Αναρτήθηκε στις:27-03-20 13:48

Συνέντευξη του Γιάννη Χρονόπουλου στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη


Καμία χώρα δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Για να κατανοήσουμε τον κόσμο καλύτερα, πρέπει να έχουμε ευρυμάθεια


Ο Γιάννης Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη του Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στη Βυζαντινή Ιστορία στο Hellenic Institute του Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έζησε και εργάστηκε για μια δεκαετία περίπου στην Αγγλία και στη Σουηδία. Από το 2007 ως σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της κειμενογραφίας, των μεταφράσεων και των εκδόσεων. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σχετικά με την αρχαιότητα, τον βυζαντινό και ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα. Ήταν τακτικός συνεργάτης των «Ιστορικών» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, των Εκδόσεων Περισκόπιο και των «Ελλήνων Ιστορικά» του Ελεύθερου Τύπου. Σήμερα είναι διευθυντής του εκδοτικού οίκου Historical Quest και συγγραφέας των σειρών «Ναπολέων Βοναπάρτης: Οι Μεγάλες Εκστρατείες» και «Βυζαντινοί Αυτοκράτορες – Στρατηγοί», οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο Ξετυλίγοντας το νήμα του χρόνου (Ηistorical Quest, 2017) και, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, κυκλοφόρησαν τα βιβλία του Η επιχειρησιακή έρευνα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (2017), Το Χρονικό της Άλωσης της Πόλης (2019) και Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας (2019). Η σειρά «Ναπολέων Βοναπάρτης: Οι Μεγάλες Εκστρατείες» μας έδωσε την αφορμή για τη συζήτηση που ακολουθεί.

Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να διαβάζετε; Ποια ήταν τα πρώτα σας αναγνώσματα;


Ξεκίνησα να διαβάζω από 6-7 χρονών. Θυμάμαι ότι το πρώτο μου βιβλίο ήταν οι Ιστορίες από τον Ηρόδοτο του Γιάννη Μηλιάδη, των Εκδόσεων Αστήρ. Μου το είχε κάνει δώρο ο νονός μου, Φαίδων Αποστολάκης, γιατρός από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Από πότε ξεκινά η αγάπη σας για την ιστορία;


Από τότε, λοιπόν, ξεκίνησε και η αγάπη μου για την ιστορία. Θα έλεγα ότι το βιβλίο αυτό, το οποίο πάντα θυμάμαι με αγάπη και έχω στη βιβλιοθήκη μου, μου άνοιξε τον δρόμο για ένα πάθος• γιατί η μελέτη της ιστορίας είναι και πάθος.

Ποια περίοδος της ελληνικής ιστορίας σάς αρέσει περισσότερο;


Δύσκολο να διαλέξω, γιατί η ελληνική ιστορία είναι πολύ πλούσια. Η αρχαία ελληνική, η βυζαντινή και το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα (η εμφάνιση του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική σκηνή, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Διχασμός του 1915 και η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή).

Πώς ξεκίνησε η σκέψη να γράψετε την 9τομη σειρά «Ναπολέων Βοναπάρτης: Οι Μεγάλες Εκστρατείες»;


Όταν ζούσα στην Αγγλία, ήρθα σε επαφή με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία. Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι έχουν αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι τους στις χώρες αυτές και ελκύουν πάντα το ενδιαφέρον. Ήθελα, λοιπόν, να μεταλαμπαδεύσω αυτό το ενδιαφέρον και στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η πλειοψηφία του ελληνικού αναγνωστικού κοινού είναι ελληνοκεντρική, ενδιαφέρεται κυρίως για ελληνικά θέματα, αγνοώντας σημαντικά θέματα παγκόσμιας σημασίας που επηρέασαν την πορεία της Ελλάδας. Όμως, καμία χώρα δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Για να κατανοήσουμε τον κόσμο καλύτερα, πρέπει να έχουμε ευρυμάθεια. Αξίζει λοιπόν να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και σε άλλες ιστορικές περιόδους της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας. Στην ελληνική βιβλιογραφία είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα βιβλία για τον Ναπολέοντα από Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Παντελής Καρύκας ή ο παλαιός πολιτικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Κυρίως υπάρχουν κάποιες μεταφράσεις ξένων συγγραφέων. Θέλω, λοιπόν, να καλύψω αυτό το κενό γράφοντας μια κατά το δυνατόν πληρέστερη ιστορία των εκστρατειών του Ναπολέοντα, που συνοδεύεται από πληροφορίες για τις τακτικές, τη στρατηγική, τις φυσιογνωμίες και άγνωστα γεγονότα της εποχής. Στο σημείο αυτό να τονίσω τη συμβολή του Δημήτρη Θαλασσινού, ο οποίος έγραψε τον Α’ τόμο και μέρος του Β’ τόμου, και μοιραστήκαμε από κοινού το όραμα για ένα τέτοιο έργο.

Αλήθεια, ήταν τόσο σπουδαίος ο Ναπολέοντας;


Νομίζω ότι το σχόλιο του Élie Faure αποτυπώνει καλύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο τη σπουδαιότητα του Ναπολέοντα: «Ο 19ος αιώνας ανοίγει με δύο δυνάμεις που συγκρατούν τον κόσμο: τη γερμανική σκέψη και τη Γαλλική Επανάσταση […] εκτός απ’ αυτές όλα είναι σύγχυση, συμφέροντα, σταμάτημα, μισοσκόταδο […] δεν υπάρχει παρά μία σκέψη, αυτή του Καντ, ένας λόγος, αυτός του Γκαίτε, μία φωνή, αυτή του Μπετόβεν. Ο μόνος άνθρωπος που απαντά σ’ αυτούς είναι ο Ναπολέων, του οποίου η φαντασία είναι τέτοια, ώστε να δίνει στη δράση του τη μεγαλειώδη όψη του ονείρου».

Διαβάζοντας τα βιβλία σας διαπίστωσα εκτενή έρευνα πηγών, αλλά και πλούσια βιβλιογραφία. Πόσο καιρό κάνατε για να συλλέξετε τις πηγές και να γράψετε τα βιβλία;


Η έρευνά μου συνεπάγεται τη μελέτη πολλών πηγών. Έχω αρκετά σχετικά βιβλία στη βιβλιοθήκη μου, αλλά επίσης παραγγέλνω βιβλία από το εξωτερικό ή κάνω έρευνα σε σχετικούς ιστότοπους, των οποίων την εγκυρότητα έχω διακριβώσει. Συνήθως, ένας τόμος μου παίρνει έναν χρόνο.


Μέχρι τώρα έχετε βγάλει τρεις τόμους για τον Ναπολέοντα και ετοιμάζεται η έκδοση του τέταρτου τόμου στα τέλη Νοεμβρίου 2019. Τι θα ακολουθήσει;


Άλλοι πέντε τόμοι. Ο Θ’ τόμος θα τελειώσει με τη μάχη στο Βατερλό και τον θάνατο του εξόριστου πλέον Ναπολέοντα στην Αγία Ελένη.

Ποια είναι η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού στο έργο σας αυτό;


Νομίζω ότι έχει ελκύσει το ενδιαφέρον και έχει κερδίσει την αναγνώριση απ’ όσους ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη περίοδο. Σ’ αυτό έχει παίξει ρόλο τόσο το περιεχόμενο όσο και η εκδοτική επιμέλεια της σειράς, που πλαισιώνεται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, χάρτες, κ.λπ. Προφανώς, επειδή αφορά ένα εξειδικευμένο θέμα και για τους παραπάνω λόγους που ανέφερα, απευθύνεται σ’ ένα μικρό, αλλά καλό και καταρτισμένο κοινό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έγινα φίλος με κάποιους αναγνώστες, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί μου γιατί τους άρεσε το έργο μου. Και οι καλοί φίλοι είναι πάντα ανεκτίμητο όφελος.

Πώς βλέπουν οι νέοι μας την ιστορία, αλλά και τον πολιτισμό γενικότερα;


Νομίζω ότι ο όρος «νέοι» είναι γενικός. Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους σε διάφορα θέματα με λίγες λέξεις. Εξάλλου, σε μια τόσο μεγάλη κοινωνική ομάδα, οι τάσεις είναι μεικτές, αντίρροπες και συγκεχυμένες, και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Πέρα από τη συγγραφή, είσαστε και εκδότης. Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικές από τις δραστηριότητές σας ως εκδότης;


Απ. Ο εκδοτικός μας οίκος, Historical Quest, επικεντρώνεται κυρίως στην έκδοση βιβλίων σχετικά με την ιστορία, την αρχαιολογία, την ιστορία τέχνης και το ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010 με στόχο την έκδοση βιβλίων που βασίζονται στην ενδελεχή έρευνα με επιστημονικά κριτήρια και στην ανάδειξη και ανάλυση γνωστών και άγνωστων ιστορικών θεμάτων. Στόχος μας είναι να καθιερωθούμε στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού ως ένας έγκυρος εκδοτικός οίκος στις παραπάνω θεματολογίες.

Διαβάζετε, γράφετε… Υπάρχει χρόνος για κάποια άλλη απασχόληση;


Διαβάζω, γράφω, δουλεύω πολύ, αλλά πάντα φροντίζω να υπάρχει χρόνος για να έρχομαι σε επαφή και με άλλες πλευρές της ζωής, να διασκεδάζω και να ξεκουράζομαι. Η μάχη με το ρολόι είναι αμείλικτη, πότε νικά αυτό πότε εγώ.

Τι θα προτείνατε στους νέους επίδοξους συγγραφείς;


Να δουλεύουν σκληρά. Να γράφουν με ειλικρίνεια και πάθος. Να μην είναι αυτοσκοπός τους το κέρδος. Να μην παρασύρονται από τη «μόδα». Να είναι σεμνοί. Να μην είναι ματαιόδοξοι. Να είναι το ήθος και όχι η ηθική η πυξίδα τους. Να ζουν τη ζωή στο μέγιστο, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Να μη μένουν κλεισμένοι στον κόσμο τους. Να παρατηρούν και να σημειώνουν. Να ταξιδεύουν.

Ποιο ιστορικό βιβλίο διαβάσατε τελευταία και σας έκανε εντύπωση;


Η τριλογία για το Γ’ Ράιχ του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Richard J. Evans, που αποτελεί μια ψύχραιμη και ενδελεχή ανάλυση του ναζιστικού φαινομένου. Ένα έργο που μου αποκάλυψε πολλά για το νοσηρό αυτό κίνημα, ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Πώς ανήλθε στην εξουσία, πώς την άσκησε, πώς διεξήγαγε τον πόλεμο. Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα έργο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, ένα έργο που πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;


Απ. Θα ήθελα να ασχοληθώ με τη συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος.

diastixo.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ