Αναρτήθηκε στις:25-04-24 18:38

Σκόρπιες επίκαιρες σκέψεις - Όχι σε διακρίσεις, που αδικούν, πικραίνουν και προβληματίζουν


Γράφει ο Αντώνης Κολιάτσος*


Σήμερα ο Αποψ(η)νός Εκηβόλος θα αρκεστεί να αναφερθεί εν συντομία σε ένα ζήτημα ηθικής τάξεως που έχει να κάνει με την συνεισφορά των τοπικών ΜΜΕ (σ.σ, εφημερίδες, τηλεοπτικός σταθμός, διαδικτυακές πλατφόρμες, κ.ά) στην κάλυψη των λογιών τοπικών εκδηλώσεων. Αφορά ειδικότερα στα δελτία τύπου με τα οποία οι φορείς-συνδιοργανωτές τους (σ.σ, Δήμος, Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, Φορείς βιβλιοπαρουσιάσεων, διαλέξεων επιστημονικού είτε ιστορικού περιεχομένου, αποκριάτικων γυναικείων δρώμενων, Αθλητικών εκδηλώσεων κ.ά), εκφράζουν τις ευχαριστίες τους, για την ενημέρωση και προβολή τους στο ευρύτερο Αρτινό κοινό. Δυστυχώς, αλλά είναι αλήθεια, ότι οι παραλήπτες των εν λόγω ευχαριστιών εξαντλούνται στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι και όπως είναι φυσικό στους χορηγούς των εν λόγω εκδηλώσεων. Αντίθετα στις ευχαριστίες ανακοινώσεις συστηματικά αγνοούνται: οι τοπικές εφημερίδες και τα άλλα διαδικτυακά μέσα, που όχι μόνο καλύπτουν τοπικά τις διάφορες εκδηλώσεις, αλλά και τις μεταδίδουν ζωντανά σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο το τελευταίο, γενικότερα και ουσιαστικά, προβάλλει την πόλη, πολύ πέρα από τα όρια του νομού, καθιστώντας την προορισμό, που αναμφίβολα είναι μείζον ζητούμενο για την περιοχή. Έτσι, για παράδειγμα, ο καθιερωμένος πλέον: «Δρόμος του Γεφυριού», χάρη στην προσφερόμενη κάλυψή του από τα τοπικά διαδικτυακά κανάλια μετάδοσης ήχου και εικόνας, προβάλλεται ζωντανά στις ανά την επικράτεια τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα ο επίμαχος δρόμος να καθίσταται πανελλήνιας εμβέλειας γεγονός, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την γενικότερη προβολή της πόλης και ίσως των ποικίλων ομορφιών του νομού. Κατά συνέπεια οι αρμοδίως υπεύθυνοι συντάκτες των πιο πάνω «ευχαριστηρίων», θα πρέπει να αποφεύγουν την αδικαιολόγητη και άνευ ερείσματος διάκριση εις βάρος των τοπικών εφημερίδων και των Αρτινών web tv μέσων ενημέρωσης, που αν μη τι άλλο αδικεί, πικραίνει και προβληματίζει…

Έγινε «το έλα να δεις» κατά τη συζήτηση για το «Open Mall», στο Επιμελητήριο


Αναμενόμενο ήταν «το έλα να δεις», που σημειώθηκε κατά την προ ημερών ανοιχτή συζήτηση-ενημέρωση, με θέμα την πορεία του έργου Open Mall, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο (17/4/2024) με πρωτοβουλία του Δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου.

Αν και σκοπός της ήταν, η πρωτύτερη ενημέρωση σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επί μέρους τμημάτων του έργου και συνακόλουθα το άκουσμα των απόψεων των δημοτών. Εν τούτοις, από την πλειονότητα των παρισταμένων η συζήτηση εξελίχθηκε σε σφοδρό κατηγορητήριο εναντίον των τέως και νυν αρμοδίως υπευθύνων σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου (σ.σ, τέως και νυν δημοτική αρχή, επιτροπή έγκρισης της σχετικής μελέτης, του Αναδόχου κ.λπ).

Ειδικότερα οι εγκλήσεις κατά των λογιών εμπλεκομένων στο έργο:

• ότι «ενέκριναν ένα έργο «αισθητικά έκτρωμα».

• ότι «υπήρξαν υπερβολικές καθυστερήσεις».

• ότι δημιούργησαν απίστευτες ταλαιπωρίες, ακόμη και προκάλεσαν ζημίες στους μαγαζάτορες της οδού Σκουφά.

• ότι οι πράξεις και παραλείψεις γύρω από την υλοποίηση του έργου είναι τόσο επιδραστικές στην ποιοτική και αισθητική τελική μορφή του, ώστε να τίθεται ζήτημα διακοπής του.

Βέβαια ακούστηκαν και κάποιες παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις οι οποίες τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, ίσως μπορέσουν να βελτιώσουν την αισθητική και χρήση του έργου. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο παριστάμενος δήμαρχος κ. Χριστόφορος Σιαφάκας (σ.σ, ο τ. δήμαρχος κ. Χρ. Τσιρογιάννης δεν παρέστη), ο οποίος αναγνώρισε «αστοχίες ή αβλεψίες της μελέτης», υποσχέθηκε «την εποπτεία των υπηρεσιών του Δήμου για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων κατασκευής των υπολοίπων τμημάτων του έργου», δεσμεύτηκε «για στοχευμένες παρεμβάσεις επί του εν εξελίξει έργου, με την πραγματοποίηση των όποιων εφικτών τροποποιήσεων επί της κατασκευής» απέκλεισε την «υπαναχώρηση και πιθανή απένταξη του έργου» και εξήγησε ότι αυτό «δεν αποτελεί επιλογή, καθώς θα είναι οικονομική καταστροφή για το Δήμο».

Από το άλλο μέρος ο έτερος του πάνελ κ. Δ. Χουλιάρας με την ιδιότητα του προέδρου του εδώ Εμπορικού Συλλόγου, αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου αντέκρουσε τα υποστηριζόμενα από κάποιους ομιλητές ότι «αποδεχόμενος την μελέτη και τα της αναδοχής, συνέργησε στην κατασκευή ενός εξόχως προβληματικού έργου, που αν μη τι άλλο, βλάπτει την εμπορική αγορά της Άρτας». Ενώ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι: «Ο Εμπορικός Σύλλογος, έγκαιρα κατέθεσε ολοκληρωμένη μελέτη με τις προτάσεις των εμπόρων-καταστηματαρχών, η οποία όμως ουδόλως ελήφθη υπόψη από την τότε δημοτική αρχή», εξέφρασε όχι μόνο την αντίθεσή του για τα όσα κακότεχνα έγιναν από τον Άη Γιώργη μέχρι το Μονοπλιό, αλλά και επεσήμανε τις πολλές ζημίες που είχαν οι εκεί καταστηματάρχες.

Ωστόσο ο κ. Χουλιάρας συντάχθηκε με τις απόψεις του κ. δημάρχου, όπως και πολλών άλλων που πρότειναν ουσιαστικές αλλά εφικτές διορθωτικές παρεμβάσεις.

Η πρόταση του τοπικού δημοψηφίσματος


Εν τω μεταξύ πολλοί ομιλητές εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, υποστηρίζοντας: ότι η εκκρεμότητα ολοκλήρωσης του έργου Open Mall και οι όποιες τροποποιήσεις πρόκειται να υπάρξουν, πρέπει να γίνουν το ταχύτερο. «Η αγορά δοκιμάζεται άγρια, ιδιαίτερα από το Μονοπλιό και επάνω[…] Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από το ΚΤΕΛ μέχρι τον Άγιο Δημήτριο μέτρησα πάνω από 40 κλειστά μαγαζιά και έπεται η συνέχεια», ήταν η δήλωση ενός από τους πλέον έμπειρους εμπόρους της αγοράς που στο παρελθόν την υπηρέτησε και ως υψηλόβαθμο επιμελητηριακό στέλεχος. Ενώ σε άλλο σημείο του διαλόγου, μεταξύ ενίων καταστηματαρχών και των: δημάρχου-Προέδρου «Εμπ. Συλ.», που ζητούσαν την με όποιο οικονομικό κόστος διακοπή του «έργου-έκτρωμα», έτερος ομιλητής μεταξύ των άλλων υποστήριξε ότι «αν τελικά από την πλειοψηφία των εδώ παρισταμένων υποστηρίζεται η διακοπή του έργου και μάλιστα με όποιο κόστος αυτή συνεπάγεται, τότε προτείνω, αυτό να τεθεί σαν ερώτημα σε προκηρυσσόμενο από την δημοτική αρχή τοπικό δημοψήφισμα, για το λόγο ότι μια τέτοια μείζονος σημασίας απόφαση δεν αφορά μόνον τους παριστάμενους, αλλά όλους τους Αρτινούς δημότες». Ωστόσο, όπως κάποιοι από τους παρόντες σχολίαζαν την εν λόγω πρόταση, «μια τέτοια δημοψηφισματική απόφαση, ως επιθυμία της μεγάλης πλειονότητας του Αρτινού λαού, θα είχε μεγάλο δημοκρατικό πολιτικό βάρος, που θα έθετε κάθε εμπλεκόμενο (σ.σ, δημοτική αρχή, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Αντιπεριφέρεια, αρμόδια υπουργεία κ,ά): προ των ευθυνών του. Και πως υπό αυτή την έννοια η επαναπροκήρυξη του έργου, σε επίπεδο μελέτης, χρηματοδότησης και αναδοχής περί την υλοποίησή του, θα διευκολύνονταν τα μέγιστα». Ίσως τέτοιου είδους δυναμικές κινήσεις, λέω και εγώ από την πλευρά μου, να δρούσαν καταλυτικά στην επίτευξη της ενότητας και συλλογικής δράσης των εδώ ιθυνόντων, ώστε τα μεγάλα ζητήματα της Άρτας, επί τέλους, να βρουν λύσεις…

Χωρίς λογική και αντικείμενο η κοπή πεύκων περιμετρικά του στρατοπέδου «Βέρση»


«Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο», έλεγε ο μεγάλος Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ενώ ό έτερος μεγάλος του 20ού αιώνα, ο Γερμανός Μπέρτολτ Μπρέχτ δραματουργός, σκηνοθέτης, ποιητής και πατέρας του «επικού θεάτρου» συμπληρώνοντάς τον είπε το αμίμητο: «Η ανθρώπινη βλακεία είναι ακατανίκητη, κυριολεκτικά». Αυτά μου ήρθαν στο νου όταν σε ανάρτηση του ε.α. Συνταγματάρχη και πρώην θεμ/κού. αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Δ Βαρέλη, διάβασα την είδηση ότι με διαταγή αρμοδίων παραγόντων των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται αντιπυρική ζώνη γύρω από το στρατόπεδο της πόλης (σ.σ, στρατόπεδο «Βέρση») σε ακτίνα 100 μέτρων. Ο λόγος είναι η προστασία των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου από πυρκαγιά και ειδικότερα η αποφυγή ανάφλεξης φυλασσόμενου στρατιωτικού υλικού. Ακόμη λέγεται ότι εν λόγω απόφαση, πάρθηκε ύστερα από την έκρηξη πυρομαχικών που προκλήθηκε από πυρκαγιά στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, είναι προληπτικού χαρακτήρα και αφορά όλα τα ανά την επικράτεια στρατόπεδα που είναι μέσα σε δάση ή είναι σε δασικό περίγυρο.

Ωστόσο ένα μέτρο γενικευμένης κοπής δένδρων δάσους, συνορεύοντος με στρατόπεδο, οφείλει να λαμβάνει υπόψη: την έκτασή του δάσους, το μέγεθος του στρατοπέδου και οπωσδήποτε το κατά πόσο εκεί είναι αποθηκευμένα περισσότερα εύφλεκτα στρατιωτικά υλικά. Διαφορετικά εντολές της λογικής «όλα είναι ίσιωμα» ή «πονάει δόντι κόβει κεφάλι», είναι επιεικώς βλακώδεις. Σε ό,τι δε αφορά στο στρατόπεδο «Βέρση», αυτό και υπολειτουργεί και από ελάχιστα έως καθόλου «φιλοξενεί» ποσότητες στρατιωτικού υλικού και σε βάθος χρόνου, στατιστικά, δεν παρατηρήθηκαν αναφλέξεις των εκεί δένδρων. Κατά συνέπεια η κοπή τους περιμετρικά του στρατοπέδου σε ακτίνα 100 μέτρων, δεν αποτελεί αναγκαίο μέτρο πρόληψης, ενώ η επίμαχη κοπή στερεί την ατμόσφαιρα της πόλης από πολύτιμες ποσότητες οξυγόνου. Εξ’ άλλου η μικρή έκταση της εν λόγω δασώδους περιοχής, σε περιόδους που εγκυμονεί ο κίνδυνος ανάφλεξης γειτονικών πεύκων, αυτό μπορεί να ελεγχθεί από συστηματικές περιπολίες ακόμη και από εθελοντές Αρτινούς δημότες. Υπό αυτή την έννοια, παρά το βλακώδες της «άνωθεν εντολής», η αν αντίδραση της Αρτινής Πολιτείας μπορεί να την νικήσει… Από την άλλη είναι αποκαρδιωτικό το φαινόμενο: το κράτος των Αθηνών, ύστερα από πρόσφατη συνάντηση του Γιαννιώτη Πρόεδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, να παραχωρεί στον Δήμο Ιωαννιτών το στρατόπεδο Βελισσαρίου και στην Άρτα να αφαιρεί αδικαιολόγητα τα πολύτιμα πεύκα του δάσους μέσα στο οποίο αφήνεται να υπολειτουργεί ένα ιστορικό Αρτινό στρατόπεδο.

*email: akoliatsos@gmail.com



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img