Αναρτήθηκε στις:09-06-18 14:14

Βιβλίο που επιμελήθηκε ο συμπατριώτης μας Β. Μαλισιόβας «έπεσε» θέμα στις Πανελλήνιες!


Πρεμιέρα των Πανελληνίων την Πέμπτη 7 Ιουνίου και χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι που δίνουν τη μεγάλη μάχη για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε απόσπασμα από το βιβλίο του Γιουβάλ Νώε Χαράρι, «Homo Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» (μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης, εκδόσεις Αλεξάνδρεια), εξετάστηκαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι υποψήφιοι από τα Ημερήσια ΕΠΑΛ κλήθηκαν να αναλύσουν και να επεξεργαστούν γλωσσολογικές και συντακτικές ασκήσεις από τον επίλογο του εν λόγω βιβλίου.

Το βιβλίο αυτό… έχει άρωμα Άρτας, καθότι επιμελητής της έκδοσης είναι ο συμπατριώτης μας Βασίλης Μαλισιόβας, κλασικός φιλόλογος-θεολόγος (από τη Μαρκινιάδα Άρτας), τον οποίο συγχαίρουμε θερμότατα και με αυτή την ευκαιρία!

Και δυο λόγια για το εξαιρετικό αυτό πόνημα, που «ενέπνευσε» φέτος την Επιτροπή Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας: Ο διεθνούς εμβέλειας Γιουβάλ Νώε Χαράρι (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hebrew της Ιερουσαλήμ) διατρέχει όλη την ανθρώπινη ιστορία, από τους πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στη γη μέχρι τις ριζοσπαστικές –και ενίοτε καταστροφικές– καινοτομίες της Γνωστικής, της Αγροτικής και της Επιστημονικής Επανάστασης. Αντλώντας από ένα τεράστιο φάσμα επιστημών (βιολογία και γενετική, παλαιοντολογία και ιστορία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και οικονομικά), προσφέρει πρωτότυπες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα.

Τολμηρό, πολυδιάστατο, προκλητικό, το βιβλίο «Homo Sapiens» θέτει υπό αμφισβήτηση όλα όσα νομίζαμε ότι ξέρουμε για την ανθρώπινη κατάσταση: τις πεποιθήσεις μας, τις πράξεις μας, τη δύναμή μας... και το ίδιο μας το μέλλον!




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img