Αναρτήθηκε στις:16-09-24 12:56

Εγκαίνια έκθεσης «Καθρέφτης» στο Ενοριακό-Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Γραμμενίτσας


Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της εξαιρετικής έκθεσης «ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ», η οποία είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα το περασμένο φθινόπωρο. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ενοριακό-Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Γραμμενίτσας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ξενάγηση-παρουσίαση της έκθεσης και να συζητήσουν με τους καλλιτέχνες Χάρη Κακαρούχα, Νεκτάριο Μαμάη, Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη και Μπάμπη Πυλαρινό.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 και θα είναι ανοιχτή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 18:00 έως τις 20:00.


«Δώδεκα εικαστικοί εμπνέονται από τις ταινίες, αλλά και από τη γενικότερη παρουσία του Αντρέι Ταρκόφσκι, στην Τέχνη, στη σκέψη και στη φιλοσοφία του εικοστού αιώνα.

Ένας κατεξοχήν ποιητής – σκηνοθέτης, με κινηματογραφικά κάδρα, θα έλεγε κανείς, όμοια με ζωγραφικές συνθέσεις, μπαίνει τώρα στο ζωγραφικό τελάρο. Το εικαστικό υλικό είναι τόσο πλούσιο, όσο και η απαράμιλλη – γνωστή και μυθική πια – ταρκοφσκική ατμόσφαιρα.

Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, στην έκθεση αυτή, οι τόσο αποκλίνουσες, ιδιαίτερα προσωπικές ματιές, των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, καθώς και οι πλευρές του έργου του σκηνοθέτη, που τα ζωγραφικά αυτά έργα φωτίζουν.

Κάποιες ζωγραφιές κινούνται στο γενικότερο κλίμα όλων των ταινιών και της προσωπικότητας του Αντρέι Ταρκόφσκι. Σημασία ίσως δεν έχει πώς και με ποιον τρόπο κάποιος εικαστικός προσεγγίζει το θέμα. Σημασία έχει το ότι έχουμε δώδεκα διαφορετικές ζωγραφικές αφηγήσεις του κινηματογραφικού πολιτισμού που άφησε ο Αντρέι Ταρκόφσκι, συνδεδεμένες μεταξύ τους με την επιθυμία μιας ουσιαστικής προσέγγισης στο μυστήριο της ζωής, στην ουσία των πραγμάτων, στη μεταφυσική αυτού του κόσμου».

(Μπάμπης Πυλαρινός, από τον κατάλογο της έκθεσης)



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ