Αναρτήθηκε στις:23-01-16 13:07

«Το βιβλίο των παράξενων νέων πραγμάτων»

Φέιμπερ Μισέλ
Εκδόσεις Λιβάνη 2015 - σελ. 668

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο πίστης. Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι δυσοίωνο. Υπάρχει ελπίδα; Το βιβλίο τελειώνει με τις λέξεις του Ευαγγελίου του Ματθαίου και το νόημα που θα μπορούσαν να έχουν για δυο ανθρώπους που αγαπούσαν ο ένας τον άλλο : «Εγώ μεθ’ υμών είμι πάσας τας ημέρας έως της συντέλειας του αιώνος. Αμήν».

Αυτό που θα επιβιώσει τελικά από εμάς, είναι η αγάπη….

Η USIC είναι μια εταιρεία ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας.
Ο σκοπός της USIC ήταν να ετοιμάσουν το έδαφος ,σε μια άγνωστη μακρινή περιοχή, για να κάνει το ανθρώπινο γένος μια καινούργια αρχή , διότι φαίνεται ότι φτάνει το τέλος της γης.

Ο βρετανός Πίτερ Λι, τριάντα τριών ετών, χριστιανός ιεραπόστολος καλείται να φύγει για το ταξίδι μιας ζωής. Αφήνοντας πίσω την πολυαγαπημένη του σύζυγο, Μπία.

Ο Πίτερ Λι ξεκινά να ανέβει τον Γολγοθά του.

Είχε επιλεγεί ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους ,από την εταιρεία USIC ,για να πραγματώσει την πιο σημαντική αποστολή από τότε που οι Απόστολοι κίνησαν να κατακτήσουν τη Ρώμη, με τη δύναμη της αγάπης, και θα έδινε για αυτό τον καλύτερο του εαυτό.

Ο Πίτερ Λι ζει στα ψυχοπλακωτικά δωμάτια της βάσης της USIC, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του και την οικογένειά του , για να διδάξει τον Γηγενή πληθυσμό, την πίστη στον Θεό.

Να διδάξει τους «εξωγήινους» (τα πλάσματα, τα δημιουργήματα), τους Οάσιους, που ζουν στην κοινότητα της Τερατούπολης (την Σι-2) το Ευαγγέλιο, για να τους διδάξει παραλλαγές ύμνων , που μπορούν να τους ψάλλουν και για να τους διαβάζει την Αγία Γραφή ,την οποία επιμένουν να αποκαλούν «Το βιβλίο των Παράξενων Νέων Πραγμάτων».

Αυτοί οι άνθρωποι, οι Οάσιοι, αδημονούν να μάθουν για το Θεό! Διψούν για τον Χριστό. Ξέρουν για την Βίβλο. Τους την δίδαξε ο προηγούμενος Πάστορας της βάσης.

Αυτό που τους εγγίζει βαθιά είναι ο Χριστός και η συγχώρηση. Το όνειρο του Ευαγγελιστή.

Οι Οάσιοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους χριστιανούς, αλλά υστερούσαν πολύ στην πραγματική κατανόηση του Ιησού. Οι καρδιές τους ήταν γεμάτες όμορφη πίστη, το μυαλό τους όμως δεν συλλάμβανε την ουσία. Ο πάστορας τους έπρεπε να είναι σε διαρκή εγρήγορση κάθε στιγμή, να τους ακούει προσεκτικά, να παρατηρεί τις αντιδράσεις τους, να αναζητά αυτή την άσβεστη αναλαμπή φωτός.

Οι Οάσιοι είναι ευγενικοί, καλοσυνάτοι, ταπεινοί κι εργατικοί άνθρωποι. Μοιάζουν πάρα πολύ εξωτερικά. Το πρόσωπό τους μοιάζει να είναι ένα αποτρόπαιο συνονθύλευμα, κάτι σαν έμβρυα.

Συστήνονται ως Λάτρης του Χριστού Ένα, Λάτρης του Χριστού Πενήντα τέσσερα κ.ο.κ.

Ζουν πολύ μακριά από τη βάση της USIC. Μιλούν αγγλικά με βαριά προφορά. Δεν έχουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η USIC και οι Οάσιοι έχουν αναπτύξει πολύ καλές εμπορικές σχέσεις. Υπάρχει τακτική ανταλλαγή αγαθών. Οι Οάσιοι προμηθεύουν τους ανθρώπους της βάσης με βασικά προϊόντα διατροφής και αυτοί τους δίνουν φάρμακα.

Ο Πίτερ Λι αγωνίζεται να γνωρίσει αυτούς τους αγνώστους, παρατηρώντας τις λεπτές αποχρώσεις των κινήσεών τους, τον τρόπο που σχετίζονται μεταξύ τους, τους ρόλους που φαίνονται να παίζουν στην κοινότητα. Πράγμα που, σε μια κοινότητα τόσο ταγμένη στην ισονομία όσο αυτή των Οάσιων, δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Ο Πίτερ τρώει επεξεργασμένα μανιτάρια, πίνει πράσινο νερό, ουρεί πορτοκαλιά κάτουρα. Ζει σε μια μόνιμη κατάσταση …αναμονής.

Πίσω όμως στην πατρίδα του την Αγγλία τα πάντα καταρρέουν, πολλές φοβερές καταστροφές, (τσουνάμι, οικονομικές καταστροφές,.. ) κι εντέλει η γυναίκα του η Μπία χάνει ……

Ο άγριος Οάσιος λέει στον Πίτερ:

«- Εσύ δεν πρέπει να μας αφήσεις.

- Θα πρέπει να γυρίσω στο σπίτι.

- Σπίτι εδώ.

- Με περιμένει η γυναίκα μου.

- Γυναίκα σου Μπία.

- Ναι.

- Γυναίκα σου Μπία: Μία. Εμείς πολλοί…»

Η Αγία Γραφή το ιερό κείμενο που ο Πίτερ είχε αφιερώσει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής του για να κηρύττει είχε ένα σκληρό μειονέκτημα: δεν ήταν πολύ καλό στο να προσφέρει ενθάρρυνση ή ελπίδα σε όσους δεν ήταν θρήσκοι. Επίσης μόλις ρωτούσες για ένα μέλλον χωρίς πίστη, οι Γραφές ένιπταν τας χείρας τους για σένα. Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης (Παλαιά Διαθήκη-Εκκλησιαστής).

Οι «άγριοι» της Όασης λένε στον Πίτερ: «Είσαι άνθρωπος. Ο Θεός είναι πιο μεγάλος από εσένα. Κουβαλάς το Λόγο του Θεού για λίγο, μέχρι που ο Λόγος γίνεται πολύ βαρύς, βαρύς να τον σηκώσεις, και πρέπει να αναπαυτείς».

Το βιβλίο αυτό είναι μια αναζήτηση που θα προκαλέσει τα πιστεύω του Πίτερ, την αντίληψή του για τα όρια του ανθρώπινου σώματος και, το κυριότερο, την αγάπη του για την Μπία. Μια απίστευτα πρωτότυπη ιστορία περιπέτειας, πίστης και των δεσμών που μπορεί να ενώνουν δύο ανθρώπους, όταν τους χωρίζουν κόσμοι ολόκληροι. Μια ιστορία ανθρωπισμού, τοποθετημένη σε έναν αλλότριο κόσμο.

Απελπιστικά όμορφο, μελαγχολικό και αλησμόνητο, ένα μνημειώδες μυθιστόρημα.
Ο Μισέλ Φέιμπερ γεννήθηκε στην Ολλανδία, μεγάλωσε στην Αυστραλία και ζει στην ορεινή Σκοτία. Έχει γράψει το βιβλίο Κάτω από το Δέρμα, που βρέθηκε στη βραχεία λίστα για τα βραβεία Whitbread, καθώς και τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα Το Άλικο και το Λευκό –κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Λιβάνη–, The Fire Gospel και Τα Δίδυμα Φαρενάιτ. Έχει γράψει ακόμα δύο νουβέλες, The Hundred and Ninety-Nine Steps και The Courage Consort, που στα ελληνικά κυκλοφόρησαν με το γενικό τίτλο Η Γυναίκα και το Φάντασμα. Έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία διηγημάτων, μεταξύ των οποίων τα Neil Gunn, Ian St. James και Macallan.

Κώστας Τραχανάς
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img