Αναρτήθηκε στις:27-06-17 19:15

Ο επιφανής καθηγητής του Ε.Μ.Π. Θεοδόσης Π. Τάσιος γοήτευσε με την ομιλία του στην Άρτα


Την περασμένη Παρασκευή 25 Ιουνίου το βράδυ, στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Άρτας, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόσης Π. Τάσιος πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Η Τεχνολογία κατά την περιπλάνηση του Οδυσσέως». Ο σεβάσμιος καθηγητής ήταν καλεσμένος του συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας Αστρολάβος , του δήμου Αρταίων και της εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας. Η προσέλευση του κοινού ήταν συγκινητική, γεγονός που σχολίασε και ο ίδιος ο καθηγητής, εξαίροντας την πνευματικότητα του κοινού της ευρύτερης περιοχής.

Το κοινό προσήλθε στην ομιλία, όχι μόνο από την πόλη της Άρτας, αλλά και από τους όμορους νομούς, της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα μιας τόσο μεγάλης προσωπικότητας. Ο Θεοδόσιος Τάσιος αναφέρθηκε στις περιπέτειες του ομηρικού Οδυσσέα και την τεχνολογία που χρησιμοποίησε για να φτάσει στο στόχο του. Συναντήσαμε την όμορφη Κίρκη, την Ναυσικά, τον Κύκλωπα Πολύφημο, τα αυτόματα φοινικικά πλοία και καταφέραμε να αποδράσουμε από τη Σκύλλα και την Χάρυβδη.

Το κοινό από την λόγια αφήγηση του καθηγητή, εκστασιασμένο παρακολουθούσε την ομιλία του μέσα σε κλίμα απόλυτης σιγής δείχνοντας τον σεβασμό του σ’ έναν άνθρωπο που συγκαταλέγεται στο Πάνθεον των μεγαλυτέρων Ελλήνων.

Αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι στην εκδήλωση βρέθηκαν πολλοί μαθητές του κυρίου Τάσιου από το Ε.Μ.Π. , εξαίρετοι οι ίδιοι πολιτικοί μηχανικοί, αναγνωρίζοντας όμως στο πρόσωπό του, τον μεγάλο δάσκαλο. Εξελίχθηκαν συγκινητικές σκηνές όταν κάποιοι αντίκρισαν τον καθηγητή τους μετά από τριάντα, σαράντα και πενήντα χρόνια αναπολώντας τις στιγμές που ο κύριος Τάσιος θεμελίωνε τις επιστημονικές τους γνώσεις.

Στην ομιλία του ο Θεοδόσης Τάσιος επιστράτευσε και το χιούμορ του, ώστε να κάνει ακόμα πιο γλαφυρή την ομιλία του και το κοινό απόλαυσε την λόγια γλώσσα της αφήγησής του.

Πανθομολογείται η αέναη φύση του Θεοδόση Τάσιου μιας και σε όλο του το βίο, έχει συγγράψει αμέτρητα συγγράμματα, βιβλία, είναι επίτιμος καθηγητής πολλών πανεπιστημίων και έχει κατασκευάσει πολλές γέφυρες και φράγματα με πρωτοπόρες τεχνικές.

Στο τέλος της εκδήλωσης του κυρίου καθηγητή, ο δήμαρχος Αρταιων κύριος Χρήστος Τσιρογιάννης τον βράβευσε για την κατασκευή της νέας γέφυρας της Άρτας το 1959 και η προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κυρία Βαρβάρα Παπαδοπούλου του δώρισε βιβλία από μνημεία της Άρτας. Ο σύλλογος Αστρονομίας Άρτας, Αστρολάβος μέσω του εκπροσώπου του, τον κύριο Παναγιώτη Γκριμπαβιώτη του δώρισε ένα ασημένιο πρόπλασμα του ιστορικού γεφυριού της Άρτας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί την πόλη μας.

Μετά το πέρας της ομιλίας, το κοινό κατευθύνθηκε στον χώρο που ήταν τοποθετημένα τα τηλεσκόπια του συλλόγου, θαυμάζοντας τους αστερισμούς μέχρι αργά την νύχτα αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι τα άστρα γοήτευουν μικρούς και μεγάλους.

Ο σύλλογος Αστρονομίας Άρτας, Αστρολάβος το 8ο παράρτημα του Βόλου, νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης καθώς και το κοινό που για άλλη μια φορά προσήλθε μαζικά.

Τηρώντας απαρέγκλιτα την αρχή, ότι η συνύφαση του ατομικού καλού με το καλό του συνόλου, οδηγεί απαρέγκλιτα στην πρόοδο του κοινωνικού γίγνεσθαι δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img