Αναρτήθηκε στις:02-06-20 11:38

Ο Χρ. Γκόκας στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές


Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας, επισκέφθηκε το περασμένο περιοχές του Κάμπου της Άρτας που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της Πέμπτης 28-5-2020. Μεταξύ των άλλων βρέθηκε στις περιοχές που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα, όπως Αγίας Παρασκευής, Ανθοτόπου, Παχυκαλάμου, Ακροποταμιάς, Κεραματών, ενώ σοβαρές ζημιές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές όπως του Νεοχωρίου, του Κομποτίου αλλά και του Αγίου Σπυρίδωνα σε προηγούμενη χαλαζόπτωση.

Κατά την επίσκεψή του σε κτήματα διαπίστωσε την ολική καταστροφή στον καρπό, ιδίως του ακτινιδίου, αλλά και μεγάλες ζημιές σε εσπεριδοειδή, καλαμπόκια, μηδική , ελιές και άλλες καλλιέργειες, τα δέντρα, ιδίως νεόφυτα, και στα φυτά.

Επίσης συνομίλησε με πολλούς κατοίκους της περιοχής, παραγωγούς και καλλιεργητές, οι οποίοι του εξέφρασαν την απόγνωσή τους, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον αφού όχι μόνο δεν θα έχουν παραγωγή και εισόδημα την φετινή χρονιά, αλλά η καταστροφή βλαστών θα οδηγήσει σε ακαρπίες και τα επόμενα ένα - δύο χρόνια, όπως επίσης είναι πιθανή και η εμφάνιση διαφόρων ασθενειών στις φυτείες.

Από τις μεγάλες αυτές ζημιές, οι αρνητικές συνέπειες και για την τοπική οικονομία που στηρίζεται κατά βάση στον πρωτογενή τομέα, θα είναι σοβαρές.

Ο κ. Γκόκας διαβεβαίωσε τους παραγωγούς για την μεταφορά του θέματος για την άμεση λήψη μέτρων, στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Παράλληλα είχε επικοινωνία με την Διεύθυνση της Υπηρεσίας του ΕΛΓΑ Ηπείρου, ζήτησε την άμεση διενέργεια των ελέγχων και την καταγραφή των τεράστιων ζημιών, και υπήρξε η διαβεβαίωση της Υπηρεσίας μέσω του διευθυντή κ. Σ. Χήρα ότι οι σχετικές διαδικασίες θα κινηθούν άμεσα.

Τέλος ο κ. Γκόκας δήλωσε: «Είναι μία πραγματική καταστροφή για τις καλλιέργειες αυτές, και το εισόδημα που μόνο η παραγωγή εξασφαλίζει χάθηκε. Ωστόσο θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες και τα σχετικά προγράμματα, τόσο για την καταστροφή της παραγωγής όσο και για την ζημιά στα ίδια τα φυτά, αλλά και το πρόγραμμα για την απώλεια εισοδήματος DE minimis. Ενώ θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις περιπτώσεις αυτές, και μέσα από τα προγράμματα ενίσχυσης και χρηματοδότησης του πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω της πανδημίας, που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση».
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ