Αναρτήθηκε στις:02-04-16 15:39

Ο Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


Από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «ΣΚΟΥΦΑΣ» λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση: «Μια φορά κι έναν καρό…, είναι το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου το Σάββατο 2 Απριλίου 2016.

Μια πανανθρώπινη ιστορία αγάπης που κτίζεται πέτρα την πέτρα και… βιβλίο το βιβλίο με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

Πιστή στο ραντεβού της η Βιβλιοθήκη του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» άνοιξε τις πόρτες της διάπλατα στους μικρούς της φίλους της δευτέρας τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας για να τους ξεναγήσει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Μαζί με τα παιδιά οι μεγάλοι ξαναβρήκαμε τη φρεσκάδα της ματιάς, την πίστη ότι πάντα υπάρχει ελπίδα, ότι μπορούμε να νικήσουμε τους δράκους που μας απειλούν και τους γίγαντες που μας δυναστεύουν.

Στη Βιβλιοθήκη, στο σπίτι του βιβλίου, είχαμε γιορτή. Ακούσαμε και είδαμε παραμύθια, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε και κατασκευάσαμε τους δικούς μας σελιδοδείκτες.

Προβάλαμε το βιβλίο «Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία»

Πόσοι και πόσοι δεν θυμόμαστε την βασανιστική διαδικασία εκμάθησης της ορθογραφίας στα μαθητικά μας χρόνια; Μανάδες να ουρλιάζουν και να τις πιάνει υστερία με την ορθογραφία, οι δάσκαλοι να διορθώνουν με το αγαπημένο τους κόκκινο στυλό τα λάθη του μαθητή και ο καημένος ο μαθητής να σκέφτεται τι πρέπει να κάνει! Μήπως όπως λέγανε τότε οι δάσκαλοι «να του ανοίξουν μια τρύπα στο κεφάλι και να του τα βάλουν μέσα;». Βασανιστικές εκείνες οι ώρες και ατελείωτες. Και όμως να που βρέθηκε η λύση! Υπάρχει μια αλλιώτικη δασκάλα που ακούει στο όνομα «Κυρία Σιντορέ». Η εκμάθηση της ορθογραφίας όχι μόνο θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα, αλλά σας έχω και ένα άλλο νέο: τα τραγούδια της κυρίας Σιντορέ θα τα ακούσετε τόσες φορές που θα σας εντυπωθούν!

Συμμετείχε η μπαντίνα της Φιλαρμονικής του Συλλόγου με τα παιδία της Θεοδώρα Μάρκου, Βάγια Καρακώστα, Παναγιώτη Γκεσούλη, Παναγιώτη Βέτσιο και Χρήστο Γεωργόπουλο που έπαιξαν τραγούδια από το Cd του βιβλίου .

Αφήγηση έκανε η Βάσω Καραβασίλη νηπιαγωγός και υπεύθυνη του τμήματος δημιουργικής απασχόλησης του Θεατρικού εργαστηρίου του Συλλόγου μας.

Μια εικόνα, ένα χρώμα, ένα σχήμα, μια σκιά, το καθετί γύρω μας, το αφήσαμε να συναρπάσει τα παιδιά , να ξυπνήσει συναισθήματα, να γεννήσει ερωτήματα, να δημιουργήσει αινίγματα, να γίνει η πύλη που οδηγεί στον κόσμο της έμπνευσης και της φαντασίας. Άλλωστε στα μάτια του κάθε παιδιού το κάθε μικρό αντικείμενο, όσο ασήμαντο και αν φαίνεται, είναι κάτι μαγικό, κρύβει πάντα κάποιο παραμύθι.

Η φαντασία του συγγραφέα πλάθει και ανακατεύει και φτιάχνει ιδέες και ήχους και φωνές και χαρακτήρες και γεγονότα μέσα στην ιστορία, και η ιστορία είναι φτιαγμένη από λέξεις και μόνο, στρατιές από σημαδάκια που γεμίζουν τις σελίδες. Με την ανάγνωση τα σημαδάκια ζωντανεύουν. Μένουν στη σελίδα, εξακολουθούν να μοιάζουν με στρατιές, αλλά μπαίνουν και στη φαντασία του αναγνώστη που τις χρησιμοποιεί όπως οι σχοινοβάτες τη ράβδο, για να κρατιούνται όρθιοι στο τεντωμένο σχοινί. Ακροβατούν μαζί τους, τις τινάζουν στον αέρα, τις γυρίζουν ανάποδα και τις πιάνουν την τελευταία στιγμή. Και αυτό είναι η φαντασία. Χωρίς το συγγραφέα η ιστορία δε θα είχε γεννηθεί ποτέ. Αλλά χωρίς τις χιλιάδες των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, η ιστορία δε θα είχε ζήσει όλες τις ζωές που θα μπορούσε να ζήσει.

Το πιο πολύτιμο, λοιπόν, δώρο για τα παιδιά είναι ο χρόνος που τους αφιερώνεις και η δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.

Και μεις αυτό κάναμε.

Κλείνουμε με τον « Ύμνο του βιβλίου » του Ευγένιου Τριβιζά:

Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;

Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;

Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγόρια την καρδιά;

Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;

Έλα, πες μου, τι ΄ναι εκείνο που με κάνει και δακρύζω,

Που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;

Έλα, πες μου, τι ΄ναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,

Που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;

Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!

Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει

Και στο ταξίδι της ζωής, πιστά μας συντροφεύει!».

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ