Αναρτήθηκε στις:01-04-16 10:22

Συνέντευξη του Τάσου Κυριακίδη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη


«Πιστεύω πως είναι δυστυχείς όσοι δεν κάνουν όνειρα»

ΕΡ. Πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Αυτά έγιναν» από τις εκδόσεις Κυριακίδη. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής αλλά και της έκδοσης;
ΑΠ. Από τα φοιτητικά μου χρόνια σημειώνω (κατά τρόπο άτακτο) γεγονότα της καθημερινής ζωής μου ή καταγράφω και αναμνήσεις παλαιότερων χρόνων που ήρθαν ξαφνικά στο μυαλό μου. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το ημερολόγιό μου. Σε ότι αφορά την έκδοση, όπως αναφέρω και στο εξώφυλλο του εκδοθέντος μικρού βιβλίου, το περιεχόμενο του αποτελεί σελίδες, δηλαδή τμήμα του ημερολογίου μου. Αυτήν την ώρα έκρινα ότι έπρεπε να δημοσιευθούν κάποια κείμενα από το ημερολόγιό μου.

ΕΡ. Ο τίτλος “Αυτά έγιναν” είναι συμβολικός ή δηλώνει κάτι κυριολεκτικά;
ΑΠ. Ο τίτλος «Αυτά έγιναν» είναι ουσιαστικός και αποδίδει την αλήθεια, την πραγματικότητα, άρα είναι κυριολεκτικός.

ΕΡ. Η αφήγηση ξεκινά από τα παιδικά σας χρόνια. Τί είναι αυτό που θυμάστε πιο πολύ από τα χρόνια αυτά;
ΑΠ. Τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι καλά, ίσως γιατί ήταν και τα καλύτερα της ζωής μου. Το χωριό ήταν ένα μικρό χωριό της Δράμας με (60) οικογένειες και (200) περίπου κατοίκους, που προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας του Πόντου και τους έφερε η συνθήκη της Λωζάνης για την «Ανταλλαγή των πληθυσμών». Τώρα που αναπολώ εκείνα τα χρόνια, πιστεύω πως η ζωή των πατεράδων μας, των ανταλλάξιμων, συνεχίστηκε αδιατάρακτη όπως ήταν εκεί, στην πατρίδα και στη νέα ελλαδική πατρίδα τους. Αυτά λοιπόν τα χρόνια ήταν πραγματικά μοναδικά. Ένας τρόπος ζωής αιώνων, όπως ο κοινοτισμός, ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η αφοσίωση στις αξίες κ.α. μεταλαμπαδεύτηκαν σε εμάς ως πολύτιμη και ανεκτίμητη κληρονομία.

ΕΡ. Μέσα από την αφήγηση ξεδιπλώνεται μια άγνωστη πλευρά της Ελλάδας. Έχει σχέση αυτή η Ελλάδα με την εικόνα που έχουμε σήμερα;
ΑΠ. Η Ελλάδα της εποχής εκείνης κατεστραμμένη και ερειπωμένη, μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο και έναν εξίσου καταστρεπτικό εμφύλιο, ορθοπόδησε και πρόκοψε παρά τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα που αποστέρησαν σημαντικό μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Σήμερα τα πράγματα θα έπρεπε να είναι καλύτερα. Ποιοτικά όμως είναι (γενικώς και ειδικώς) χειρότερα.

ΕΡ. Μεγαλώσατε με στερήσεις αλλά παλέψατε για ένα καλύτερο αύριο. Ποια ήταν η ελπίδα που σας βοήθησε να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια που είχατε; Επίσης κάθε γενιά έχει στόχους και κάνει όνειρα. Μπορούσατε, τότε παρά την φτώχεια να κάνετε όνειρα;
ΑΠ. Πίστευα στις όποιες δυνατότητες είχα και με τη βοήθεια του Θεού τις αξιοποίησα. Έπρεπε όμως να αυξήσω και να συμπληρώσω τις γνώσεις μου. Φοίτησα αρχικά στο εσπερινό Γυμνάσιο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο (Νομική Σχολή). Επιθυμούσα να αποκτήσω τα απαραίτητα υλικά αγαθά μόνον με την εργασία μου και νομίζω ότι το πέτυχα. Τελικά η ελπίδα μου ήταν η πίστη στον εαυτό μου. Είχα στόχους και όνειρα. Ποτέ όμως δεν ζήλεψα άλλους που είχαν, ότι είχαν. Πιστεύω πως είναι δυστυχείς όσοι δεν κάνουν όνειρα. Κάνεις δέκα όνειρα και υλοποιείς πέντε.

ΕΡ. Ιδρύσατε τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφών Κυριακίδη. Ποιός ήταν ο σκοπός της ίδρυσης του οίκου;
ΑΠ. Το βιβλίο ήταν η μεγάλη μου αγάπη και είμαι ευτυχής που επέλεξα να ασχοληθώ με τις εκδόσεις. Την εργασία μου αυτήν την θεωρώ απολύτως δημιουργική και παραγωγική. Δεν νομίζω πως οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση θα μου προσέφερε χαρά και ας απέδιδε περισσότερα κέρδη και ας ήταν λιγότερο κουραστική.

ΕΡ. Συνεργαστήκατε με πολλούς πανεπιστημιακούς και αποκτήσατε κύρος από την έκδοση των βιβλίων τους. Μπορείτε να μας κάνετε μια μικρή αναφορά σε εκείνη την εποχή;
ΑΠ. Ευτύχησα να συνεργαστώ με καθηγητές Πανεπιστημίου-Ακαδημαϊκούς, ίσως τους σημαντικότερους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Κέρδισα την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους. Η συνεργασία μας νομίζω ότι δικαίωσε την επιλογή τους στο πρόσωπό μου.
Είναι βέβαιο η συνεργασία αυτή προσέδωσε κύρος στον εκδοτικό οίκο με ότι αυτό σημαίνει.

ΕΡ. Ο Εκδοτικός οίκος των Αδελφών Κυριακίδη σε ποια πεδία ενδιαφέρθηκε και ποια από αυτά τα κάλυψε με την έκδοση των βιβλίων;
ΑΠ. Αντικείμενο των εκδόσεών μας ήταν τα επιστημονικά και πανεπιστημιακά συγγράμματα για χρήση των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη Γλώσσα, την Φιλολογία, την Ιστορία, την Θεολογική επιστήμη, την Παιδαγωγική και την Εκπαίδευση και στις Βιολογικές επιστήμες. Με ιδιαίτερη αγάπη υπηρέτησα την ιστοριογραφία του Βορείου Ελληνισμού (Ήπειρος – Μακεδονία – Θράκη) και της Μικράς Ασίας και του Πόντου).

ΕΡ. Σήμερα ποια είναι η κατάσταση στον εκδοτικό οίκο των Αδελφών Κυριακίδη;
ΑΠ. Με πρωτοβουλία μου ύστερα από σοβαρή περίσκεψη προσέφυγα στην Δικαιοσύνη και με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου το οποίο δέχτηκε στο σύνολο την αίτησή μου, ελύθη ο εκδοτικός οίκος Αδελφών Κυριακίδη, γεγονός λυπηρό και δυσάρεστο αλλά μη οφειλόμενο σε εμένα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η δημιουργία του νέου εκδοτικού οίκου που δημιούργησαν τα παιδιά μου η Δέσποινα και ο Παύλος με την επωνυμία ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ και ήδη υλοποίησαν περισσότερες από εκατόν εξήντα εκδόσεις ομολογουμένως σημαντικών βιβλίων. Μπορώ να πω απερίφραστα πως με την δημιουργία αυτού του εκδοτικού οίκου, που θα αποτελέσει βελτιωμένη συνέχεια της σαραντάχρονης πορείας μου μετριάζεται η λύπη μου για την λήξη του παλιού εκδοτικού οίκου.

ΕΡ. Πώς νιώθετε, σήμερα, όταν ως συγγραφέας έχετε εκδότη τα παιδιά σας;
ΑΠ. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που έχω ως συγγραφέας, εκδότες τα παιδιά μου.

ΕΡ. Ποιά συμβουλή των γονιών σας κρατήσατε και την τηρείτε στην ζωή σας;
ΑΠ. Μεταξύ των πολλών συμβουλών κράτησα ιδιαίτερα αυτήν: Στην συμπεριφορά σας να έχετε πάντα φόβο Θεού.

ΕΡ. Τί θα απευθύνατε στους αναγνώστες που θα διαβάσουν την συνέντευξή σας;
ΑΠ. Στους αγαπητούς αναγνώστες θα έλεγα να αγαπούν γενικά τους ανθρώπους, τα ζώα, το περιβάλλον και να είναι σίγουροι ότι στον τόπο μας θα έρθουν καλύτερες μέρες, είναι νόμος της οικονομίας και της εν γένει πορείας του ανθρώπου, απλά να κάνουν υπομονή.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ