Αναρτήθηκε στις:30-10-23 16:13

Η ανάπτυξη στηρίζει τους εργαζομένους


του Γιώργου Στύλιου, Βουλευτή Άρτας ΝΔ



Το 2019 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής: με λιγότερους φόρους σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προσέλκυση επενδύσεων και στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Μια πολιτική σύγχρονη και φιλελεύθερη που δημιουργεί πλούτο και στηρίζει στην πράξη τους εργαζομένους.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022. Σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία αφού σηματοδότησε την αρχή συνεχών αναβαθμίσεων από τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης. Πρώτος ο DBRS τον Σεπτέμβριο του 2023 και στις 19 Οκτωβρίου του 2023 ο Standard & Poors, έδωσαν ξανά στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Το 2023 οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας μας παραμένουν σταθερά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Το χρέος σε αναλογία με το ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και οι άμεσες ξένες επενδύσεις -σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος- ξεπέρασαν το 2022 τα 7,2 δισ. ευρώ. Κυρίως όμως η ανάπτυξη επιστρέφει στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, η ανεργία τον Ιούλιου του 2023 μειώθηκε στο 10,8% (ΕΛΣΤΑΤ, Ιούλιος 2023). Και περισσότερες και όλο και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας δημιουργούνται σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία 4 ελληνικές περιφέρειες είναι πρώτες ανάμεσα στις 242 περιφέρειες της Ε.Ε και σε άνοδο ποσοστών απασχόλησης το 2022. Μάλιστα πρώτη από αυτές είναι η Ήπειρος με την απασχόληση να έχει αυξηθεί κατά 7,7% (Εurostat 2023).

Προσελκύοντας επενδύσεις και μειώνοντας την ανεργία στηρίζουμε το εισόδημα των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η απόφαση του Πρωθυπουργού για άρση της αναστολής των τριετιών και των επιδομάτων προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και οι αυξήσεις στο Δημόσιο που θα ισχύσουν από 1.1.2024 αποτελούν απόδειξη αυτού. Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια δημόσιοι υπάλληλοι, ιατροί του Ε.Σ.Υ, δικαστικοί λειτουργοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέλη Δ.Ε.Π θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται.

Σήμερα η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και το παραγωγικό μας μοντέλο εκσυγχρονίζεται και γίνεται πιο ανθεκτικό. Οι πολίτες πλέον απολαμβάνουν τα κέρδη αυτής της ανάπτυξης. Αυτή τη φορά όχι χάρις στην πλασματική ανάπτυξη των δανεικών αλλά ως αποτέλεσμα μιας φιλελεύθερης και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής που δημιουργεί πλούτο.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





img