Αναρτήθηκε στις:30-01-24 17:59

Σε διαμαρτυρία οι αγρότες της Άρτας για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους


Οι αγρότες της Άρτας βρίσκονται σε διαμαρτυρία από τις 26 Ιανουαρίου 2024, καταλαμβάνοντας με τα τρακτέρ τους τον χώρο μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις πολιτικές που ακολουθούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Χθες, Δευτέρα (29/1), πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ τους προς τον κόμβο της Ιόνιας οδού στην Κυράτσα. Η πορεία τους διακόπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις στο στρατόπεδο Παπακώστα.

Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας, οι αγρότες κατάφεραν να περάσουν πεζοί το μπλόκο της αστυνομίας και να φτάσουν στην είσοδο της Ιόνιας οδού προς Πάτρα, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους ειρηνικά. Στη συνέχεια, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης, όπου και παραμένουν, συνεχίζοντας τον αγώνα τους.

Οι αγρότες διατηρούν συνεχή επικοινωνία με άλλους αγρότες πανελλαδικά για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεών τους και τους καλούν να ενισχύσουν τα μπλόκα τους. Ο δίκαιος αγώνας τους συνεχίζεται, ενώ παραμένουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Υπενθυμίζουμε τα αιτήματα των αγροτών:


1) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με ενίσχυση 200 ευρώ/στρέμμα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων από το έντομο «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη». Στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου ενίσχυση 600 ευρώ/στρέμμα.

2) Επιδότηση στα εντομοκτόνα σκευάσματα για την καταπολέμηση του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη». Στελέχωση των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών με προσωπικό ώστε να υλοποιούνται τα επικουρικά μέτρα που προβλέπονται.

3) Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς και οι επιπτώσεις του εντόμου «μαύρου ακανθώδη αλευρώδης» στις αποζημιώσεις. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.

4) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

5) Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

6) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

7) Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να γίνουν έργα υποδομής όπως έργα άρδευσης της ελιάς για αποφυγή υποβάθμισης της παραγωγής και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως αντιχαλαζική, αντιπαπαγετική προστασία, κ.ά. σύμφωνα με τις επιστημονικές – τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.

8) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img