Αναρτήθηκε στις:10-04-24 16:53

Χατζηδάκης: Έρχεται αύξηση συντάξεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος


«Αυτά είναι μέτρα που έχουμε προϋπολογίσει και τα αντέχουμε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, παραθέτοντας τα σχέδια της κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αναλυτικά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει, με βάση και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις να εφαρμόσει από το 2025 με τον νέο προϋπολογισμό:

• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 215 εκατ. ευρώ

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ

• Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης με κόστος 100 εκατ. ευρώ

• Αύξηση στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ

• Αύξηση συντάξεων με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ

• Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι όλα μαζί τα μέτρα φτάνουν περίπου τα 870 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο υπουργός.

Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σοβαρή υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, πρόσθεσε.

«Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι σε μία γυάλα και επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Έχοντας περάσει την κρίση του κορονοϊού λόγω του οποίου είχαμε μία σοβαρή ύφεση, έχοντας περάσει και την ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία έχει αντέξει. Συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που λένε ότι τα υπερπλεονάσματα πρέπει να τα κρατάς για δύσκολες χρονιές, ώστε να έχουμε στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Έως τώρα έχουμε πιάσει όλους τους στόχους, κάνοντας μία συντηρητική διαχείριση όσον αφορά στις προβλέψεις και προσπαθούμε να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για να στηρίζουμε τους ευάλωτους. Αυτή είναι η λογική μας, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνος νοικοκύρης», επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην πολιτική για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την περίοδο «τρέχουν» 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες. «Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες πολλές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 2023 «είχαμε 500 εκατ. ευρώ παραπάνω έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην αγορά για τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα POS αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν τα συστήματα άμεσων συναλλαγών όπως το IRIS με μηδενικές προμήθειες και πολύ χαμηλές χρεώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά αν δεν υπάρξει μείωση των προμηθειών από τις τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

newmoney.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img