Πρέβεζα: Δύο ανήλικοι συνελήφθησαν για απόπειρα ληστείας με απειλή σουγιά
Ολοκληρώθηκε η 1η αγωνιστική του 7ου Εργασιακού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Άρτας «Άρης Τσιγαρίδας»
Συνελήφθη ανήλικη στα Ιωάννινα για χρήση κάνναβης
Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου
Εξιχνιάστηκε κλοπή κινητού τηλεφώνου στην Άρτα
Ολοκλήρωση έργων ανάπλασης στο κέντρο της Άρτας – Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με αφορμή τη συμπλήρωση 198 ετών από την εκδημία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου 1828, η Εταιρεία Βυζαντινών και Ιστορικών Μελετών Νομού Πρεβέζης διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής στον μεγάλο εθνικό αγωνιστή.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πεδίου του Άρεως, τον Όμιλο Απογόνων και Φίλων Μάρκου Μπότσαρη, τον Πανηπειρωτικό Σύνδεσμο Ελευσίνας, τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, την Επιτροπή «Πρέβεζα: Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον» και τη Χορευτική Ομάδα Κρητών Αθήνας «ΚΡΗΤΑΙΟΙ».
Η επιμνημόσυνη δέηση και η τελετή θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026, και ώρα 10:00 π.μ., στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως, στην Αθήνα.
Μπροστά από τον Ιερό Ναό βρίσκεται η περίτεχνη μαρμάρινη λάρνακα, όπου φυλάσσονται τα οστά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας και εμβληματικής μορφής του Αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία.
Τα οστά του μεταφέρθηκαν από τη Βιέννη το 1964, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Αρχικά τοποθετήθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου, τότε Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, και αργότερα μεταφέρθηκαν στο Πεδίο του Άρεως.
Το μνημείο, κλασικιστικού ρυθμού, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ανδρικής μορφής «κοιμώμενου» επί σαρκοφάγου στον ελλαδικό χώρο και αποδίδεται στον διακεκριμένο γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.
Η Εταιρεία απευθύνει πρόσκληση στους Πρεβεζάνους απόδημους και σε κάθε ενδιαφερόμενο να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση και να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη του μεγάλου αυτού ήρωα του Ελληνισμού.
