Αναρτήθηκε στις:23-06-18 13:36

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων και οι επιπτώσεις της σε ενημερωτική εκδήλωση στην Κόρινθο


O Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας "Η Πίνδος" παραλαμβάνει τη σκυτάλη της σταυροφορίας ενημέρωσης των συμπολιτών μας, προτού να είναι αργά για την Ελλάδα και ειδικά για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες

Ρεπορτάζ: Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση


Στα πλαίσια μιας εκτεταμένης καμπάνιας που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της εύλογης ανησυχίας που προκάλεσαν οι εσπευσμένες κυβερνητικές διαδικασίες της ολοκληρωτικής παραχώρησης της Ηπείρου, εν είδει οικοπέδου, στην αδηφάγα εκμετάλλευση των κερδοσκοπικών, πετρελαϊκών εταιρειών, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας "Η Πίνδος" δεν έμεινε αδιάφορος. Άμεσα και με επιτυχία πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας και ειδικά στην Ήπειρο τη Δευτέρα 11/6/18, στο Συναυλιακό χώρο "Μ. Δημητριάδη", στην Κόρινθο. Κύριος ομιλητής ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας, καθηγητής-περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Γιαννούλης και ο πολιτικός μηχανικός Σωτήρης Κολιούσης, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΣΕ, που έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα, εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως πληροφορηθήκαμε, όσοι παρακολουθήσαμε την εκδήλωση και πολύ περισσότερο όσοι πήραμε μέρος και στις προηγηθείσες συγκεντρώσεις που έγιναν στην αίθουσα “Ελευθερίου Μαντζίκου”, στα γραφεία της Π.Σ.Ε., τόσο το Γενάρη, όσο και το Μάρτη του τρέχοντος έτους, αυτές οι εξορύξεις αποτελούν την πρώτη χερσαία εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (Υ/Α) στη χώρα μας, που ξεκινάει από την Ήπειρο καθιστώντας την, τρόπον τινά, πειραματόζωο στα νύχια των κάθε λογής αρπακτικών εταιρειών, που ως μοναδικό τους σκοπό έχουν το κέρδος, αδιαφορώντας για το γενικό συμφέρον, την παροχή φθηνών καυσίμων και θέρμανσης στον κόσμο που κρυώνει, όπως αδιαφορούν και για την υγεία και την ασφάλειά του ή τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας.

Η Ήπειρος στο σύνολό της, που αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε δύο «οικόπεδα», ουσιαστικά ξεπουλημένα (Γιάννενα-Θεσπρωτία και Άρτα-Πρέβεζα), βρέθηκε ξαφνικά σε μια καταστροφική μέγγενη με προβλέψιμες τις συνέπειες από τις γεωτρήσεις/σεισμικές έρευνες και τις άλλες εργασίες που προγραμματίζονται εκεί, χωρίς κανονισμούς ασφαλείας, χωρίς περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, χωρίς Δημόσια Διαβούλευση, χωρίς τήρηση ούτε καν των προβλεπομένων. Με «εγγυητή» την εταιρεία- ανάδοχο της σύμβασης. Με «εγγυητές» εκείνους που ποτέ δεν παραδέχτηκαν τη ρύπανση του «Καλαμά», που ποτέ δεν εισάκουσαν τις τόσες προειδοποιήσεις για το Γεφύρι της Πλάκας και το Θεογέφυρο. Εκείνους που στόχο μοναδικό κι επιδίωξη έχουν να κλέψουν για πάντα τον ορυκτό μας πλούτο. Καταστρέφοντας το πολιτισμικό, το φυσικό και το οικονομικό περιβάλλον της Ηπείρου, χωρίς κανένα όφελος για την εθνική και τοπική κοινωνία.

Στην επικίνδυνη συγκυρία που ζούμε, όπου βλέπουμε να αυξάνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς των Υ/Α δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορική αλλά και την πρόσφατη πείρα ότι πολλές περιοχές εξορύξεων μετατράπηκαν σε κατάρα για τους λαούς και τις τοπικές κοινωνίες, αφανίζοντας ανθρώπινες ζωές, μνημεία πολιτισμού , οικονομική δραστηριότητα και περιβάλλον. Όπως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το γεγονός ότι σήμερα, ισχυρά κράτη αποφασίζουν να σταματήσουν τις χερσαίες εξορύξεις, ακριβώς μετά την διαπίστωση και παραδοχή των βλαβερών επιπτώσεων που αυτές εγκυμονούν.

Το συμπέρασμα είναι πως προτού να βρεθούμε αντιμέτωποι με τις αναπόφευκτες διαρροές, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων, τα πιθανά ατυχήματα, λόγω της φύσης των εργασιών, των ερευνών και των εξορύξεων, πριν ο τόπος μας μετατραπεί σε κρανίου τόπο, πρέπει να διεκδικήσουμε την πραγματική, μεθοδική και ορθολογική του ΑΝΑΠΤΥΞΗ και να μην επιτρέψουμε να θυσιαστεί το περιβάλλον , το παρόν, το μέλλον, η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας για χάρη των κερδών των πετρελαϊκών εταιρειών.

Είναι γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή πυροδότησε δυναμικά το έναυσμα για περαιτέρω ενημέρωση, συζήτηση και προβληματισμό.

Αξίζει, να παρατηρηθεί, ότι η συγκεκριμένη δράση του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» προσέλκυσε το ευρύτερο ενδιαφέρον ενός, πιο εξειδικευμένου επιστημονικά κοινού, που πήρε μέρος και μάλιστα ενεργό στο διάλογο που ανοίχτηκε επί του "καυτού" θέματος της ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, μετά από παρότρυνση του προέδρου του Συλλόγου κ. Βαγγέλη Ματάτση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, κ. Βασ. Ευστρατιάδου, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων ν. Κορινθίας κ. Βαρβάρα Αγγιστριώτη, η γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Κορινθίας κ, Ευαγγελία Σίμιτς, η κ. Μένια Βαζούκη μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ, που είχε την επιμέλεια του αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο κοινό, ο δημοσιογράφος- εκδότης Ανδρέας Ρίζος και ο αντιπρόσωπος της αδελφότητας Πέτα στην ΠΣΕ κ. Μπάμπης Τσάκαλος.

Είθε να διευρυνθεί ο διάλογος και ο προβληματισμός. Είθε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, έως ότου επιτευχθεί το καλύτερο για τον τόπο μας.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ