Αναρτήθηκε στις:14-04-18 13:55

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ: Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έφερε ξανά την ιλαρά


Συνέντευξη παραχώρησε ο παιδίατρος, Αντώνης Kοντός, στην δημοσιογράφο Ναταλί Ενγκελεν-Μέγα (σύζυγο του δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα) σχετικά με την ιλαρά, την οποία και αναδημοσιεύουμε:


Ερ. Στην χώρα μας, τελευταία είναι σε έξαρση η ιλαρά! Να ρωτήσω όμως, γιατί γιατρέ μου εμφανίστηκε ξανά η ιλαρά στη χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια απουσίας, σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, εν έτη 2018;
Απ. Αυτή είναι η ερώτηση που συχνά δέχομαι από τους γονείς που ακούν πως έχουμε νέα κρούσματα ιλαράς. Η απάντηση είναι απλή: Δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια ιλαρά, διότι είχαμε στα παιδιά μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, 80 έως και 90%. Ήταν δηλαδή σχεδόν όλα τα παιδιά εμβολιασμένα για την ιλαρά, και υπήρχε αυτή η ομπρέλα προστασίας ακόμα και σε αυτούς τους ελάχιστους που δεν ήταν εμβολιασμένοι. Με την προπαγάνδα όμως του αντιεμβολιαστικού κινήματος, και ειδικότερα κατά της ιλαράς πως δήθεν το εμβόλιο της ιλαράς προκαλεί αυτισμό, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης έπεσε κάτω από 70% με αποτέλεσμα η ιλαρά να κάνει ξανά την εμφάνιση της. Αυτισμό δεν προκαλεί η ίδια η νόσος της ιλαράς, πώς είναι δυνατόν να τον προκαλεί το εμβόλιο; Όλες οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι δεν έχει καμία σχέση το εμβόλιο της ιλαράς με τον αυτισμό. Στην Ελλάδα εφέτος είχαμε 1650 κρούσματα, εκ των οποίων δυστυχώς είχαμε 3 θανάτους! Αρκετοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, μερικοί δε εισήχθησαν στην ΜΕΘ, και δυστυχώς σε μερικούς έμειναν μόνιμες αναπηρίες. Όλα αυτά θα είχαν προληφθεί, εάν όλοι αυτοί είχαν εμβολιαστεί με το πολύ καλό και αποτελεσματικό εμβόλιο που υπάρχει.

Ερ. Να συμπεράνω δηλαδή πως τα εμβόλια είναι μία πολύ καλή ανακάλυψη!! Σωστά;
Απ. Πάρα πολύ σωστά! Τα εμβόλια θα έλεγα πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής! Και για να γίνει κατανοητό πόσο ωφέλησαν την ανθρωπότητα τα εμβόλια θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα: Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπολογίζεται ότι η ευλογιά προκάλεσε 300-400 εκατομμύρια θανάτους. Σκότωσε δηλαδή περισσοτέρους από όσους σκοτώθηκαν στους 2 παγκοσμίους πολέμους! Μετά όμως από τα επιτυχημένα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμού η ευλογιά σήμερα είναι η μοναδική νόσος του ανθρώπου που έχει εξαλειφθεί πλήρως. Το 1980 ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε την εξάλειψη της ευλογιάς, και γιαυτό σήμερα δεν κάνουμε πλέον το εμβόλιο κατά της ευλογιάς! Με τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, μιας και σήμερα μιλάμε για την ιλαρά, υπολογίζετε πως μεταξύ του 2000 και του 2015 σωθήκαν από το θάνατο 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Σώθηκαν δηλαδή σαυτά τα 15χρόνια 2 κράτη σαν την Ελλάδα αν υπολογίσουμε πως στην Ελλάδα είμαστε 10 εκατομμύρια. Είναι λοιπόν πολύ άδικο να κατηγορούν τα εμβόλια και είναι πολύ κακό να πετροβολούν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τα εμβόλια!!

Ερ. Πόσο συχνό και σοβαρό νόσημα είναι η ιλαρά;
Απ. Η ιλαρά παγκόσμια είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στα μικρά παιδιά, παρόλο που υπάρχει ένα ασφαλές και πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο. Το 2015 σημειώθηκαν 134.000 θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως. Συμβαίνουν περίπου 360 θάνατοι κάθε μέρα ή 15 θάνατοι κάθε ώρα.

Ερ. Ποιά είναι γιατρέ μου τα συμπτώματα της ιλαράς;
Απ. Η ιλαρά είναι μια οξεία λοιμώδης εξανθηματική νόσος που προκαλείται από τον ιό της ιλαράς. Ο ασθενής εμφανίζει υψηλό πυρετό 40 εως 41°C, ρινική καταρροή, βήχα και επιπεφυκίτιδα (τα μάτια είναι κόκκινα και δακρύζουν). Εμφανίζει δε έντονη φωτοφοβία, τον ενοχλεί δηλαδή πολύ το φως και γι' αυτό προτιμά το σκοτάδι. Μετά από 3-4 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται το εξάνθημα. Ξεκινάει πίσω από τα αυτιά και επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αυτό αποτελείται από πολλές μικρές κόκκινες κηλίδες, που σε πολλά σημεία συρρέουν μεταξύ τους, πολύ συχνά δε προκαλεί κνησμό. Ακόμα και μέσα στο στόμα μπορεί να βγει το εξάνθημα, οι ονομαζόμενες Κηλίδες Koplik. Το εξάνθημα παραμένει για 4-5 ημέρες και μετά γίνετε η απολέπιση και φεύγει. Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια (χρόνος επώασης) όταν κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό είναι περίπου 10 με 12 μέρες.

Ερ. Έχω ακούσει πως παρουσιάζει πολλές επιπλοκές! Ποιές επιπλοκές παρουσιάζει η ιλαρά;
Απ. Οι επιπλοκές της ιλαράς κυμαίνονται από σχετικά ήπιες όπως βρογχίτιδα, και η ωτίτιδα έως και πιο σοβαρές που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ζωή ή να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο όπως: Πνευμονία 1 στους 10 ασθενείς, εγκεφαλίτιδα 1 στους 1.000 ασθενείς. Θάνατοι 1-3 στους 1.000 ασθενείς. Σοβαρή επιπλοκή είναι επίσης η μυοκαρδίτιδα που συνήθως έχει κακή πρόγνωση, η τύφλωση από βλάβη του οπτικού νεύρου και η κώφωση από βλάβη του ακουστικού νεύρου. Οι επιπλοκές είναι συνήθως πιο σοβαρές στους ενήλικες που προσβάλλονται από την νόσο.

Ερ. Θα γίνει καλά αν αρρωστήσει κάποιος από την ιλαρά; Τι θεραπεία θα πρέπει να κάνει;
Απ. Τα περισσότερα άτομα θα γίνουν εντελώς καλά. Δεν υπάρχει φάρμακο για την ιλαρά διότι είναι ένας ιός που περνά τον κύκλο του. Όπως σε όλες τις ιώσεις έτσι και δω δεν δίνουμε αντιβίωση, παρά μόνο συμπτωματική θεραπεία, όπως για παράδειγμα αντιπυρετικά για τον πυρετό, αντισταμινικά εάν υπάρχει κνησμός κ.λ.π. Κάποια άτομα όμως θα παρουσιάσουν πολύ σοβαρές επιπλοκές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ερ. Υπάρχει άκουσα εμβόλιο για την ιλαρά! Να πούμε μερικές οδηγίες για το εμβόλιο αυτό;
Απ. Το εμβόλιο της ιλαράς κυκλοφορεί στο εμπόριο μαζί με την ερυθρά και την παρωτίτιδα, είναι δηλαδή τριπλό εμβόλιο. Στην χώρα μας δύο εταιρείες εισάγουν αυτά τα εμβόλια, με την εμπορική ονομασία PRIORIX, και MMR. Και τα δύο εμβόλια είναι πολύ καλά και ασφαλή. To PRIORIX κυκλοφορεί επίσης και μαζί με της ανεμοβλογιάς με την εμπορική ονομασία PRIORIX-Tetra. Το εμβόλιο την περίοδο αυτή, των αυξημένων κρουσμάτων, γίνεται στην ηλικία του ενός έτους και η 2η δόση γίνεται τρεις μήνες μετά την πρώτη. Παλαιότερα η 1η δόση εγίνετο στους 14 μήνες και η 2η στα 4-5 χρόνια. Όσα παιδιά έχουν κάνει την 1η δόση και ο παιδίατρος τότε τους είχε συστήσει να επαναληφθεί η 2η στην ηλικία των 4-5 ετών, θα πρέπει να την κάνουν νωρίτερα, να την κάνουν τώρα! Όσοι ενήλικες ή και παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών έχουν κάνει μία μόνο δόση θα πρέπει να κάνουν και μία δεύτερη άμεσα. Όσοι ενήλικες δεν έχουν κάνει καμία δόση και δεν έχουν περάσει την ιλαρά, να φροντίσουν να εμβολιαστούν με δύο δόσεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και επαναλάβει ξανά το εμβόλιο.

Ερ. Τώρα που υπάρχει η έξαρση μήπως χρειάζεται να γίνει και μία ακόμη αναμνηστική δόση του εμβολίου;
Απ. Όχι. Όλοι όσοι έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς ως παιδιά, προστατεύονται για όλη την ζωή τους και δεν χρειάζονται αναμνηστική δόση. Ευτυχώς για την χώρα μας τα περισσότερα παιδιά είναι εμβολιασμένα για την ιλαρά και έτσι η νόσος δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, όπως έγινε στην γειτονική μας Ιταλία και Ρουμανία.

Ερ. Μπορεί η ιλαρά να συνεχίσει να υφίσταται στην χώρα μας;
Απ. Η ιλαρά θα μπορούσε να γίνει ενδημική (μόνιμη παρουσία μιας νόσου σε μια περιοχή), εάν συνεχίσουμε να έχουμε μειωμένα τα επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης. Εάν δηλαδή τα παιδιά δεν εμβολιάζονται έγκαιρα για την ιλαρά, ή ξεχνούν να κάνουν τη 2η δόση του εμβολίου. Αυτό όμως δεν νομίζω πως θα συμβεί, γιατί όπως βλέπω τώρα που υπάρχει η έξαρση όλοι τρέχουν και κάνουν το εμβόλιο και μάλιστα πρώτοι και καλύτεροι αυτοί που πριν δεν το ήθελαν! Το ΚΕΛΠΝΟ άρχισε να εμβολιάζει τις διάφορες ανεμβολίαστες ομάδες, όπως τους Ρομά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι. Νομίζω δε πως πολύ γρήγορα θα ανέβει κατά πολύ το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης και θα φτάσει ξανά στο 85-90%. Θα μπορέσουμε δηλαδή ξανά να απαλλαγούμε εντελώς από την ιλαρά.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ