Αναρτήθηκε στις:22-06-18 12:44

Αναβίωση εθίμου Αϊ Γιάννη Ριγανά

Το καλοκαίρι πλέον έχει φτάσει και μαζί με αυτό ήρθαν και οι καλοκαιρινές Εκκλησιαστικές εορτές που με λαμπρό και ξεχωριστό τρόπο βιώνουν οι ορθόδοξοι Έλληνες ανά την επικράτεια.

Ξεχωριστή θέση στις εορτές του καλοκαιριού κατέχει και η εορτή του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, εορτή η οποία συνδέεται με πολλά και ιδιότυπα έθιμα στην Περιφέρειά μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κύριο χαρακτηριστικό της εορτής αυτής είναι το έθιμο με τις φωτιές που άναβαν την παραμονή στις γειτονιές όπου καίονται τα στεφάνια της πρωτομαγιάς.

Οι φωτιές λέγονται κάψαλα και άναβαν σε σταυροδρόμια κατά γειτονιές, παλαιότερα με ανταγωνιστική διάθεση, ποια γειτονιά θα ανάψει μεγαλύτερη φωτιά από την άλλη.

Στην Πόλη της Άρτας το έθιμο αυτό αναβιώνει στην Ενορία της Αγίας Θεοδώρας.

Ο Σύλλογός με Παιδιά και μεγάλους ανάβει φωτιά όπου καίγονται τα Μαγιάτικα Στεφάνια που φέρνουν οι ενορίτες και κόσμος από όλη την πόλη και όλοι πηδούν τρεις φορές πάνω από τις φλόγες, κάνοντας ευχές για καλή υγεία και απαλλαγή από κάθε κακό.

Μια ακόμη συνήθεια που επικρατούσε την ίδια μέρα είναι να μαζεύουν οι νοικοκυρές ρίγανη.

Η ρίγανη πρέπει να συλλεχθεί πρωί-πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου.

Για τους λόγους αυτούς ο Άγιος Ιωάννης ονομάζεται και Ριγανάς.

Η αναβίωση του εθίμου συνδυαζόταν με γλέντι και χορούς γύρω από τις φωτιές.

Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας σας προσκαλεί να έρθετε φέρνοντας μαζί τα Μαγιάτικα Στεφάνια στην Αναβίωση του εθίμου του Αϊ Γιάννη Ριγανά το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρα 9 το Βράδυ στην πλατεία Αγίας Θεοδώρας.

Κατά την διάρκεια του εθίμου και περί ώρα 21:30 θα περάσουν και θα πηδήξουν πάνω από τη φωτιά και οι δρομείς που θα συμμετέχουν στον Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου!!!

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει Ρεμπέτικη Βραδιά με τους Χρήστο Σιάννα και Βάσω Φλώρου.

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img