Αναρτήθηκε στις:04-03-24 13:02

«Αιώνια Άνοιξη»: Π. Τσίτος, Ταξιδιωτικό αφήγημα, Εκδόσεις βακχικόν 2024


Ο συγγραφέας επιχειρεί να αποτυπώσει την εμπειρία της διαμονής του στο Βιετνάμ και στην Ταϊλάνδη στα τέλη του 2022.

Η ελεύθερη και μοναχική περιήγηση στις δύο χώρες γίνονται η αρχή για ένα ταξίδι αναστοχασμού, καθώς το βίωμα του τοπίου μοιάζει να ταυτίζεται απόλυτα με το βίωμα του εαυτού. Πόλεις, βουνά, άνθρωποι, συζητήσεις, φαγητό, ποτό, καπνός και μουσική καταγράφονται και παίρνουν μορφή και υπόσταση ως αντανακλάσεις του εσωτερικού κόσμου του περιηγητή.

Ο τίτλος «Αιώνια άνοιξη» καταλήγει να είναι όχι τόσο μια ονομασία, μια αναφορά ή μια περιγραφή, αλλά –πολύ περισσότερο– μια υπόσχεση.

Διαβάστε το.

Ο Παναγιώτης Τσίτος γεννήθηκε το 1993. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας.

Η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, με έργα κλασικών συγγραφέων (Ντίκενς, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι). Στα χρόνια του πανεπιστημίου ήρθε σε επαφή με τον Μπουκόφσκι, τον Καμύ, τον Κάφκα, τον Ισμάνς, τους «καταραμένους ποιητές» και την μπιτ γενιά (ιδίως τους Κέρουακ και Μπάροουζ), τα έργα των οποίων τον ενέπνευσαν να στραφεί προς την υπαρξιστική λογοτεχνία, τα ανθρώπινα πάθη και τη λογοτεχνία του περιθωρίου. Παράλληλα, σημαντική επιρροή αποτέλεσε και η φιλοσοφία, ιδίως η νιτσεϊκή και μετα-νιτσεϊκή σκέψη, έργα των Μαρξ, Χάιντεγκερ, Σάρτρ, Μπατάιγ και Μαρκούζε. Επιπλέον, παραστάσεις αντλεί τόσο από τη μουσική (κλασική, τζαζ, μπίμποπ, ροκ, χιπχοπ) όσο και από τον κινηματογράφο (Ντέιβιντ Λιντς).

Έχει εκδώσει το δοκίμιο «Προς μια φιλοσοφική διαπραγμάτευση της έννοιας του ανθρώπου: Η περίπτωση του PeterSloterdijk» στον τόμο Ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα (εκδόσεις Παπαζήση 2018), τη νουβέλα Η γη τρέχει πιο γρήγορα (εκδόσεις Βακχικόν 2021) και την ποιητική συλλογή Bluebodies (Booksforyou 2022). H Αιώνια άνοιξη είναι το τρίτο βιβλίο του.

Κώστας Α. Τραχανάςimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img