘ το περίπτερο της Άρτας να κλέβει την παράσταση. Είχαν κεράσματα με τοπικά προϊόντα, είχαν events, είχαν οργανωθεί σωστά για να έχουν αυτό το αποτέλεσμα!”. Ρωτήσαμε λοιπόν τον κ. Βουτσινά ποια είναι η γνώμη του για τη συμμετοχή των επιμελητηρίων στις εκθέσεις, διότι υπάρχει και η άποψη μιας μερίδας επιχειρηματιών που λένε ότι η συμμετοχή σε αυτές δεν προσφέρει ουσιαστικό κέρδος και όφελος στις επιχειρήσεις. “Το Επιμελητήριο Άρτας κατάφερε και αξιοποίησε όλα τα τοπικά προϊόντα που είχε στη διάθεσή του, πραγματοποίησε εκδηλώσεις γαστρονομίας αναμειγνύοντας τις γεύσεις της Άρτας μέσα από τα τοπικά της προϊόντα και κατάφερε να προσελκύσει εκατοντάδες επισκεπτών να τα δοκιμάσουν. Με αυτόν τον τρόπο προώθησε τα τοπικά προϊόντα της Άρτας, προβάλλοντας την ίδια την Άρτα. Κρίνω ότι όσον αφορά τη συμμετοχή των επιμελητηρίων στις εκθέσεις, πρέπει πάντα να υπάρχει προετοιμασία, να είναι στοχευμένες οι συναντήσεις του κάθε επιμελητηρίου, ώστε να δημιουργηθούν συναντήσεις και συνεργασίες που στοχεύουν στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, στην προώθηση συναλλαγών και στην προώθηση της αύξησης του κύκλου εργασιών. Αυτοί είναι οι στόχοι. Απαιτούνται φυσικά κάποιες αλλαγές στη ΔΕΘ, όμως η πεπατημένη μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι πρόκειται για μια πορεία πολλών ετών και δεν τίθεται κάποιο πρόβλημα να μην προσπαθήσουμε να την τροποποιήσουμε για το καλύτερο, όπως δεν τίθεται και κάποιο πρόβλημα στο να αναφερόμαστε σε επιτυχημένες δράσεις που αποτελούν θετικό παράδειγμα για όλους, όπως αυτή που υλοποίησε το Επιμελητήριο Άρτας στην 89η ΔΕΘ”.
Σχετικά με τη Γενική Συνέλευση του φθινοπώρου της ΚΕΕΕ, που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2026 στην πόλη μας την Άρτα, ο κ. Βουτσινάς δήλωσε “Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει πλούσια θεματολογία, όπως υπήρχε και στη Γενική Συνέλευση της Καρδίτσας. Επιπρόσθετα, θα είναι ενδιαφέρον και πλούσιο το περιεχόμενο σε πολλά επίπεδα, γιατί ο κ. Χουλιάρας είναι από τους ανθρώπους τους “ακομπλεξάριστους” που δεν διακατέχεται από εγωισμό, αλλά όταν θέλει να πετύχει κάτι, θέτει μπροστά και πάνω απ’ όλα τη συνεργασία, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα σε δράσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες είναι θετικότατα. Θα υπάρξει λοιπόν άριστη συνεργασία μεταξύ ΚΕΕΕ και Επιμελητηρίου Άρτας για ένα άριστο αποτέλεσμα στην Άρτα. Τέλος, να περιμένετε ανθρώπους απ’ όλη τη χώρα να καταφτάσουν στην Άρτα, τόσο φορείς όσο και επιχειρηματίες, οι οποίοι θα χαρούν να γνωρίσουν τον τόπο σας, θα χαρούν να γνωρίσουν το Επιμελητήριό σας, θα χαρούν να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία με Αρτινούς επιχειρηματίες. Απώτερος στόχος μας είναι, μέσα από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, να βγει ένα ισχυρό μήνυμα από την Άρτα για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη!”.
