Αναρτήθηκε στις:13-10-17 12:20

«Παγωμένη» η αγορά πετρελαίου θέρμανσης


«ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΟ» ΚΑΤΑ 50% ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΦΕΤΟΣ

Ανοίγουν σήμερα οι στρόφιγγες στις αντλίες του πετρελαίου θέρμανσης και ξεκινά η διάθεσή του και στην Άρτα εγκαινιάζοντας τη χειμερινή σεζόν ωστόσο οι καταναλωτές δείχνουν απρόθυμοι και η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική.

Αρκετοί είναι αυτοί που η πρόσφατη πτώση της θερμοκρασίας τους «βρήκε» με άδεια δεξαμενή, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που θέλουν να προμηθευτούν πετρέλαιο σε οικονομική τιμή και έτσι δεν σπεύδουν να παραγγείλουν.

ΑΠΟ 92 ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ 1 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ

Η τιμή που έχουν δώσει τα Διυλιστήρια για το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος είναι από 92 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρσι ήταν από 85 λεπτά και έφτασε έως τα 90 λεπτά. Επιπλέον έχει μειωθεί κατά 50% το επίδομα θέρμανσης.

Οι δύο αυτοί παράγοντες δρουν αποτρεπτικά στο να αποφασίσει κάποιος να γεμίσει την δεξαμενή του και θα περιοριστεί είτε στα κλιματιστικά πριν πιάσουν τα μεγάλα κρύα είτε σε μικρές ποσότητες. Φέτος τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολα για τους καταναλωτές αλλά και για τον κλάδο των πρατηριούχων. Μέχρι στιγμής οι παραγγελίες είναι μηδενικές.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η μεγάλη κατανάλωση έγινε κυρίως τους κρύους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο.

ΟΙ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ

Το 2013 ήταν η χρονιά που επιβλήθηκε η εξίσωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο Κίνησης και Θέρμανσης εκτοξεύοντας την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Ήταν η χρονιά όπου οι ξυλόσομπες μπήκαν στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών και η αυτονόμηση της θέρμανσης αφού οι καταναλωτές για να αποφύγουν τα καλοριφέρ εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλες πηγές θέρμανσης αφού η τιμή του πετρελαίου είχε εκτοξευτεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μετρικών τόνων το 2010.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Έτσι φέτος που οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθούν αισθητά αναμένεται και περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, η οποία θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σεζόν. Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος. Δηλαδή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν αισθητά μικρότερο επίδομα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου 500.000 νοικοκυριά έλαβαν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από 37,50 έως 625 ευρώ.

Από σήμερα λοιπόν τα Πρατήρια θα αρχίσουν τις διανομές και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται για να κάνουν τις παραγγελίες τους. Όσοι πιστοί προσέλθετε...

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ