Αναρτήθηκε στις:23-06-18 11:32

Φλω και Τιμολέων – Το κάλεσμα της φώκιας

Μερκούριος Αυτζής
Εκδόσεις Ψυχογιός 2018 - σελ.200 (Παιδική λογοτεχνία)


Η φώκια Monachus Monachus είναι από τα πιο απειλούμενα ζώα του πλανήτη. Λέγεται Monachus Monachus ή μεσογειακή φώκια ή φώκια Μοναχός, και είναι θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των Φωκιδών.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στην Ευρώπη και το πρώτο στην Ελλάδα. Στη Στενή Βάλα Αλοννήσου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας στη Μεσόγειο.

Η Mom, Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, είναι μια ελληνική Μη Κυβερνητική Περιβαλλοντική Οργάνωση.

Η Μεσογειακή Φώκια είναι ένα από τα θαλάσσια θηλαστικά που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Μια αστραπή έσκισε ξαφνικά τον ουρανό της Φούρκας και την ίδια στιγμή… Τι παράξενο; Ένα Ουάαα! Ουάαα! ακούστηκε. Με κλάμα μωρού έμοιαζε. Μόλις που έφτανε η παράξενη ηχώ στ΄ αυτιά της δωδεκάχρονης Φλώ (Φλωρεντία). Εκείνη τη στιγμή δεν είχε δώσει σημασία. Πού να το φανταστεί; Ήταν απορροφημένη στο κολύμπι και δεν ενοχλήθηκε καθόλου από την αστραπή. Η βροντή που ακολούθησε σκέπασε το περίεργο εκείνο «κλάμα» και τον παφλασμό των κυμάτων και τις φωνές των παιδιών που έπαιζαν στην παραλία. Ένα γκρίζο σύννεφο είχε καθίσει πάνω σε ολόκληρη την Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Οι πρώτες σταγόνες δεν άργησαν να φανούν. Η Φλώ έκανε ένα τελευταίο μακροβούτι και κολύμπησε προς την ακτή. Αλλά για άλλη μια φορά… Ουάαγ! Ααβ! ήχησε εκείνο το παράξενο κλάμα. Πίστεψε ότι κάποιος έκλαιγε πίσω από τα βράχια της ακτής. Πλησίασε και τότε είδε μια μικρή φώκια! Ενθουσιάστηκε σαν την είδε. Πλησιάζοντας η Φλω πρόσεξε ότι το φωκάκι είχε μια πληγή στον θώρακα, ακριβώς κάτω από το δεξί πτερύγιο, από καμάκι πιθανότατα και έκανε τη μικρή φώκια να αιμο
ρραγεί. Τότε αμέσως η Φλω έτρεξε και ειδοποίησε τον πατέρα της Πέτρο Καλομοίρη, που ήταν «στρατευμένος» γιατρός, κτηνίατρος και βιολόγος και εξωτερικός συνεργάτης της Mom, περιθάλποντας τις φώκιες της Μεσογείου. Αφού καθάρισε την πληγή στο φωκάκι ο Πέτρος Καλομοίρης ρώτησε τη μικρή Φλώ πώς να ονομάσουνε το μικρό αρσενικό φωκάκι. Και έτσι αποφασίσανε μαζί με τον εξάδελφό της Έρικ να το λένε Τιμολέων…

Εκτός από την δωδεκάχρονη Φλω και το μικρό φωκάκι τον Τιμολέων, άλλοι ήρωες αυτού του συγκινητικού βιβλίου, είναι τα μέλη της οικογένειάς της, ο κτηνίατρος και πατέρας της Φλω, Πέτρος Καλομοίρης, και η μεγαλύτερη αδελφή της, η Κρύστα, ο Έρικ, ο πρώτος ξάδελφος της Φλω και ανιψιός του Πέτρου και ο καπετάν Πυθαγόρας.

Πιστεύουμε ότι η Φλω και ο Τιμολέων θα γίνουν αγαπημένοι ήρωες των μικρών αναγνωστών, αυτοί που θα τους συναρπάσουν, και «Το κάλεσμα της φώκιας» αφενός θα το αγαπήσουν, αφετέρου θα γίνει ο αγγελιοφόρος που θα μεταφέρει το μήνυμα για τη σωτηρία της φώκιας Monachus Monachus σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ένα μυθιστόρημα για νέους κάθε ηλικίας που προκαλεί και συναρπάζει…

Από τα άγουρα χρόνια των κοντών παντελονιών ο Μερκούριος Αυτζής είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση και τις μυρωδιές του κάμπου. Τα βιώματα αυτής της εποχής σημάδεψαν τη ζωή του, κι όταν έγινε δάσκαλος και ήρθε σε επαφή με το παιδί, αγάπησε το λογοτεχνικό βιβλίο. Σπούδασε θέατρο, μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος μάστερ λογοτεχνίας. Παράλληλα επισκέπτεται δεκάδες σχολεία όπου κουβεντιάζει με τα παιδιά-αναγνώστες και αναπτύσσει ποικίλες δράσεις.

Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελλ. Τμήμα της IBBY) από το 1998 και το διάστημα 2002-2014 διετέλεσε Σύμβουλος και Έφορος στο Δ.Σ. αυτού. Την περίοδο 2015-2017 επιμελήθηκε τη στήλη «Ζήτω η Περιέργεια!» στο ένθετο «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kosvoice.gr.

Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα (1994), το ανέκδοτο θεατρικό έργο «Αν τα παιδιά έχτιζαν το αύριο», απέσπασε διάκριση από τη Γ.Λ.Σ. Έκτοτε κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, καθώς και στο βιβλίο Γλώσσα Δ΄ Δημοτικού – Πετώντας με τις λέξεις. Συνολικά μέχρι τώρα έχει τιμηθεί τρεις φορές, ενώ το βιβλίο του Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2004) έχει συμπεριληφθεί το 2005 στα White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.

Συνεργάστηκε με τις Εκδόσεις Μίνωας και Ελληνικά Γράμματα, ενώ δύο βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παρρησία.

Επίσης κυκλοφορούν στις εκδόσεις Ψυχογιός τα εφηβικά μυθιστορήματα: «Όστρακο στα μαλλιά», «Μέτωπο στον καθρέφτη», το «Οικολογικές διακοπές για όλο το χρόνο», καθώς και τα παιδικά: «Τα Χριστούγεννα του αλήτη», «Ένα… ψυγείο για τον Ορφέα», «Ο Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου», «Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα», «Τρελό μου αμαξίδιο» και «Γιασμίν – Μια ζωή από την αρχή».


Κώστας Τραχανάς
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img