
Ο Δήμος Μετσόβου διοργανώνει την 1η διαδικτυακή εικονική θεματική συνάντηση διαβούλευσης με θέμα: «Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, στις 17:00, μέσω της πλατφόρμας zoom στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/3xztyJz.
Η Πράξη RIVER2RIVER έχει ως στόχο την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στο τομέα της προστασίας, παρακολούθησης και διαχείρισης των διασυνοριακών υδάτινων πόρων σε συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60), με ειδικότερη εστίαση στα διασυνοριακά ποτάμια και χειμάρρους (επιφανειακό υδατικό δυναμικό). Ο κύριος στόχος της Πράξης είναι να προωθήσει βέλτιστες πρακτικές αποκατάστασης και διαχείρισης των ποτάμιων συστημάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας 2000/60 αλλά και σε συνδυασμό με τις προσεγγίσεις και το επιστημονικό και τεχνικό υπόβαθρο των θεωριών των «Πράσινων Υποδομών» (Green Infrastructure) και της «Διακυβέρνησης των Υδάτων» (Water Governance).
Το έργο RIVER2RIVER υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG IPA Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020, με Συντονιστή Εταίρο τον Δήμο Μετσόβου και λοιπούς Εταίρους το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Βιολογικών και Τεχνολογικών Εφαρμογών από την ελληνική πλευρά και τον Δήμο Χιμάρας από την αλβανική πλευρά.
Στο πλαίσιο της 1ης θεματικής συνάντησης θα παρουσιαστούν αναλυτικά στους συμμετέχοντες θέματα σε σχέση με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα, καθώς και τεχνικά θέματα αναφορικά με τη βέλτιστη χρήση υδατικών πόρων με Εμπλεκόμενα μέρη από τη Περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης Θεματικής Συνάντησης του έργου RIVER2RIVER
11:00 – 11:15 Καλωσόρισμα
11:15 - 11:40 Παρουσίαση των κυριότερων σημείων της Οδηγίας - Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Τολίδης
iNNOS P.C. – Εξωτερικός εμπειρογνώμονας υπεύθυνος για τη διαχείριση και το συντονισμό του Έργου
11:40 – 12:10 H εφαρμογή της Οδηγίας - Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60 στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου River2River
Εισηγήτρια: Γκρίζη Όλγα
Προπτυχιακή Φοιτήτρια, Εργαστήριο Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
12:10 –12:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση