Αναρτήθηκε στις:06-11-18 12:09

ΚΛΑΡΤ: Προβολή της ταινίας «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» (1987)


Γράφει ο Κώστας Κολιός


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το 1908, ο τριών ετών Που Γι αρπάζεται από την αγκαλιά της μητέρας του και μεταφέρεται μέσα στη νύχτα στην Απαγορευμένη Πόλη, στην καρδιά της Αρχαίας Κίνας. Μερικές μέρες αργότερα, στέφεται αυτοκράτορας, ανεβαίνει στον θρόνο του Δράκου και γίνεται «Ο Άρχοντας των 10 Χιλιάδων Ετών», «ο Γιος των Ουρανών», ένας «μικρός Θεός», αντικείμενο λατρείας για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να βγει έξω από το ανάκτορό του. Μεγαλώνει σε μια χρυσή φυλακή, υπό την καθοδήγηση του Σκωτσέζου δασκάλου του, Τζόνστον. Η εξουσία του, είναι καθαρά εικονική και ο ίδιος δεν είναι παρά μια μαριονέτα στα χέρια των αυλικών.

Ο αιώνας των αλλαγών όμως, δεν θα αφήσει ανέπαφο και το βασίλειό του, συμπαρασύροντας και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις της εξουσίας του. Το 1912, η Κίνα γίνεται δημοκρατία και τα 3.000 χιλιάδες χρόνια της μοναρχίας φτάνουν στο τέλος τους. Ο Που Γι θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την πραγματικότητα, με τον πιο σκληρό τρόπο: θα χάσει τον θρόνο του και θα εξοριστεί από την Απαγορευμένη Πόλη. Η δύση της αυτοκρατορίας έφτασε. Στο πέρασμα των χρόνων θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές ιστορικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τη ζωή του «τελευταίου αυτοκράτορα» καθώς η δεκαετία του 1930 σημαδεύεται από την ιαπωνική εισβολή στη Μαντζουρία και στην συνέχεια την επανάσταση του Μάο.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙA

Mέσα από τη βιογραφία του αυτοκράτορα, ο Μπερτολούτσι με μια σειρά από φλας-μπακ παρουσιάζει την ταραχώδη ιστορία της Κίνας από τις αρχές 20ου αιώνα ως τη δεκαετία του '80. Η ταινία προσφέρει μια εξαιρετική ανάλυση της πνευματικής οδύσσειας ενός ανθρώπου που γίνεται αυτοκράτορας στα τρία του χρόνια, ανατρέπεται από τους στρατιωτικούς, διορίζεται αυτοκράτορας της Μαντζουρίας από τους Ιάπωνες, φυλακίζεται για δέκα χρόνια μετά την επικράτηση του Μάο, για να καταλήξει κηπουρός στους βοτανικούς Κήπους του Πεκίνου.

Εξαιρετικές ερμηνείες, θαυμάσια φωτογραφία, μεγαλειώδεις σκηνές σε έναν άψογο συνδυασμό των μεγάλων παραγωγών του Χόλιγουντ με την καλλιτεχνική ματιά ενός Ευρωπαίου σκηνοθέτη. Πολυβραβευμένη ταινία, με 9 Όσκαρ, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, προσαρμογής σεναρίου, πρωτότυπης μουσικής, σχεδιασμού κοστουμιών, μοντάζ, ήχου και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Αυτή την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 16:00, στο Σινέ Παλλάς, με ελεύθερη είσοδο.


Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ (THE LAST EMPEROR, 1987)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζον Λόουν, Τζόαν Τσεν, Πίτερ Ο Τουλ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 163 λεπτά




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img