Αναρτήθηκε στις:27-01-16 21:34

«Χαμηλά ποτάμια»

Θανάσης Μαρκόπουλος (Ποίηση)
Εκδόσεις Μελάνι 2015 - σελ. 56

Τα χαμηλά ποτάμια περιλαμβάνουν 30+1 ποιήματα, που πηγάζουν από το σώμα και την ενδοχώρα του σώματος, τις σκέψεις και τις φαντασιώσεις, τις μνήμες και τα χρόνια που πέρασαν. Πρόσωπα λατρεμένα, ζώντα και τεθνεώτα, απόμακρα πρόσωπα, απλώς ποθούμενα, κι άλλα κοντύτερα, άσημα κι άφωνα, όνειρα που ερείπωσε ο καιρός και παιδικά που χάθηκαν, αισθήματα και διαθέσεις, στιγμές και εικόνες, όλα ιδωμένα όχι τόσο στο φως της μέρας όσο την ώρα που τα πουλιά κουρνιάζουν στα φυλλώματα κι ο ήλιος χαμηλώνει κι ανοίγει το δρόμο στα ποτάμια της νύχτας.

Ποιήματα λυρικά και δραματικά, ελευθερόστιχα ή πεζόμορφα, με αιχμές διακριτικής ειρωνείας και τόνους υψηλής ρυθμικότητας, χτίζονται λέξη τη λέξη και συγκροτούν μια συλλογή που διεκδικεί τη θέση της αποφασιστικά στη μνήμη του αναγνώστη.

«Έξω φυσάει και βρέχει/σκυφτός ουρανός/μαζεύει τους δρόμους/κι εσύ εντός/ στεγνός κι απάνεμος/ Πέφτουν αδόκως/ κορμιά στο περβάζι/ τρέχουν τα δάκρυα στα ρείθρα/ κι εσύ στο κάδρο/θεατής ανίατος».

Ο Θανάσης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1951 στα Κρανίδια της Κοζάνης. Σπούδασε Αρχαία Ελληνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ και έκανε τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικές του σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εκδώσει εφτά ποιητικές συλλογές ποιημάτων, τρεις μελέτες και τέσσερα βιβλία με δοκίμια.
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img