Αναρτήθηκε στις:13-06-17 12:59

Στον «αέρα» περίπου 30.000 συμβασιούχοι


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Νέες υποσχέσεις δίνει η κυβέρνηση στους περίπου 30.000 συμβασιούχους που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις ανανεώσεις 10.000 συμβάσεων που είχαν εξαντλήσει τους 24 μήνες εργασίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που έχει τη βασική ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο όταν ήταν υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τους συμβασιούχους, που στόχο θα έχει «να επιλύσει σταθερά και μόνιμα το ζήτημα αυτό, και θα είναι τέτοια η πρότασή της που θα ξεπεράσει κάθε φύσεως εμπόδια». Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη τη νομοθετική της πρωτοβουλία για να επιλύσει σταθερά και μόνιμα το ζήτημα αυτό, και θα είναι τέτοια η πρότασή της που θα ξεπεράσει κάθε φύσεως εμπόδια».

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις, το ΑΣΕΠ της διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τις λεγόμενες «κλειστές» προκηρύξεις που προβλέπουν μοριοδότηση των συμβασιούχων προκειμένου αυτοί να προηγηθούν στη σειρά προτεραιότητας και να προσληφθούν έναντι των υπολοίπων ενδιαφερομένων. Το ΑΣΕΠ χαρακτηρίζει «φωτογραφικές» τις «κλειστές» προκηρύξεις και δεν πρόκειται να τις δεχθεί, στερώντας με αυτή την απόφασή του μια πιθανή λύση στο πρόβλημα από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, το 4ο μνημόνιο έχει προκαλέσει νέο έμφραγμα στην κυβέρνηση, καθώς της απαγορεύει να κάνει προσλήψεις στους δήμους τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμβασιούχοι από τους 30.000 που εργάζονται πολλά χρόνια στο Δημόσιο απασχολούνται σε κοινωνικές δομές των δήμων, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κ.α. Πιο αναλυτικά, το 4ο μνημόνιο για την Αυτοδιοίκηση προβλέπει για το 2018 και το 2019 4.236 αποχωρήσεις και καμία πρόσληψη.

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ