Αναρτήθηκε στις:20-10-16 16:26

Χορεύοντας με τον Αϊνστάιν





Κέιτ Γουένερ
Εκδόσεις Κριτική 2014 - σελ. 334

Η Μάρεα Χόφμαν νοιώθει ντροπή για τον πατέρα της (ήταν ιδιοφυία στα μαθηματικά) που έφτιαχνε πυρηνικές βόμβες στο Λος Άλαμος και συμμετείχε στο Σχέδιο Μανχάταν. Η Μάρεα προσπαθεί να μάθει και να εξηγήσει την αυτοκτονία του πατέρα της.

Μεγαλώνοντας με τρομερό φόβο για τις πυρηνικές βόμβες και βλέποντας εφιάλτες με πυρηνικούς πολέμους, αυτά την επηρέασαν πολύ βαθιά. Επίσης επειδή οι γονείς της τσακώνονταν συνέχεια, ένιωθε πολύ μεγάλη μοναξιά.

Ο πατέρας της Μάρεας γνώριζε τον Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Μελετών, και ο Αϊνστάιν άρχισε να έρχεται τακτικά στο σπίτι τους για φαγητό. Η Μάρεα ήταν περίπου εννέα χρονών κι άρχισε να φωνάζει τον Αϊνστάιν παππού. Χόρευε μαζί του. Ήταν μικρό κοριτσάκι, και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν την έπαιρνε στην αγκαλιά του και χόρευαν βαλς. Η Μάρεα χορεύει βαλς με τον παππού Αϊνστάιν, μουρμουρίζοντας το «Βαλς της Εύθυμης Χήρας», οι αναμνήσεις αυτές την πλημμυρίζουν σα τη ζεστασιά του ήλιου.

Η Μάρεα μεγάλωσε στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, με τη διαρκή απειλή της πυρηνικής καταστροφής. Η δική της γενιά δεν πίστεψε στο μέλλον. Γι' αυτό άρχισε να περιπλανιέται σε όλο τον κόσμο και τώρα περιπλανιέται σε όλη την πόλη. Δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει μακροχρόνιους δεσμούς με άλλους ανθρώπους ή με κάποια δουλειά, ούτε καν με ένα τόπο. Κάτι πάει στραβά με αυτήν. Παλεύει με τους δαίμονές της. Προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε μια σειρά. Άρχισε να εργάζεται ως βοηθός φούρναρη, σε ένα φούρνο με το όνομα «Με το πρώτο χάραμα», μαζί με τον φούρναρη Άντριου. Πηγαίνει ταυτόχρονα σε τέσσερες ψυχοθεραπευτές : τον Ρος, την Γουλφ, την Άιρις και τον Σίλας!!

Προσπαθεί να σφυρηλατήσει μια βιώσιμη προσωπική σχέση.

Η αφήγησή της κυριολεκτικά ρέει ανάμεσα στον χρόνο και τον χώρο…

Ένα βιβλίο που εισχωρεί κάτω από το δέρμα. Ένα δραματικό, καθηλωτικό, μαγευτικό βιβλίο.

Διαβάστε το.

Η Κέιτ Γουένερ μεγάλωσε στην Καλιφόρνια στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και ταξίδεψε πολύ στην Κεντρική και Νότια Αμερική, πριν μετακομίσει τελικά στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παραγωγός της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς του ABC 20/20.

Κώστας Τραχανάς




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ