Αναρτήθηκε στις:18-10-19 11:52

Oμιλία Όλγας Γεροβασίλη στο 11ο συνέδριο γυναικείας επιχειρηματικότητας


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που η πόλη μας φιλοξενεί το 11ο συνέδριο γυναικείας επιχειρηματικότητας του φόρουμ των επιμελητηρίων της μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου.

Η Άρτα, με την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου της, δίνει βήμα διαλόγου σε μια σημαντική συζήτηση που αφορά και το μέλλον της ίδιας της πόλης μας αλλά και της Περιφέρειας της Ηπείρου.

Η συζήτηση για τη συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού γίνεται στην πόλη μας που διαθέτει γυναίκες που τολμούν να επιχειρήσουν και πετυχαίνουν.

Ωστόσο, ανήκουμε σε μια Περιφέρεια που αν και είναι προικισμένη με μοναδικές φυσικές ομορφιές, βίωσε έντονες οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές αντιθέσεις.

Η φτώχεια και η ανεργία πρώτα και πάνω από όλα έπληξε τους νέους και τις γυναίκες της Ηπείρου. Τις ίδιες γυναίκες που ο ποιητής αναγνώρισε σαν “ξαφνιάσματα της φύσης”.

Τα προβλήματα αυτά είναι κοινά για όλους όσους ζούμε στη μεγάλη αυτή περιοχή που συσκέπτεται εδώ σήμερα.

Κοινοί μας στόχοι είναι:

• η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και των παραδόσεών μας,

• η δημιουργία υποδομών που διευκολύνουν την πρόσβαση και υποστηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα

• και δομών που διευκολύνουν και ενδυναμώνουν την οικονομική και κοινωνική συμμετοχή των γυναικών,

Τα κριτήρια για την επιτυχία της προσπάθειάς μας είναι:

• η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,

• η συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων μας,

• η διαρκής μέριμνα για την αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών μας

Τα τελευταία χρόνια, υλοποιήθηκε στην Ήπειρο ένα πλάνο ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής ανάπτυξης. Στην περίοδο αυτή:

• ολοκληρώθηκαν οι μεγάλοι οδικοί άξονες,

• αναβαθμίστηκαν τα λιμάνια και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων,

ανοίγοντας έτσι διάπλατα τις πύλες της Ηπείρου για να υποδεχθεί τους μελλοντικούς επισκέπτες της.

Η σύνδεση των Κεντρικών Τζουμέρκων και το μεγάλο οδικό έργο του κάθετου άξονα της Ιόνιας Οδού προς τα Τζουμέρκα, θα δώσουν τη δυνατότητα και στις πλέον δυσπρόσιτες περιοχές να συμμετέχουν ισότιμα στην οικονομική ζωή της Περιφέρειας.

Πλέον, η Ήπειρος μπορεί να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν, να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, φέρνοντας περισσότερα έσοδα για τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.

Έτσι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που ήδη αξιοποιούνται και οδηγούν στη δημιουργία ευκαιριών για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και αύξησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορούν να ενταθούν και να βελτιωθούν.

Η ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών από δραστηριότητες όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο αρχαιολογικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής αναβαθμίζεται περαιτέρω.

Έγιναν λοιπόν πολλά το προηγούμενο διάστημα. Απομένουν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Για την υγιή και επιτυχή άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών, είναι απαραίτητη η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των ενδιαφερομένων.

Ήδη, διαθέτουμε στην περιοχή μας παραδείγματα επιχειρηματιών, μεταξύ αυτών αρκετές γυναίκες, που ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης πάλεψαν.

Αγωνίστηκαν απέναντι στην οικονομική δυσπραγία και τη γραφειοκρατία, δημιουργώντας εξαιρετικές τουριστικές μονάδες και καταλύματα.

Πρωτοπορώντας σε διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και παρασκευάζοντας τοπικά προϊόντα με όρους ποιότητας.

Η διεθνής πρωτοβουλία η οποία υλοποιείται σήμερα στην πόλη μας, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αλλά και της γυναικείας συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Είναι ζήτημα ευημερίας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ