Αναρτήθηκε στις:27-11-18 11:35

Τάσος Χαλκιάς: Αναμφισβήτητη, διαχρονική αξία


Λάκης και Χρήστος Χαλκιάς: Άξιοι συνεχιστές της οικογενειακής παράδοσης των Χαλκιάδων

Ρίγη συγκίνησης κι ενθουσιασμού σκόρπισαν στο Κορινθιακό κοινό οι γιοι του Τάσου Χαλκιά με τη ζωντανή συμμετοχή και παρουσία τους στο τιμητικό αφιέρωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «Η ΠΙΝΔΟΣ» για τον πατέρα τους.


Γράφει η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος», πιστός στους σκοπούς και τους στόχους του, έδωσε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία και τη δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους του να χειροκροτήσουν και να επιδοκιμάσουν την ακάματη, φιλόπονη κι αποτελεσματική του προσπάθεια διάσωσης, προβολής και διατήρησης της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας.

Αφορμής δοθείσης, τούτη τη φορά, από την έκδοση και την κυκλοφορία του Βιβλίου «Τάσος Χαλκιάς:To φύσημα του Θεού», της Άννας Ι. Στεργίου, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, που πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα κλαρινίστα-μουσικού Τάσου Χαλκιά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος», πραγματοποίησε τη Δευτέρα 19/11/18, στο Συναυλιακό χώρο «Μ. Δημητριάδη», με πολύ μεγάλη επιτυχία ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του.

Η παρουσίαση και η αναφορά στο βιβλίο και την προσωπικότητα του Τάσου Χαλκιά έγινε, αδρά, δωρικά και λιτά, όπως αρμόζει σε μια τέτοια σπάνια φυσιογνωμία της Παράδοσής μας, από τη συγγραφέα του βιβλίου κ. Άννα Ι. Στεργίου και τον καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βαγγέλη Αυδίκο. Φυσικά το βασικό στίγμα δόθηκε από τον ίδιο του το γόνο, τον αξίως φέροντα το όνομά του, γνωστό και σπουδαίο καλλιτέχνη Λάκη Χαλκιά που με μεγάλη συγκίνηση και ιδιαίτερη φόρτιση αναφέρθηκε σε προσωπικές στιγμές και χαρακτηριστικά γεγονότα που σημάδεψαν τον πατέρα Τάσο αλλά κι όλη την οικογένειά του. Αποσπάσματα από το βιβλίο ανέγνωσαν τα μέλη του Συλλόγου Αγαμέμνων Χαρίτων (συνταξιούχος οδοντίατρος και ιδρυτής, από 20ετίας και πλέον, του ερασιτεχνικού θεατρικού σχήματος «Λέσχη φίλων θεάτρου-ΕΚΦΡΑΣΗ» στο Λουτράκι) καθώς και Σπυριδούλα Ματάτση. Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, το κλαρίνο του Τάσου που αντιλάλησε μέσα απ’ αυτό και τα επιλεγμένα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν στη συνέχεια από το «χρυσό λαρύγγι» του Λάκη Χαλκιά, συνοδεία πιάνου που με δεξιοτεχνία και μαεστρία έπαιξε ο έτερος γόνος, επίσης γνωστός και καταξιωμένος μουσικός Χρήστος Χαλκιάς, όλα αυτά μ’ έναν τρόπο αρμονικό κι επιβλητικό, προκάλεσαν εύλογα τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του κοινού.

Ανάμεσα στο κοινό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Ψυχογιός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δ. Παρτσινέβελος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Μουρούτσος, η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κ. Βασιλική Ευστρατιάδου κ.α. που με τις ενθουσιώδεις δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν στο τέλος της εκδήλωσης, το υψηλό της επίπεδο και την αρτιότητα της διοργάνωσης, συγχαίροντας θερμά τον πρόεδρο κ. Βαγγέλη Ματάτση, τα μέλη του ΔΣ κι όλους τους συντελεστές της επιτυχίας.

Σημαντική είδηση και η παρουσίαση του Συλλεκτικού Ημερολογίου 2019 του Συλλόγου, που επίσης είναι αφιερωμένο στο μεγάλο Τάσο Χαλκιά, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ευγενώς και πρόθυμα προσφερθέν από τους οικείους του. Σε δεύτερο πλάνο αλλά εξίσου σημαντική είναι η αναφορά στην πολύχρονη δράση του Συλλόγου με την ενδεικτική δημοσίευση αφισών, ημερολογίων και πλούσιου φωτογραφικού υλικού που αναδεικνύει τη διαχρονική του πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα του ν. Κορινθίας. Η τελευταία του σελίδα είναι, όπως πάντα, αφιερωμένη στην προβολή των χορηγών της συγκεκριμένης προσπάθειας, του καταστήματος «EURONICS» Τζάφη στην Κόρινθο, του καταστήματος «Εμπορίας οικοδομικού σιδήρου» Πατέστου-Χαλκή, στα Εξαμίλια Κορινθίας του Συναυλιακού χώρου «Μ. Δημητριάδη» και του τυπογραφείου «Καταγράμμα», τους οποίους και δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν οι διοργανωτές.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ