Αναρτήθηκε στις:08-03-22 13:35

Ευστ. Γιαννούλης: Πρόταση στην υπουργό Παιδείας για τη συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού στην εκπαίδευση


Πρόταση για την ένταξη της Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Πρωτοβάθμια, ενίσχυση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δημιουργία θέσεων εργασίας Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού, απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Νικολάου Σκουφά και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, Ευστάθιος Γιαννούλης προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Η σύγχρονη εποχή και οι συνεχείς αλλαγές δημιουργούν νέες ανάγκες, οι οποίες για να καλυφθούν καλούν τη νέα γενιά αλλά και κάθε σύγχρονο πολίτη να αναπτύξει νέες δεξιότητες αλλά και να ενισχύσει τυχόν αδυναμίες.

Για να επιτευχθεί αυτό οργανωμένα και επισταμένα στον τομέα της Παιδείας αλλά και της Οικονομίας οφείλουμε να στηριχθούμε στην επιστήμη της Συμβουλευτικής και πιο συγκεκριμένα στην επιστήμη της Συμβουλευτικής του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Κρίνεται λοιπόν όχι μόνο αναγκαίο αλλά ζωτικής σημασίας σε κάθε σχολείο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υπάρχει εξειδικευμένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ώστε να σταθεί αρωγός μέσα από τη Συμβουλευτική διαδικασία, να στηρίξει κάθε μαθητή, να ανακαλύψει τις κλίσεις του αλλά και να αναπτύξει καινούργιες δεξιότητες. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα μπορεί ο Σύμβουλος με βιωματικές ασκήσεις να προσεγγίσει το κάθε επάγγελμα στο μαθητή αλλά και με επισκέψεις σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους να αρχίσει να δίνει τα πρώτα ερεθίσματα για κάθε επάγγελμα με τρόπο βέβαια προσαρμοσμένο κατάλληλα στις ανάγκες και στην ηλικία των μαθητών της συγκεκριμένης βαθμίδας. Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα είναι σε θέση πλέον ο Σύμβουλος να πραγματοποιήσει πλήρη ενημέρωση για κάθε επάγγελμα για τις επόμενες επιλογές σπουδών, όπου είναι το Ενιαίο Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο, οι σχολές ΟΑΕΔ , τα ΙΕΚ και το Πανεπιστήμιο.

Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε μαθητής θα επιλέξει συνειδητά και πιο μεθοδευμένα τις μελλοντικές σπουδές . Αυτό μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας και στην ανάπτυξη της Οικονομίας, διότι ο σημερινός μαθητής και αυριανός πολίτης θα εξειδικευθεί σε ένα αντικείμενο σπουδών που θα του είναι αρεστό. Επιπροσθέτως, θα εκπαιδευτεί με σκοπό να βελτιώσει τις αδυναμίες του, να αναπτύξει τις δεξιότητες του και να δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο ένας σωστά καταρτισμένος πολίτης που θα αποδώσει το μέγιστο στην αγορά εργασίας αλλά και την ανάπτυξη και στην ευημερία της χώρας.

Επομένως, από όσα προαναφέρθηκαν ο ρόλος του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσει είναι πάρα πολύ σημαντικός, διότι δεν θα στηρίξει μόνο την επιλογή του κάθε μαθητή- αυριανού πολίτη αλλά θα είναι το εχέγγυο για τον σωστό τρόπο απόκτησης των απαιτούμενων δεξιοτήτων και προσόντων για μια εργασία. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τους Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, δεν θα είναι επιβάρυνση για την Οικονομία αλλά αντιθέτως μια μακροπρόθεσμη επένδυση ζωτικής σημασίας για την Ανάπτυξη και Εξέλιξη της Κοινωνίας αλλά και της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον τρόπο άσκησης αλλά και την αξία που έχει δοθεί στην Συμβουλευτική του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, οφείλουμε να εκσυγχρονιστούμε και να δώσουμε μια νέα πνοή στην Παιδείας μας, στην εκπαίδευση και κατάρτιση της νέας γενιάς με τρόπο επιστημονικό οργανωμένο και μεθοδικό. Αναντίρρητα, η επιστήμη δύναται να βοηθήσει και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δίνοντας ώθηση και νέες πληροφορίες στους νέους για μεταπτυχιακές σπουδές. Επίσης, το πόσο αναγκαία είναι η Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού αποδεικνύεται περίτρανα από τους Εργασιακούς Συμβούλους στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να στηρίξουν τους ανέργους της χώρας στην εύρεση μιας εργασίας.

Αβίαστα γίνεται αντιληπτό, ότι θα είναι πιο συνετό αλλά πιο βοηθητικό για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας, η Συμβουλευτική να ασκείται πριν ο πολίτης αρχίσει να αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών, που να οδηγούν στην ανεργία όντας ενήλικοι, αλλά σε σωστές και συνειδητές επιλογές από την μαθητική ηλικία.

Επιτελικά, αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι οι νέες θέσεις εργασίας Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μια μακροχρόνια επένδυση για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας».



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img