Αναρτήθηκε στις:30-06-16 11:45

Μια εναέρια περιήγηση στα μνημεία της Άρτας που εντυπωσιάζει


Όλα ξεκίνησαν από μια όντως πρωτότυπη ιδέα! Την οποία στη συνέχεια είδαμε να εξελίσσεται σε μια διαδικτυακή και τηλεοπτική περιήγηση των κυριότερων μνημείων της Άρτας, που δεν έχει προηγούμενο σε ομορφιά και συγκίνηση από το εντός και εκτός της Άρτας κοινό.

Το πρωτόγνωρο του όλου εγχειρήματος, είναι το γεγονός ότι οι συντελεστές του κατάφεραν να συνδέσουν αρμονικά σε ενιαίο πολιτιστικό σύνολο: τη λακωνική ιστορική περιγραφή του Αρτινού μνημειακού πλούτου, τα γλυκόηχα ακούσματα της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής, τα με τους ήχους του παραδοσιακού κλαρίνου γυναικεία λικνίσματα του χορευτικού του Λαογραφικού Ομίλου «τα Τζουμέρκα», το εξαιρετικό κατά το περιεχόμενο και την εκφορά εισαγωγικό «σπικάζ» και κυρίως την τεχνολογικά άψογη όσο και εντυπωσιακή εναέρια περιήγηση στα μνημεία- στολίδια της Αρτινής γης.

Κοινός τόπος μεταξύ εκείνων που έτυχε να δουν αυτή την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία, είναι η ικανοποίηση αλλά και η ευχή, να «αγκαλιαστεί», τουλάχιστον από τους όπου γης Αρτινούς.

Ποιος αλήθεια αμφιβάλλει, διερωτώνται όσοι έκαναν αυτή την εκπληκτική εναέρια περιήγηση ότι δεν ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για αυτούς:

- όταν, χάρη στο τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι - κάμερα (σ.σ το γνωστό drone) και τις ειδικότερες ικανότητες χειρισμού του από τον κ. Κ. Κολιάτσο, ένιωσαν να υπερίπτανται του ιστορικού Γεφυριού της Άρτας και να περνάνε κάτω από την ψηλή καμάρα του;

- όταν έβλεπαν από ψηλά τα μεγάλης ιστορικής αξίας βυζαντινά μνημεία(σ.σ, Παρηγορήτρια, Αγία Θεοδώρα, Παναγία των Βλαχερνών κ.ά), το Κάστρο κ.ά, ακούγοντας την εξαιρετική αφήγηση περί την δημιουργία τους, από τον γνωστό φιλόλογο και ιστορικό κ. Κ. Κωσταβασίλη;

- όταν από τους προαύλιους χώρους των πιο πάνω μνημείων, μπορούσαν να καμαρώσουν το εξαιρετικό χορευτικό του Λαογραφικού «Τζουμερκιώτικου» Ομίλου, να σέρνει, με περίσσεια χάρη, τα βήματα αθάνατων δημοτικών ασμάτων: «Γενοβέφα», «τα Κλάματα», «Τζουμέρκα μου περήφανα», «Σελήμπεης» κ.ά, υπό το άγρυπνο βλέμμα, του αεικίνητου δάσκαλου παραδοσιακών ηπειρώτικων χορών κ. Σπ. Νεραϊδιώτη;

Και πώς να μην αναβιώσει μέσα τους, η νοσταλγία για τα ήθη, τα έθιμα της πατρώας γης και να μη ζήσουν τους καημούς των πατεράδων και των παππούδων τους, ακούγοντας τις μελωδίες και τους ρυθμούς της, που τόσο γλαφυρά ανέλυε το περιεχόμενό τους η κυρία Ματίνα Μαλτέζου;

Θα λέγαμε πως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια όλοι όσοι συνέβαλλαν στη δημιουργία αυτού του όμορφου, όσο και δύσκολου ντοκιμαντέρ και συγκεκριμένα: στον αντί-περιφερειάρχη κ. Βασίλη Ψαθά που στήριξε οικονομικά το εγχείρημα, στο ΔΣ του Λαογραφικού Ομίλου «τα Τζουμέρκα» και ειδικότερα στην πρόεδρό του κυρία Αλέκα Γιολδάση για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλλε, στον κ. Κ Κωσταβασίλη για την πολύτιμη προσφορά στην ιστορική παρουσίαση ενός εκάστου των μνημείων, στους κκ. Κ. Κολιάτσο και Λάζαρο Κοτσώνη για την εμπνευσμένη σκηνοθεσία και την τέλεια παραγωγή του αφιερώματος, στις γυναίκες του χορευτικού του προαναφερθέντος Ομίλου και προσωπικά στον χορό-διδάσκαλο(παραδοσιακών ηπειρώτικων χορών) κ. Σπ. Νεραϊδιώτη για τον συντονισμό του χορευτικού μέρους του όπως και στην κυρία Ματίνα Μαλτέζου για την πετυχημένη εκφώνηση των συνοδευτικών τα δημοτικά τραγούδια κειμένων.

Ωστόσο η μαζική θέαση του εν λόγω ντοκιμαντέρ (σ.σ, έχει παιχθεί στον ART TV, αναρτηθεί στο YouTube, φιλοξενηθεί σε πολλά blogs και κυκλοφορήσει σε Cd), αναπόφευκτα προκαλεί ρίγη συγκίνησης και αισθήματα υπερηφάνειας σε έναν μεγαλύτερο αριθμό Αρτινό θεατών. Αλλά δημιουργεί και τον θαυμασμό στους ξένους (θεατές), γιατί μέσα από την εντυπωσιακή εναέρια περιήγησή τους, ανακαλύπτουν τα εκπληκτικά αποτυπώματα της ιστορίας και των παραδόσεων αυτού του τόπου.

Κλείνοντας το σύντομο αυτό σημείωμα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρέπει κατ’ αρχήν να ενθαρρύνονται από τους τοπικούς μας άρχοντες και περισσότερο από τους Καποδιστριακούς δημάρχους του νομού. Ακόμη θα ευχόμασταν κυριολεκτικά να «αγκαλιάζονται» τέτοιες προσπάθειες, όπως συνέβη με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Ψαθά, και να αξιοποιούνται καταλλήλως. Με πρώτο και καλύτερο τον αποδεδειγμένα ευαίσθητο πολιτιστικά δήμαρχο Αρταίων κ. Χρ. Τσιρογιάννη.

Α.Κ.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img