Αναρτήθηκε στις:01-12-17 12:53

Ανατίναξη γέφυρας Γοργοποτάμου: Ομοβροντία - ομοψυχία


Γράφει ο Κώστας Μπανιάς


«Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό, στ’ άρματα, στ’ άρματα, εμπρός στον αγώνα…».

Νύχτα 25ης προς 26η Νοεμβρίου 1942. Σείστηκε η ανθρωπότης… «Έκανε κάτω» ο Παρνασσός!!! Φως ελπίδας και παρηγοριάς. Τσακίστηκε ο κατακτητής. Διεκόπη ο ανεφοδιασμός του Έρβιν Γιόχαν Ογιένκ εις την Βόρεια Αφρική. Μνημείο αδερφοσύνης. Ναπολέων και Άρης. Η μάνα του Άρη ήταν το γένος Χαράλαμπου Ζέρβα. Χωρίς τον Ναπολέοντα δεν θα γινόταν. Χωρίς τον Άρη (γηπεδούχος) δεν θα πετύχαινε. Οι δύο αρχικαπετάνιοι βρέθηκαν μαζί πέντε φορές. Την πρώτη στις 5 Ιουλίου 1943 στο Πετρωτό, για κοινό στρατηγείο. Την δεύτερη, στις 19 Ιουλίου 1943 στο Περτούλι. Την τρίτη, στις 6 Αυγούστου 1943 στους Σκιαδάδες (Βουργαρελίου), όπου ο Άρης είχε καθίσει 15 ημέρες παρακαλώ… περιοδεύοντας όλη την ορεινή περιοχή μαζί με τον Ζέρβα.

Προχωρώ. Την 14η Νοεμβρίου 1942 στην Βίνιανη και αμέσως στις 15 Νοεμβρίου 1942, στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας όπου κλείστηκε η συμφωνία ανατίναξης της γέφυρας. Εκεί στο Γαρδίκι (έχω και φωτο αναρτημένη στον ΣΑΦ), έστησαν χορό. Χοροκράτες ήταν ο Ναπολέων, ο Άρης και ο Κρις Γουντζάουζ. Την πέμπτη φορά συναντήθηκαν στη γέφυρα Πλάκας (1η του 2015 «έπεσε»).

Στην ιστορική Γέφυρα Πλάκας, λοιπόν, ποιοί ήταν; Ξέρετε; Αμφιβάλλω. Για διαβάστε. Ναπολέων Ζέρβας, Π. Νικολόπουλος (συνταγματάρχης, επιτελάρχης ΕΔΕΣ), Κομνηνός Πυρομάγλου (υπαρχηγός ΕΔΕΣ, καθηγητής Γαλλικών), Γεώργιος ΚΑρτάλης (αρχηγός ΕΚΚΑ, πολιτικός, υπουργός, οικονομολόγος), Στέφανος Σαράφης (στρατηγός, στρατιωτικός διευθυντής του ΕΛΑΣ, βουλευτής της ΕΔΑ από το 1951 έως το 1956), Πέτρος Ρούσσος (ιστορικός, υπουργός, ΕΛΑΣ), Κρίστοφερ Γουντχάουζ (έφεδρος ταγματάρχης, Μυστικές Υπηρεσίες), G.K. Γουάινς (ΗΠΑ).

Γοργοπόταμος. Αρτινόπουλα υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα: Οι Αφοί Ζέρβα (Σπύρος, ιερέας και Κώστας), Γεώργιος Ζαγκαβιέρος (έφεδρος ανθυπολοχαγός), οι Αφοί Τσατσαρώνη (Δημήτριος και Χαρίλαος), οι Αφοί Αντωνάκη (Αντώνης και Γεώργιος του Λάμπρου), οι Αφοί Σπ. Βούλγαρη (Γεώργιος, Αριστείδης και Στέργιος (μετέπειτα στρατηγός Χωροφυλακής), Νίκος Ι. Φώτος, Στέργιος Ν. Φώτος, Κώστας Δ. Φώτος, Νίκος Δ. Γεωργούλας, Σεραφείμ Γ. Καρακώστας, Θωμάς Γεροδήμος, οι Αφοί Νικολάου Ζέρβα, Ναπολέων (αρχηγός), Αλέκος και Νίκος, οι Αφοί Αρβανίτη, Γ. και Θ. (σημείωση: ο Γεώργιος ήταν 17 χρονών), Θ. Μπάφας, Κ. Στούμπος, Ι. Τσιλιγιάννης, Σωτ. Παπαχρήστος (ανθυπολοχαγός), Στυλ. Τζιαβάρας (υπολοχαγός. Πρόκειται για τον Στυλιανό Τζουβάρα από τις Σελλάδες, ο οποίος από το 1950 έως το 1953 ήταν βουλευτής του Ελληνικού συναγερμού), Γεώργιος Ζορμπαλάς (επίλαρχος από Σελλάδες), Κώστας Σαλούρος (ίλαρχος, ήρωας στο Ρούπελ).

Αυτά βρήκα. Τώρα ας ψάξουν τα συντρόφια εδώ του τιμημένου κόμματός μου, του ΚΚΕ, να βρουν Αρτινόπουλα του ΕΛΑΣ Άρτας που πήγαν στον Γοργοπόταμο. Ο ΕΛΑΣ είχε 165 άντρες. Ήταν και «γηπεδούχος» στον Γοργοπόταμο. Ο ΕΔΕΣ είχε 80-90 άντρες. Δώδεκα Άγγλοι σαμποτέρ. Νύχτα της 26ης Νοεμβρίου στις 1.30 το βράδυ η πρώτη ανατίναξη. Ώρα 2.26 η δεύτερη. Ομοβροντία - ομοψυχία.

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ