Αναρτήθηκε στις:29-03-18 12:24

Εθνική εγρήγορση


Γράφει ο Νίκος Κέφης *


Η μοίρα μας έταξε να έχουμε ένα κακό και απρόβλεπτο γείτονα. Αυτός λέγεται Ερντογάν. Εκτός του Ερντογάν και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ακολουθεί τον ίδιο ολισθηρό δρόμο και μάλιστα ανταγωνίζεται στο ποιός θα εκτοξεύσει μεγαλύτερες απειλές προσπαθώντας να ξεσηκώσουν ολόκληρο τον τουρκικό λαό εναντίον της Ελλάδος.

Η εκτίμησή μου είναι πως ο τουρκικός λαός στην μεγάλη του πλειοψηφία δεν επιθυμεί σύγκρουση με τη χώρα μας και αυτό προκύπτει από τις διαπιστώσεις των Ελλήνων τουριστών στην Τουρκία που αντιμετωπίζονται από τους Τούρκους πολίτες πολύ φιλικά. Ακόμη κάτοικοι νησιών μας που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία μπαινοβγαίνουν χωρίς μεγάλες δυσκολίες στα παράλια της Μικράς Ασίας και από την άλλη πλευρά τα νησιά αυτά είναι γεμάτα από Τούρκους τουρίστες οι οποίοι κινούνται με ελεύθερες σχεδόν διατυπώσεις.

Ο ηγέτης της Τουρκίας που ακούει στο όνομα Ερντογάν με την όλη του συμπεριφορά δίνει εύκολα στον καθένα να ισχυρισθεί ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου. Έτσι βλέπουμε να αμφισβητεί τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί το δίκαιο της θάλασσας, δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας, απειλεί Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη ακόμη και την Αμερική και έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μια κλειστή φυλακή όπου βασιλεύει το ανελεύθερο καθεστώς.

Γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη με μεγάλες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ και έτσι εκβιάζει έμμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ με αποχώρηση ή με τήρηση ουδέτερης στάσης ή με προσχώρηση στο μέτωπο της Ρωσίας.

Είναι επίσης γεγονός ότι στην Τουρκία σήμερα βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι κοιτάζουν προς την πλευρά της Ευρώπης με είσοδο από την Ελλάδα και έτσι η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Ευρώπη με τους πρόσφυγες και μετανάστες, λέγοντας ότι θα ανοίξει τις πόρτες εξόδου και θα «πνίξει» την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η Ευρώπη μπροστά σε μια πραγματική κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Τουρκία έχει εγκρίνει μεγάλα χρηματικά ποσά ως αποζημίωση της Τουρκίας για την φιλοξενία του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

Στόχος των Τούρκων είναι να αποκτήσουν συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προγραμματίζουν ασκήσεις δια των οποίων επιχειρούν να εξασφαλίσουν ελευθερία κινήσεων τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα προβαίνοντας και σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας, επιχειρώντας έτσι να αξιολογήσουν το σύστημα αεράμυνας της χώρας μας και παράλληλα να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ούτε την ελάχιστη αλλαγή του καθεστώτος που διέπει το Αιγαίο, καθεστώς που καθορίστηκε με διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Η σθεναρή αντίσταση της χώρας μας έναντι της ως άνω τακτικής των Τούρκων έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία ένταση, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί προσφιλή τακτική των τουρκικών κυβερνήσεων για την εκτόνωση εσωτερικών προβλημάτων και αποπροσανατολισμού της κοινής της γνώμης από τα εκάστοτε εσωτερικά οικονομικά και κοινωνικά της προβλήματα.

Η παραπάνω κρατούσα αντίληψη για τις αντιδράσεις της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας σήμερα φαίνεται να μην επαληθεύεται στο σύνολό της αφού αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία έχει επιθετικές διαθέσεις έναντι της χώρας μας και ίσως επιχειρεί να βρει την αφορμή για να εκδηλώσει τις επιθετικές της τάσεις. Βλέπουμε σήμερα ότι κλιμακώνει την ένταση με τις ενέργειές της στο θαλάσσιο, τον εναέριο αλλά και το χερσαίο χώρο με τη σύλληψη και παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στην περιοχή του Έβρου. Παράλληλα με τα ανωτέρω αμφισβητεί δυναμικά τα δικαιώματα της Κύπρου για διενέργεια γεωτρήσεων στο θαλάσσιο χώρο και απειλεί και άλλες χώρες που έχουν αναλάβει την διεξαγωγή των γεωτρήσεων. Η σύλληψη και παράνομη κράτησης των δύο στρατιωτικών μας για δήθεν είσοδο σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή του Έβρου πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα διότι παλαιότερα τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονταν επιτόπου με συνεννοήσεις των τοπικών διοικητών, εκατέρωθεν.

Όλα τα παραπάνω περιστατικά δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώρια παρερμηνείας περί των προθέσεων της Τουρκίας και πως η κλιμάκωση της έντασης αποτελεί πραγματικό γεγονός και πως δεν γίνεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση στο λαό της Τουρκίας ενόψει και των εκλογών του επόμενου έτους όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι ευκολόπιστοι.

Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει ξεχωριστά όχι μόνο την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεών μας για την έκδοση ανάλογων εντολών και οδηγιών προς όλες τις μονάδες εμπλοκής με τουρκικές δυνάμεις αλλά και όλους τους ηγέτες τοπικών δυνάμεων ώστε να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά με αυτό στην περιοχή του Έβρου που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για ένοπλη σύγκρουση.

Ο Ερντογάν σήμερα πιστεύεις ότι είναι ένας νέος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιχειρεί να καταστήσει την Τουρκία μεγάλη στρατιωτική δύναμη και εξοπλίζει τη χώρα του συνεχώς αδιαφορώντας για την οικονομική κατάσταση που βιώνει ο λαός του. Εάν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή στην Τουρκία και εάν η χώρα μας δεν λάβει ανάλογα μέτρα, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών θα ανατραπεί επικίνδυνα.

Το γεγονός του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις ενέργειες και δράσεις της Τουρκίας σε αέρα, θάλασσα και στεριά καθώς και με τις ξεκάθαρες απειλές που εκτοξεύονται από την Τουρκία εναντίον της χώρας μας, δημιουργούν νέα δεδομένα για τη χώρα μας σε ότι αφορά την διασφάλιση των συνόρων της από την τουρκική επιθετικότητα. Πέραν των άλλων η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει καταστεί απρόβλεπτη. Ο Ερντογάν, ηγέτης της Τουρκίας, φαίνεται ότι τελεί σε σύγχυση και πιστεύει ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων δυνάμεων του κόσμου. Το γεγονός αυτό τον καθιστά περισσότερο επικίνδυνο έναντι της χώρας μας.

Μπροστά στα νέα αυτά πραγματικά δεδομένα, η χώρα μας πρέπει να προετοιμασθεί αναλόγως προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψην τους παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενους παράγοντες όπως είναι η σταθερή εξωτερική πολιτική, η ισχυρή οικονομία, οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η αρραγής εθνική ενότητα και να αξιοποιήσει στο έπακρο την συμμετοχή της Ενωμένη Ευρώπη και το κοινό νόμισμα, την γεωγραφική, γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση, τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ καθώς και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων τόσο με παλαιές όσο και νέες χώρες.

Κρίνονται άμεσα και αναγκαία τα παρακάτω:

- Η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα είναι υπεράνω όλων για να αντιμετωπισθούν μικροπολιτικές και λαϊκίστικες αντιλήψεις.

- Το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο σύνολό του στο ύψος των περιστάσεων προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι απειλές εναντίον της χώρας μας.

- Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εθνική ενότητα. Δεν είναι κατανοητό να παραπέμπονται σε προανακριτικές πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί με μάρτυρες κουκουλοφόρους. Αλίμονο εάν η κάθε κυβέρνηση κατηγορεί τους αντιπάλους της επιστρατεύοντας μασκοφόρους διότι τότε γεγονότα και πράξεις που μπορεί να είναι αληθινά δεν γίνονται πιστευτά. Αυτό δεν σημαίνει, ούτε ισχυρίζεται κανείς ότι κλέφτες, καταχραστές και διασπαθιστές του δημοσίου χρήματος να κυκλοφορούν ανενόχλητοι όταν υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις και φυσικά όχι ισχυρισμοί μασκοφόρων διότι δεν πείθουν κανέναν.

- Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί αβασάνιστη υπόθεση ενός μόνο προσώπου ή ακόμη και κυβερνήσεως, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τα πάγια συμφέροντα της χώρας μας μακριά από ιδεοληψίες ή και μικροκομματικά οφέλη. Επ’ αυτού η θέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι καθοριστική.

- Η οικονομική πολιτική είναι και αυτή εθνική υπόθεση και δεν μπορεί να ασκείται με πειραματισμούς, ιδεοληψίες ή κομματικά συμφέροντα.

- Η ύπαρξη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι συνάντηση με την ύπαρξη ισχυρής οικονομίας. Σήμερα πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε προμήθεια εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις όταν έχουν πτωχεύσει και δεν θέτουμε σαν προτεραιότητα επιβίωσης του έθνους μας την ύπαρξη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην υπάρξει τεράστια ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων. Πώς θα ανυψώσουμε το ηθικό του προσωπικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων όταν δεν μπορούν να επιβιώσουν από τις συνεχείς μετακινήσεις τους στην πρώτη γραμμή των συνόρων, μακριά από τις οικογένειές τους και είναι αναγκασμένοι να διατηρούν δύο κατοικίες.

Πώς θα μπορούν οι πιλότοι μας, οι αετοί του εναέριου χώρου της χώρας μας, να μάχονται καθημερινώς με κίνδυνο της ζωής τους σε αερομαχίες με εχθρικά αεροπλάνα όταν γνωρίζουν ότι οι οικογένειές τους μακριά από αυτούς δυσκολεύονται οικονομικά.

Πώς να έχουν ηθικό και να μάχονται οι πιλότοι μας όταν αμείβονται σαν ένα απλό οργανικό προσωπικό καθαρισμού κτιρίων;

Παρά τα ανωτέρω το ηθικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων βρίσκεται στα ύψη από αγάπη προς την πατρίδα και το χρέος που ανέλαβαν να διαφυλάξουν και να παραδώσουν ακέραια την πατρίδα τους. Αλίμονο σε αυτούς που θα πιστέψουν το αντίθετο και θα επιχειρήσουν να προσβάλουν την ακεραιότητα της χώρας μας.

Στο ηθικό και την ικανότητα του προσωπικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έχουμε υποχρέωση λαός και κυβέρνηση να κάνουμε τα πάντα για να προσθέσουμε και ανάλογο σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα. Η χώρα μας όμως πτώχευσε. Το λόγο πρέπει να πάρει ο λαός μας. Απαιτείται εθνική αφύπνιση και να δώσουμε όλοι μας από το υστέρημά μας ό,τι μπορούμε. Πανελλήνιος έρανος για τις Ένοπλες Δυνάμει. Ας ξεσηκωθούμε και ας το απαιτήσουμε όλοι μας. Για να διασφαλισθεί η σωστή διαχείριση των χρημάτων να συγκροτηθούν επιτροπές τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο με συμμετοχή όλων των κομμάτων και εκπροσώπων όλων των φορέων του τόπου μας. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για εξοπλιστικά προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες της ηγεσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Επίσης τα οικονομικά πλεονάσματα να διατεθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό για τον ανωτέρω σκοπό. Δραστηριότητες ανάλογες για την τόνωση του ηθικού του λαού μας στις παραμεθόριες περιοχής. Ανάλογες ενημερώσεις των μαθητικών κοινοτήτων όλων των βαθμίδων τόσο για τα δίκαια της χώρας μας όσο και για τις απειλές που δεχόμεθα και τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Ενημέρωση των παιδιών μας ότι επιβάλλεται η αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας.

Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα πρέπει να γίνουν χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φωνές και λεονταρισμούς αλλά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθεί καμία ανησυχία στους πολίτες ούτε να υποστεί βλάβη ο τουρισμός μας αλλά να γίνουν σαν πράξη ρουτίνας και καθημερινότητας.

Εάν η ηγεσία της Τουρκίας αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο τη θέληση αλλά διαθέτει και την ανάλογη στρατιωτική δύναμη θα σκεφτεί πολύ να εκδηλώσει επίθεση εναντίον της χώρας μας ή να κλιμακώνει συνεχώς την ένταση. Θα καθίσει φρόνιμα και θα καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι ένας καλός γείτονας και είναι χρήσιμος για την Τουρκία αλλά και επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.

Πολύ ορθά, λοιπόν, λέγεται πως όταν θέλεις την ειρήνη πρέπει να προετοιμασθείς για πόλεμο.


* Ο Νίκος Κέφης είναι πρώην δήμαρχος, υποστράτηγος ΕΛΑΣ ε.α, νομικό, μετεκπαιδευθείς σε ΗΠΑ και Γερμανία, απόφοιτος Σχολής Εθνικής Άμυνας και πολλών άλλων Σχολών, συντάκτης πολλών μελετών για τα εθνικά θέματα




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ