Αναρτήθηκε στις:13-02-18 11:17

Και νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις!


ΕΩΣ 300 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ - ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ 1.1.2019


Μπορεί οι συντάξεις να είναι σήμερα η κυριότερη πηγή εισοδήματος για πάνω από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά, ωστόσο κι αυτές υπόκεινται σ’ ένα διαρκές «ψαλίδι» από την Κυβέρνηση, προκειμένου να βγαίνουν τα νούμερα στις κατά καιρούς αξιολογήσεις των δανειστών!

Ήδη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει κρούσει το καμπανάκι προς την Κυβέρνηση, με τις εκτιμήσεις του ότι το 2019 θα χαθούν έως τρεις συντάξεις (!), να προκαλούν τρόμο στην πλειοψηφία των οικογενειακών προϋπολογισμών. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, εάν δεν υπάρξει εισροή νέων πόρων στο σύστημα, τότε ο κίνδυνος και νέων περικοπών στις συντάξεις είναι ορατός!

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, αφού στην μείωση των συντάξεων, έρχεται να προστεθεί η αύξηση της φορολογίας και η ακρίβεια, που συρρικνώνουν ακόμη πιο γρήγορα το όποια εισόδημα μπαίνει στην τσέπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπ. Εργασίας, η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 722 ευρώ, ενώ η επικουρική στα 171 ευρώ. Περίπου επτά στις δέκα συντάξεις είναι κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ μία στις τρεις είναι κάτω από 500 ευρώ!


Η προσωπική διαφορά!

Και οι απώλειες δεν έχουν τέλος. Το επόμενο ψαλίδι θα προκύψει από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς κατά 18% και θα ισχύσει από 1-1-2019, θα γίνει όμως αισθητό από τον Δεκέμβριο του 2018 που θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2019. Κύριες και επικουρικές λοιπόν δεν γλιτώνουν μια ακόμη μείωση (από τις αμέτρητες τα τελευταία χρόνια), με την περικοπή να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνδυαστικά με τη νέα μείωση του αφορολογήτου που έρχεται, θα επηρεαστούν συνολικά όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας (2,6 εκατομμύρια) καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα απωλέσουν από 1 έως 3 συντάξεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», άρχισαν να καταφθάνουν σε παλαιούς συνταξιούχους τα ενημερωτικά σημειώματα με την περίφημη προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους, διαπιστώνοντας ότι σε αυτά υπάρχει ειδική ένδειξη στην οποία αποτυπώνεται το ποσό εκείνο από τη σύνταξή τους, το οποίο είτε θα καταργηθεί είτε θα περικοπεί δραματικά!


Πλήρης εξίσωση

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι περικοπές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δεν περιορίζονται μόνο στο 18%. Από 1/1/2023 κάθε αύξηση στο ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης (λόγω ρήτρας ανάπτυξης) δεν θα προστίθεται ως επιπλέον ποσό στη σύνταξη, αλλά θα συμψηφίζεται αφαιρούμενη για όσα χρόνια χρειαστεί από το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της.

Με δυο λόγια, όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα εξισωθούν πλήρως με τους νέους που διαμόρφωσε το ασφαλιστικό μόρφωμα Κατρούγκαλου, το οποίο μάλιστα στην πλήρη εφαρμογή του θα δίνει συντάξεις 40% μικρότερες σε σχέση με εκείνες του 2014.


Έως 300 ευρώ!

Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι’ αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016) και των μειωμένων συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους που δόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς οι μειώσεις δεν αποκλείεται να ξεπερνούν ακόμη και τα 300 ευρώ τον μήνα.

Ας σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος έχει εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο να περικοπεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά από τις καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019.

proinoslogos
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ