Αναρτήθηκε στις:14-06-18 14:44

Το πολιτικό μνημόσυνο του τ. υπουργού Γ. Παπαγεωργίου με διακομματικά εγκώμια για τον εκλιπόντα και ισχυρή σημειολογία για την διαδοχή του


Γράφει ο Αντώνης Κολιάτσος
(e-mail akoliatsos@gmail.com)


Αναμφίβολα όλοι όσοι παραβρέθηκαν στο πολιτικό μνημόσυνο του αείμνηστου Γιώργου Παπαγεωργίου, που έγινε την Κυριακή (13/5/2018) στο «Βυζάντιο», έφυγαν με την διαπίστωση ότι η άκρως τιμητική εκδήλωση για τον εδώ και ένα χρόνο εκλιπόντα Αρτινό πολιτικό, απέπνεε κάτι περισσότερο από το κοινότοπο : «ο νεκρός πολιτικός δεδικαίωται» και εγκωμιάζεται.

Πραγματικά η παρουσία ενός κόσμου της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτό-διοίκησης, από σχεδόν ολόκληρο το ιδεολογικό-πολιτικό-κομματικό φάσμακαι η προσέλευση ενός αριθμού Αρτινών: από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, προσωπικούς φίλους, πολιτικούς ομοϊδεάτες του τιμώμενου πολιτικού, αλλά και από πολλούς αντίθετων του εκλιπόντος γενικότερων ιδεολογικών αντιλήψεων και τοποθετήσεων προσώπων, αναμφίβολα συνέθετε ένα πολιτικό-κοινωνικό σκηνικό με πολύ διαφορετικά των συνήθων χαρακτηριστικά.

Από το άλλο μέρος, τα ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια που ειπώθηκαν από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη (σ.σ, βουλευτής ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός, ο οποίος παρουσίασε και τους υπόλοιπους ομιλητές), για την εργατικότητα και ικανότητα του αείμνηστου Γιώργου Παπαγεωργίου, την συνεπή κοινοβουλευτική του παρουσία, την επιτυχημένη υπουργική θητεία καθώς και την μεγάλη κομματική συνεισφορά του στην παράταξη της ΝΔ, και προεχόντως την αγάπη του για την Άρτα, λίγο-πολύ επανέλαβαν και οι ακολουθούντες «γαλάζιοι» ομιλητές: ο κ. Αντώνης Φούσσας (πρώην υπουργός), η κ. Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου (πρώην Ευρωβουλευτής και υπουργός), ο βουλευτής Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος, ο καθηγητής Ιατρικής κ. Γιάννης Κυριόπουλος, ο πρώην βουλευτής κ. Κ. Καραμπίνας αλλά και η πρώην υπουργός εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μέσα από τοαποσταλέν μήνυμα, που ανέγνωσε ο πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε της ΝΔ κ. Δ. Σκανδάλης.

Με πολλές αναφορές, ειδικότερα, στην επιστημονική συγκρότηση αλλά και την συνεισφορά του Γιώργου Παπαγεωργίου στην προσπάθεια βελτίωσης του Ε.Σ.Υ, διάνθισε την ομιλία του ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ο οποίος, όπως ανέφερε, είχε μια εποικοδομητική συνεργασία μαζί του, εν όσω ο εκλιπών ήταν υφυπουργός υγείας.

Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα θερμά λόγια για τον αείμνηστο Αρτινό πολιτικό, των παριστάμενων της αντίθετης… πλευράς, όπως: του πρώην. Δημάρχου Αρταίωνκ. Π. Οικονομίδη, της συντοπίτισσας υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγας Γεροβασίλη, του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Δ. Τσοβόλα…. Οι πιο πάνω, αναφερόμενοι στην ολοκληρωμένη προσωπικότητα του εκλιπόντος, μεταξύ των άλλων εξήραν την πολιτική του ωριμότητα, επισημαίνοντας την «ανεξί-ιδεολογικό-πολιτικό-κομματική» του πίστη, που του επέτρεψε να είναι συναινετικός και πρόθυμα συνεργατικός, ακόμη και με τους της… αντίπερα τις πολιτικής όχθης τοπικούς ιθύνοντες, σε κάθε συλλογική προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων της Άρτας. Ενώ, οι ομιλητές του εν λόγω χώρου, έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην αγάπη και προσφορά του προς τον γενέθλιο τόπο, τόσο από τη θέση του δημοτικού συμβούλου και βουλευτή όσο και του υφυπουργού υγείας.

Όμως ο συγκινησιακός τόνος της εκδήλωσης, άρχισε να δίνεται από τον πρώτο λαβόντα τον λόγο κ. Χρήστο Οικονομίδη, τον εξ’ απαλών ονύχων και μέχρι τον θάνατό του στενό προσωπικό φίλο του τιμώμενου πολιτικού. Ο οποίος αναφερόμενος στην πολύχρονη κοινή πορεία τους,ξεδίπλωσε με ιδιαίτερη συγκίνηση παιδικές αναμνήσεις του, μίλησε για άγνωστες πτυχές της ενήλικης ζωής τους, ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγωνία του, ως πολιτικού, για την αγαπημένη του Άρτα και ειδικότερα για τα «Τζουμερκοχώρια»\ εκθείασε την αγαστή υπηρεσιακή συνεργασία τους πάνω στον σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων στο νομό (σ.σ, ο κ. Οικονομίδης ήταν διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών) αλλά και απεκάλυψε τη συντριβή του από το σοκ που υπέστη στο άκουσμα, από τον αλησμόνητο φίλο του, για την επάρατη νόσο που τον είχε προσβάλλει.

Αλλά, αν ο κ. Χρ. Οικονομίδης με την αφήγησή του προκάλεσε συγκίνηση στο ακροατήριο, η Ιωάννα, η πολυαγαπημένη κόρη του αείμνηστου Γιώργου Παπαγεωργίου, ήταν εκείνη που προξένησε πραγματική «δακρυβρεξία»…. Συγκεκριμένα,κλείνοντας η ίδια την εκδήλωση μνήμης του πατέρα της, με παιδική αθωότητα και τρυφερή αφήγηση κατάφερε να δώσει το πορτρέτο του στοργικού πατέρα Γιώργου, συγκλονίζοντας το ακροατήριο και κάνοντας τα μάτια να βουρκώσουν. Μάλιστα ήταν τόσο έντονη η συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν τα λόγια της, ώστε ο παριστάμενος κ. Δ. Τσοβόλας, όπως και πολλοί άλλοι που τον ακολούθησαν, συγκινημένος έσπευσε να την αγκαλιάσει και φιλήσει, μόλις που εκείνη τελείωσε την ομιλία της,

Όμως η συγκίνηση έφθασε στο αποκορύφωμα, όταν, συγκεκριμένα, η νεαρή Ιωάννα, αφηγούμενη στιγμιότυπα από τα χρόνια της αθωότητας, και αργότερα από την εφηβεία και την ενήλικη ζωή της, περιέγραφε την εικόνα του πατέρα της: να της διαβάζει παραμύθια για να την πάρει ο ύπνος, ή να σπεύδει στη γιορτή του σχολείου για να την καμαρώσει,, ή να δείχνει την παθολογική αγάπη του για το «κουτσουνάκι» του, το σφοδρό ενδιαφέρον για την καθημερινότητά της αλλά και την μεγάλη αγωνία του για την πρόοδό της. Και αργότερα, όταν η ίδια φοιτούσε στο εκεί Παν/μιο, τον γλυκύτατο και πάντα τρυφερό μπαμπά της Γιώργο, να αναζητά αφορμή για να ταξιδέψει στην Κύπρο, γιατί λαχταρούσε να βρεθεί κοντά της.

Από το άλλο μέρος, η ιδιαίτερα κολακευτική αναφορά όλων των ομιλητών στην κυρία Μαριλένα, χήρα του αείμνηστου Γιώργου Παπαγεωργίου, πέρα από την εκτίμηση και τη συμπάθεια που εξέφραζε προς το πρόσωπό της, παράλληλα είχε και τηνπολιτική σημειολογία της, η οποία δεν διέφυγε της προσοχής των περισσοτέρων…

Υπό αυτή την έννοιατο όλο πολιτικό-κοινωνικό σκηνικό που στήθηκε εκείνο το κυριακάτικο πρωινό στο «Βυζάντιο» προς τιμήν του εκλιπόντα Αρτινού πολιτικού,νοηματοδοτούσε:ανομολόγητο μεν μέχρι στιγμής πολιτικό-κομματικό, στόχο μεευδιάκριτες δε… γαλάζιες κομματικές συντεταγμένες.

Ειδικότερα,για τους περισσότερο υποψιασμένους και ίσως καλύτερα πληροφορημένους η διακομματική σύνθεση της εκδήλωσης,η μεγάλη άνεση με την οποία η οικοδέσποινα κινούνταν μεταξύ των παρισταμένων πρωτοκλασάτων γαλάζιων πολιτικών, ο τρόπος με τον οποίο δεχόταν και ανταπέδιδε τις συλλυπητήριες φιλοφρονήσεις των παρόντων και το ιδιαίτερα θερμό μήνυμα της πρώην υπουργού κ. Ντόρας Μπακογιάννη- η οποία, σημειωτέον, αν και είχε προγραμματίσει να είναι παρούσα, τελικά δεν το κατάφερε γιατί έπρεπε να παραστεί την κηδεία του αείμνηστου Θ. Βασιλάκη, κουμπάρου και πολύ στενού φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη(σ. σ, πρόκειται για τον ιδρυτή της AegeanAirlines)-απετέλεσαν σοβαρές ενδείξεις για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά της κ. Παπαγεωργίου στο τοπικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Κατά τις εκτιμήσεις έμπειρων πολιτικών παρατηρητών,«την κ. Παπαγεωργίου δεν φαίνεται να την αφήνει αδιάφορη η επιθυμία και εντεύθεν η προσπάθεια για την πραγμάτωση του έργου που ο αείμνηστος σύζυγός της είχε σχεδιάσει και αρχίσει να υλοποιεί για την Άρτα, που δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει».

Μάλιστα, σύμφωνα με άριστες πληροφορίες του γράφοντος, άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και ισχυροί πολιτικοί φίλοι του συζύγου της, φέρονται να την ενθαρρύνουν για μια τέτοια κίνηση.

Οι οποίοι, μάλιστα, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους υποστηρίζοντας την κάθοδό της στην πολιτική, πέρα από την επίκλησητης ισχυρής της προσωπικότητας και της εμπειρίας που η ίδια απέκτησε ως συμβία και επί σειρά ετών συνεργάτιδα του αείμνηστου Αρτινού πολιτικού,επισημαίνουν, ότι: «η μεγάλη αναγνωρισιμότητα και η αποδοχή που απολάμβανε ο εκλιπών από το ευρύτερο Αρτινό και ελλαδικό πολιτικό-κομματικό κοινό και περισσότερο οι ουσιαστικές προσβάσεις του στα υψηλά κλιμάκια της γαλάζιας Πειραιώς και η στενή διαπροσωπική σχέση της ίδιας με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη(*), που συνολικά κληροδοτήθηκαν από τον σύζυγό της,είναι μόνο ορισμένα από τα ισχυρά ατού που διαθέτει προκειμένου να προχωρήσει στο εγχείρημα και να επιτύχει τον στόχο της».

Πάντως οι περισσότεροι των παρευρισκομένων, σχολιάζοντας τα γεγονότα, είδαν να αναδύεται μία ακόμη σημειολογία… Ήταν, όταν η αεικίνητη, κ. Παπαγεωργίου, κλείνοντας την τιμητική αυτή εκδήλωση μνήμης του εκλιπόντος συζύγου της, κατασυγκινημένη με περισσή ευγένεια και θερμά λόγια, απευθυνόταν από μικροφώνου στους παρευρισκόμενους, προκειμένου να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες τηςιδίας, της κόρης της και των υπολοίπων συγγενών τους, για τη συμμετοχή τους.


(*) σύμφωνα με πληροφορίες των ιδίων, που είναι απολύτως εξακριβωμένες από τον γράφοντα, η κυρία Μ. Παπαγεωργίου είναι μεταξύ των εξ’ απορρήτων συνεργατών της πρώην ΥΠ.ΕΞ, με καθημερινή παρουσία στο πολιτικό γραφείο της.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ