Αναρτήθηκε στις:02-11-23 17:42

Ανησυχία 1.047 συμβασιούχων υπαλλήλων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για το μέλλον της εργασίας τους


Την αγωνία τους για το μέλλον της εργασίας τους εκφράζουν 1.047 συμβασιούχοι υπάλληλοι του ΙΔΟΧ (επαγγελματίες υγείας, διοικητικοί υπάλληλοι και οδηγοί), υπογραμμίζοντας την σημασία των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και σε κρίσιμες καταστάσεις όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία. Συγχρόνως, καλούν τους αρμόδιους να αντιμετωπίσουν επίσημα και να επιλύσουν αυτό το κρίσιμο ζήτημα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της εργασίας τους μετά τη λήξη της σύμβασής τους τον Νοέμβριο του 2023. Αναλυτικά, η επιστολή που συνέταξε το Σωματείο Εργαζομένων για τους συμβασιούχους υπαλλήλους:

«Αξιότιμοι/ες κύριοι/κυρίες,

Η παρούσα επιστολή αποτελεί την φωνή των 1.047 συμβασιούχων υπαλλήλων ΙΔΟΧ, επαγγελματιών υγείας, διοικητικών υπαλλήλων, οδηγών και εκφράζει την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον, για την προάσπιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου θεσμού και την διατήρηση των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) .

Οι ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας, επί τρεισήμισι χρόνια τώρα εργασίας και προσφοράς στον πολίτη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή πραγματοποιώντας δειγματοληψίες (Covid-Γριπώδης συνδρομή) σε όλη την επικράτεια της χώρας, με μεγάλα διαστήματα αναστολής αδειών, χωρίς ρεπό με εξουθενωτικά ωράρια και συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, εκτεθειμένοι σε όλους τους πιθανούς κινδύνους, απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοιού, στην διερεύνηση συρροών, στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς επίσης και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Ακόμη και σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ είναι εκεί και δηλώνουν τη παρουσία τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν της συμβάσεως του ειδικού σκοπού αλλά ενός γενικού σκοπού, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των πολιτών και στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία . Ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού οι ΚΟΜΥ Θεσσαλίας συνεργάζονται με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε δράσεις που στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες, ήτοι στην ενημέρωση για περιστατικά γαστρεντερίτιδας και αναπνευστικών λοιμώξεων, συλλέγοντας σε καθημερινή βάση στοιχεία από τα Κ.Υ όλης της Θεσσαλίας, στη διενέργεια εμβολιασμών τετάνου και ηπατίτιδας Α σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες, στην εντομολογική επιτήρηση των πληγεισών περιοχών υπό την εποπτεία των αρμοδίων δημόσιων εποπτών υγείας καθώς και στην επιτήρηση των υδάτων η οποία οργανώνεται από τους επόπτες υγείας. Για την πλήρη καταγραφή των δράσεων οι ΚΟΜΥ Θεσσαλίας συνέδραμαν με την συμμετοχή οδηγών, νοσηλευτών και διοικητικό προσωπικό.

Η Σύμβασή μας είναι ενεργή, κατόπιν διαδοχικών παρατάσεων, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023. Σας παρακαλούμε να συνδράμετε στη διαμόρφωση των συνθηκών που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση των ΚΟΜΥ μετά της 30/11/23, καθώς ήδη είμαστε στα μέσα του Οκτωβρίου και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τους αρμοδίους για την ανανέωση της σύμβασής μας».



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ