Αναρτήθηκε στις:31-05-23 13:31

«Ύδωρ 2.0»: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων


Συνάντηση Τσακίρη-Στύλιου την Πέμπτη στο ΥΠΑΑΤ



Από τον Δημήτρη Λ. Ντούλα/Ειδική συνεργασία


Η τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον υπηρεσιακό Γιώργο Τσακίρη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαΐου, με τον Γιώργο Γεωργαντά, να παραδίδει το χαρτοφυλάκιο στον καθηγητή που αναλαμβάνει χρέη υπουργού, μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Από την σχετική φωτό που δόθηκε στην δημοσιότητα, απουσίαζε και βρισκόταν στην Άρτα ο Γιώργος Στύλιος που διατέλεσε από 13/08/2021 έως 26/05/2023, ως Υφυπουργός. Όπως μάθαμε, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, ο κ. Στύλιος που είχε υπ' ευθύνη του τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον ΕΛΓΑ, θα ενημερώσει σχετικά την Πέμπτη στις 10 το πρωί, την νέα ηγεσία. Ο πρώην Υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής Άρτας, έχοντας την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, να "τρέξει" τα θέματα ενός "κρίσιμου χαρτοφυλακίου", θα περιγράψει το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιείται εδώ και τρεισήμισι χρόνια για την αναβάθμιση του εγχώριου πρωτογενή τομέα, με στόχο την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του. Ένα σχέδιο, το οποίο αξιοποιώντας πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης αναπτύσσεται σε άξονες όπως: η κατασκευή νέων, σύγχρονων υποδομών, η στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, ο εκσυγχρονισμός της εθνικής παραγωγής μέσω της υιοθέτησης των μεθόδων της ευφυούς γεωργίας και της γεωργίας ακριβείας, καθώς και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αρμόδιο για όλα τα στάδια υλοποίησης των εγγειοβελτιωτικών έργων, δηλαδή τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την παρακολούθηση και την αξιοποίησή τους. Ο Ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γιώργος Τσακίρης, ψάχνοντας τον "κοινό τόπο", θα ενημερωθεί "εξ αντικειμένου" από τον κ. Στύλιο και για το "Ύδωρ 2.0": Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων που αφορούν εγγειοβελτιωτικά έργα, να είναι στις βασικές προτεραιότητες και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, του αγροτικού κάμπου της Άρτας. Ο κ. Στύλιος άλλωστε ξέρει καλά τα θέματα γιατί ήταν υπεύθυνος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών και της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων. Το αρδευτικό πρόβλημα όπως έχει επισημανθεί από ειδικούς τεχνοκράτες, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον αγροτικό τομέα, καθώς τα αρδευτικά δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, το υψηλό αρδευτικό κόστος, τη σπατάλη νερού και την ποιοτική υποβάθμιση του αρδευτικού νερού.

Ο Γ. Στύλιος έχει τονίσει σε ημερίδες πως περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ προβλέπονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ για υποδομές εγγείων βελτιώσεων. Προσπάθεια που στηρίζεται στους πόρους ύψους 19,3 δισ. ευρώ της Νέας ΚΑΠ. Παράλληλα, σημείωσε πως με χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, υλοποιείται το "Ύδωρ 2.0", το μεγαλύτερο πρόγραμμα επένδυσης σε εγγειοβελτιωτικά έργα από την δεκαετία του 1960. Ο κ. Στύλιος αναφέρεται και στον κομβικό ρόλο των ΟΕΒ και ΤΟΕΒ στην ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας. Στο σχέδιο της ΝΔ για τον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων. Στην ανάγκη εξορθολογισμού του πλαισίου λειτουργίας των ΟΕΒ που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω μιας ολοκληρωμένης θεσμικής παρέμβασης, αλλά και στην συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των απαρχαιωμένων και απαξιωμένων αρδευτικών υποδομών της χώρας.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ


Πάντως μπορεί να άλλαξε ο υπουργός για ένα μήνα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ωστόσο δεν άλλαξε το οργανόγραμμα των τεχνοκρατών που πρέπει να "τρέξουν" τα θέματα στην συνέχιση του κράτους. Παραμένουν στις θέσεις τους, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, στην Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, στην Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών ο Δημήτριος Παπαγιαννίδης και σαν Υπηρεσιακός Γραμματέας ο Εμμανουήλ Αναδρανιστάκης.

Ο νέος Υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Τσακίρης κατά την τελετή παραλαβής παράδοσης δήλωσε: "Οφείλουμε να υπηρετήσουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού μας που δεν είναι και το πιο εύπορο, άρα μας πέφτει η ευθύνη να μπορούμε να στηρίξουμε και την παραγωγή τους, αλλά και την υπόστασή τους. Ξέρω ότι αυτό το μήνα που θα είμαι μαζί σας δεν μπορούμε να κάνουμε μεγαλεπίβολα σχέδια. Μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν κάποιες ιδέες. Θα εργαστώ λοιπόν με τις αρχές που υπάρχουν στο Υπουργείο για να πετύχουμε τους στόχους του ΥΠΑΑΤ. Θέλω τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά, να μην εμποδίσουμε τίποτα απ΄ αυτά που γίνονται. Η θέση μου -όπως γνωρίζετε- είναι έξω από τα κόμματα. Θεωρώ ότι η επιλογή μου είναι τεχνοκρατική. Ακούω όλες τις απόψεις και δεν θα είμαι συνδεδεμένος με μια συγκεκριμένη άποψη".



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img