Αναρτήθηκε στις:22-06-17 13:33

Εφάπαξ: Νέο «κούρεμα» έως 15%


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΣΟΚ ΓΙΑ 250.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Νέο «κούρεμα» από 10% έως 15% έρχεται στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά 250.000 περίπου υπαλλήλους οι οποίοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά τη 1η Ιουναρίου 1993 (νέοι ασφαλισμένοι) και αναμένεται να βγουν στη σύνταξη μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Και αυτό, γιατί η πρόσφατη κοινή εγκύκλιος που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αλλάζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών υπέρ εφάπαξ και επικούρησης.

Αναφορικά με τα εφάπαξ, η νέα βάση υπολογισμού των εισφορών 4% οδηγεί σε μειωμένο κατά 10% με 15% εφάπαξ όλους τους νέους ασφαλισμένους. Με άλλα λόγια η «ενεργοποίηση» του νέου τρόπου υπολογισμού οδηγεί σε πρόσθετες περικοπές στο τελικό ποσό που θα μπει στην τσέπη των δικαιούχων.

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους δημοσίους υπαλλήλους δεν αναμένονται αλλαγές, καθώς θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα ορίζουν οι επιμέρους καταστατικές διατάξεις των ταμείων πρόνοιας που εντάχθηκαν στο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ. Επομένως, συνεχίζεται να κρατείται το 4% επί του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.

Ωστόσο, για τους νέους ασφαλισμένους, οι μειώσεις στο εισόδημα βάσει του οποίου υπολογίζεται η εισφορά, φέρνουν μειώσεις και στη μελλοντική παροχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ως βάση υπολογισμού του εφάπαξ νοούνται οι συνολικές αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων και παροχών.

Αναφορικά με τις εισφορές υπέρ επικούρησης, η νέα εγκύκλιος δημιουργεί δύο κατηγορίες ασφαλισμένων. Ετσι, η βάση υπολογισμού για τους παλαιούς ασφαλισμένους αποτελείται από τον βασικό μισθό, το καταβαλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μόνο για όσους υπηρετούν στους ΟΤΑ α’ βαθμού και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των Βαρέων. Αντίστοιχα, η βάση υπολογισμού για τους νέους ασφαλισμένους ορίζεται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα και οι παροχές, όπως είναι το επίδομα οικογενειακής παροχής, το καταβαλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αυτοί που θα θιγούν περισσότερο είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993, καθώς οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνόλου των αποδοχών τους, με την προσθήκη όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img