Αναρτήθηκε στις:27-03-24 18:12

ΑΑΔΕ: Ανατροπή σε φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ από την πρόταση μομφής - Πότε ανοίγει το taxis


Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου. Στη συνέχεια, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024.

Το οικονομικό επιτελείο με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να έχουν και φέτος έκπτωση 3% επί του φόρου εισοδήματος, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί, Ωστόσο το γεγονός ότι στην τροπολογία προβλέπεται πως στην περίπτωση παράτασης της προθεσμίας, η πρώτη και δεύτερη δόση θα καταβληθούν μαζί, ερμηνεύεται ως παράταση της έκπτωσης και πέραν της 31ης Ιουλίου, όπως ισχύει σήμερα.

Η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%».

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

2. Eφόσον ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ


Τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου, καθώς δεν έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη με την οποία παρέχεται απαλλαγή στους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Οι εκπτώσεις στον φόρο:

• ξεκινούν από 10% για όσους είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και τους 12 μήνες του 2023,

• ανεβαίνουν στο 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και

• στο 90% για όσους διόρθωσαν τα λάθη στο E9 και

• φθάνουν στο 100% - δηλαδή πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ - για όσους έχουν πάνω από τρία παιδιά ή ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Aπό την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 δηλαδή δεν απέκτησαν ή δεν μεταβίβασαν ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου με αυτό που κατέβαλλαν το 2023. Mεγαλύτερο θα είναι το εκκαθαριστικό για τους φορολογούμενους οι οποίοι μέσα στο 2023 απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά κληρονομιά.

imerisia.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img