Πρωτιά της ΕΚΟ στη δημοσίευση Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων (EPDs) για τα λιπαντικά της
Ιωάννινα: Οδηγούσε αυτοκίνητο ενώ του είχε αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων την Δευτέρα 20 Απριλίου
«Όραμα Δημιουργίας»: Πόρισμα–καταπέλτης για τον Συνεταιρισμό Αθαμανίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπερυπολογιστής της NASA προβλέπει πότε θα έρθει το «Τέλος του Κόσμου» - Είναι νωρίτερα από ότι περιμέναμε
Παρεμβάσεις Γ. Στύλιου στον Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο Άρτας
«Αγαπητοί συνδημότες,
Ένα σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή μας έρχεται πλέον στο φως, μέσα από το πόρισμα-καταπέλτη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Δάσους και Χορτονομής Αθαμανίου. Το πόρισμα καταγράφει με σαφήνεια τις παράτυπες διαδικασίες που ακολουθούνταν επί σειρά ετών, επιρρίπτοντας ευθύνες στους υπαίτιους.
Ως δημοτική παράταξη, έχουμε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα για ένα ζήτημα που αφορά εκατοντάδες συνδημότες μας. Για χρόνια, η πραγματικότητα είτε αποκρυπτόταν είτε παρουσιαζόταν διαστρεβλωμένα, επιτρέποντας σε ορισμένους να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη εις βάρος των πολλών.
Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να αποδώσουμε ποινικές ευθύνες — αυτό αποτελεί έργο της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι ήδη έχουν επιληφθεί της υπόθεσης. Ωστόσο, οφείλουμε να αναδείξουμε την πολιτική διάσταση του ζητήματος.
Το πόρισμα κάνει λόγο για εκλογικές διαδικασίες-παρωδία, για πρακτικές που καταδυναστεύουν τους συνεταίρους και για εκμετάλλευση της περιουσίας του συνεταιρισμού προς ίδιον όφελος. Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα, με αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα.
Είναι αδιανόητο ένας συνεταιρισμός να παραμένει επί έξι (6) ολόκληρα χρόνια χωρίς νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση, διοικούμενος από διαδοχικές προσωρινές διοικήσεις περιορισμένων αρμοδιοτήτων, οι οποίες, αντί να διασφαλίσουν τη νομιμότητα, διαιώνιζαν την κατάσταση μέσω συνεχών παρατάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κατάσταση προέκυψε έπειτα από πρωτοβουλία συνεταίρων που, αγανακτισμένοι από όσα συνέβαιναν, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και στις αρμόδιες αρχές.
Το πόρισμα που προέκυψε είναι σαφές: η υφιστάμενη διοίκηση χαρακτηρίζεται «εντελώς παράνομη», για λόγους που αναλύονται διεξοδικά.
Εμείς, ως παράταξη, έχουμε την υποχρέωση έναντι των συνδημοτών μας να αναδείξουμε την κατάσταση αυτή, ώστε να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.
Δεν είναι δυνατόν να διενεργούνται εκλογές στις οποίες υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι μέλη δύο οικογενειών, μάλιστα συγγενικών μεταξύ τους, και το σημαντικότερο: τρεις (3) υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο να είναι ταυτόχρονα και μέλη της εφορευτικής επιτροπής που διενήργησε τις εκλογές-«παρωδία»!!!
Τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, και όμως, δυστυχώς, εφαρμόστηκαν στον Συνεταιρισμό Αθαμανίου.
Στο πόρισμα του Υπουργείου αναφέρεται για ποιους λόγους η σημερινή διοίκηση είναι εντελώς παράνομη!
«…Μετά τον έλεγχο των στοιχείων του Μητρώου μελών, όλων των εγγράφων και των στοιχείων που περιήλθαν στην κατοχή της υπηρεσίας μας από την έρευνα της υπόθεσης, συμπεραίνουμε ότι η σημερινή διοίκηση του συνεταιρισμού είναι εντελώς παράνομη, διότι:
1. Αψήφισε την υπ' αριθμ. 4/4/2025 Προσωρινή Διαταγή του Πρωτοδίκη Άρτας που επέβαλλε τον τρόπο που θα πρέπει να γίνουν οι αρχαιρεσίες στον συνεταιρισμό, δηλ. βάσει του από 18-9-2022 Μητρώου μελών, γεγονός που σημαίνει ότι σύμφωνα με την αριθμ. 20/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η Προσωρινή Διαταγή είναι «τίτλος εκτελεστός......(και ότι οι εντολές) εκτελούνται μόλις καταχωριστούν. Οι διατάξεις που αναφέρονται καθιερώνουν τη δεσμευτικότητα των προσωρινών διαταγών με την έννοια ότι δεν προσδίδουν νομιμότητα σε πράξεις που αντίκεινται στο περιεχόμενό τους και επιβάλλουν σιωπηρώς την ακυρότητα ως ακύρωση της παράβασής τους. Από αυτά παρέπεται, ότι το μέτρο που ορίστηκε με τη προσωρινή διαταγή και παραβιάστηκε, επάγεται ακυρότητα».
2. Δεν λειτούργησε βάσει του ισχύοντος καταστατικού του συνεταιρισμού όπως επιβάλλουν τα σχετικά άρθρα του για τον τρόπο εισόδου και διαγραφής των μελών, επομένως όλες οι αποφάσεις της είναι παντελώς άκυρες.»
Μετά τα παραπάνω, η Δικαιοσύνη και οι λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν ήδη επιληφθεί της υπόθεσης, θα ενεργήσουν σύμφωνα με την αρμοδιότητά τους και θα αποδώσουν ευθύνες όπου αναλογούν.
Από τη δική μας πλευρά, με καθαρά πολιτικά κριτήρια, θεωρούμε ότι ο φερόμενος ως βασικός υπαίτιος, ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του Προέδρου του παράνομου Διοικητικού Συμβουλίου και παράλληλα ασκεί καθήκοντα Αντιδημάρχου, όφειλε, για λόγους ευθιξίας, να έχει ήδη παραιτηθεί από τη θέση του, από τη στιγμή που έλαβε γνώση του πορίσματος του Υπουργείου, και βέβαια αφού ο ίδιος δεν το έκανε ο κ. Δήμαρχος για να μην είναι συνυπεύθυνος θα έπρεπε να του είχε ζητήσει ήδη την παραίτηση του μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση αυτή.
• Η παρανομία έχει ονοματεπώνυμο — ώρα για ευθύνες!
• Καμία ανοχή στη διαφθορά — παραιτήσεις τώρα!»
