Αναρτήθηκε στις:14-06-17 17:45

«Χαρτζιλίκι» για το 50% των νέων θέσεων εργασίας


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

Ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων η αγορά εργασίας φαντάζει με «εφιάλτη» γεμάτο φτωχούς εργαζομένους, που υποκύπτουν σε μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας και αποδέχονται δουλειές του... ποδαριού.

Φθηνές και ευέλικτες είναι οι νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις αφορούν σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής με μισθούς ιδιαίτερα χαμηλούς.

Η αγορά εργασίας είναι εφιαλτική με εργαζομένους που αναγκαστικά υποκύπτουν σε μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας και αποδέχονται δουλειές του ποδαριού για ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ. Εργασία λίγων ωρών, πλήρης απασχόληση αλλά με 10ωρα και χαμηλά ημερομίσθια, είναι οι νέες εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα χρόνια της κρίσης.

Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, η μακροχρόνια ανεργία ξεπερνά το 70% του συνόλου, η ποιότητα των θέσεων εργασίας υποβαθμίζεται, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές μερικής απασχόλησης αυξάνονται και η αδήλωτη εργασία αφαιρεί πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2017 δημιουργήθηκαν 924.321 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 459.888 πλήρους απασχόλησης και 464.433 θέσεις αθροιστικά η μερική (341.104-36,90%) και η εκ περιτροπής (123.329-13,35%). Από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα μελέτης που επεξεργάζεται η ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους), πάνω από το 70% είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον βασικό μισθό (586 ευρώ μεικτά). Οι μισοί υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα έχουν αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,2% τον Φεβρουάριο) και στην Ισπανία (17,8%).

Το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας αγγίζει το 30%. Για τον λόγο αυτό, προσθέτει στους ανέργους τους αποθαρρυμένους ανέργους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και τη μη ηθελημένη μερική απασχόληση.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο χωρίς καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας, ούτε ως επιδότηση απασχόλησης, ενώ η ανασφάλιστη εργασία αφορά έναν στους 5 εργαζομένους (500.000).

Περίπου 300.000 εργαζόμενοι ενώ απασχολούνται ως μισθωτοί στην πράξη είναι αυτοαπασχολούμενοι αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Περίπου 200.000 ενώ εργάζονται 8 ώρες ημερησίως στην πράξη καταχωρούνται ως μερικά απασχολούμενοι. Περίπου 900.000 στον ιδιωτικό τομέα ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά μισθοδοτούνται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ