Αναρτήθηκε στις:08-04-24 13:16

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας: «Η Υγεία μου, δικαίωμά μου»


Ανακοίνωση εξέδωσε η Θεματική Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στην ανακοίνωση, επισημαίνει τη σημασία της δωρεάν, δημόσιας υγείας και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας από την πολιτική της κυβέρνησης. Τονίζει τις προσπάθειες που έγιναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση και ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για τη διατήρηση και αναβάθμισή του στο μέλλον.

Αναλυτικά:


“Την Κυριακή 7 Απριλίου o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με κεντρικό σύνθημα «Η Υγεία μου, δικαίωμά μου». Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως, αυτό δεν είναι ένα απλό σύνθημα της ημέρας, είναι μια βασική αρχή και προτεραιότητα, γεγονός που το απέδειξε έμπρακτα τα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Το 2015-2019, παρότι για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η χώρα βρισκόταν στη μέγγενη των μνημονίων και σε οικονομικό στραγγαλισμό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως γνώμονα το συνταγματικό δικαίωμα στην υγεία και τις ανάγκες των πολιτών, ενίσχυσε με πόρους και στρατηγικές αποφάσεις το μέχρι τότε καταρρακωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Καθιέρωσε την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κατάργησε το 5ευρο, άνοιξε τις πόρτες στους ανασφάλιστους, αναβάθμισε τη δημόσια υγεία, εγκαινίασε και λειτούργησε νέα Νοσοκομεία, καθιέρωσε τη λίστα χειρουργείων, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανασυγκρότηση της προνοσοκομειακής φροντίδας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, στην οικογενειακή ιατρική, στην ενεργοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για κάθε πολίτη (ασφαλισμένο και ανασφάλιστο), στην παρέμβαση στην κοινότητα, στη λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη την επικράτεια.

Εξυγίανε οικονομικά τα Νοσοκομεία, εξοικονομώντας εκατομμύρια από την κατάργηση των εργολαβιών σε σίτιση και καθαριότητα, χρήματα που κατευθύνθηκαν στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Και προστατεύοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στον αντίποδα, μετά το 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό που όλοι οι πολίτες βιώνουν είναι μια διαρκής προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας υγείας. Η συστηματική και προμελετημένη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ έχουν οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών και εργαζομένων.

Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο Άρτας, η Καρδιολογική κλινική είχε 6 ειδικευμένους ιατρούς και σήμερα έχει 4. Η Παθολογική είχε 6 και σήμερα είναι 3. Η Πνευμονολογική είχε 4 και σήμερα έχει 2. Το Ακτινολογικό είχε 4 και σήμερα έχει 1. Η Μεσογειακή Αναιμία είχε 1 ειδικευμένο ιατρό και σήμερα δεν υπάρχει κανένας. Υπήρχε ιατροδικαστής και τώρα δεν υπάρχει, καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του, με αποτέλεσμα να γυρίσουμε πίσω, στις εποχές όπου όλα τα περιστατικά (αιφνίδιοι θάνατοι, κακοποιήσεις, βιασμοί, σωματικές βλάβες) έπρεπε, για να εξεταστούν, να μεταφερθούν είτε στα Γιάννενα είτε στην Πάτρα, με προφανή την ταλαιπωρία αλλά και το οικονομικό κόστος των οικογενειών. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ οργανώθηκε στο Νοσοκομείο της Άρτας ανεξάρτητο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τοποθετήθηκε Διευθυντής και προκηρύχθηκαν 7 θέσεις ιατρών. Ήρθε η ΝΔ, το Τμήμα δεν λειτούργησε ποτέ και ο Διευθυντής μετακινήθηκε σε άλλη κλινική.

Εφημερίες χωρίς ειδικευμένους ιατρούς, μετακινήσεις ιατρών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο για την κάλυψη αναγκών, κλείσιμο κρίσιμων κλινικών και δομών, πλήρης υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας.. Όταν δεν επαρκούν οι γιατροί για τα πρωινά χειρουργεία, αντί να προχωρήσουν στην αυτονόητη πρόσληψη του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού, θεσπίζουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Η θλιβερή πραγματικότητα των απογευματινών ιατρείων είναι κατάκοποι ιατροί και ασθενείς που επωμίζονται το κόστος, παρότι επί χρόνια έχουν ήδη πληρώσει την ιατροφαρμακευτική τους ασφάλιση. Όλα αποτελούν μέρος του προμελετημένου σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, την σταδιακή παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών στους ιδιώτες, με το αζημίωτο βέβαια.

Σε μια κοινωνία, η οποία ήδη ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που όχι μόνο δεν θέλησε να ελέγξει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά με τη δική της ανοχή γιγαντώθηκαν τα καρτέλ, της λένε πως πρέπει να πληρώσει περισσότερα από την τσέπη της, όταν αυτή έχει ανάγκη από μια Πολιτεία που να προσφέρει δωρεάν, δημόσιες, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με αξιοπρέπεια και ασφάλεια για ασθενείς, συνοδούς, υγειονομικό προσωπικό.

Στη δικό τους επιτελικό σχέδιο της ολοκληρωτικής καταστροφής, εμείς απαντάμε με το πρόγραμμα που ήδη έχουμε καταθέσει και θα υλοποιήσουμε στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με βασικούς άξονες για ένα ισχυρό δωρεάν, δημόσιο σύστημα υγείας τις άμεσες προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού, την αυτόματη προκήρυξη θέσεων λόγω συνταξιοδότησης, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την αναβάθμιση των Νοσοκομείων, με Κέντρα Υγείας 24ωρης και 16ωρης λειτουργίας, τη δημιουργία 380 ΤΟΜΥ, τη διατήρηση της πρόσβασης στο ΕΣΥ σε ανασφάλιστους και ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ, την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, τη δημιουργία νέων δομών, την πλήρη πρωινή λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών, τη χρηματοδότηση με στόχο πάνω από το 7,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου του ΑΕΠ.

Στο δικό τους «Η Υγεία σας, το πορτοφόλι σας», εμείς απαντάμε «Η Υγεία μας, δικαίωμά μας».”



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img



img