Μπαίνοντας μέσα στην καφετέρια «Παλάτζα» μπορούσε κανείς να διακρίνει τρεις γενιές Αρτινών που αδημονούσαν να μάθουν τα μυστικά του Κάστρου της Άρτας, αλλά και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Από τα παιδάκια που έπαιζαν στα πέριξ του Κάστρου όταν η Άρτα ήταν ακόμη ένα χωριό, μέχρι και τους σύγχρονους εραστές που έκλεβαν τα φιλιά των κοριτσιών στο δασώδες εσωτερικό του τη δεκαετία του '90.
Η βραδιά ξεκίνησε με την αφηγηματική προσέγγιση του Κώστα Τραχανά, ο οποίος με λογοτεχνικό τρόπο και χρησιμοποιώντας ψήγματα ποίησης μας ταξίδεψε στη μαγεία του οικοδομήματος αυτού των γενεών. Όλοι μας αισθανθήκαμε σαν να είμαστε στην κορυφή ενός λόφου και να ακούμε ωδές για το ολόγιομο φεγγάρι. Άριστη περιγραφή και περιήγηση μέσα από την λογοτεχνική ματιά του Κώστα για το φεγγάρι της πόλης μας το Κάστρο.
Ο λόγος, κατόπιν, δόθηκε στον Βασίλη Γκανιάτσα, ο οποίος μέσα από τις φωτογραφίες που τράβηξε αλλά και συνέλεξε, μας έδειξε δεκαετίας ιστορίας του Κάστρου. Η έρευνά του, μπόρεσε να αναδείξει τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο από τους Κομνηνούς, τους Βυζαντινούς αλλά και τους Οθωμανούς. Η φωτο-παρουσίαση ξετύλιξε αιώνες ιστορίας και μάγεψε τους παρευρισκομένους, αλλά αποτέλεσε και ουσιαστικό προάγγελο της παρουσίασης του πολιτικού μηχανικού Φώτη Βάσση, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη για να εξηγήσει επιστημονικά τα προαναφερθέντα.
Ο Φώτης, αφού εξήγησε τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη του μνημείου, μας ξενάγησε μοναδικά στις περιόδους ανά τους αιώνες, προσφέροντας συγκεκριμένες γνώσεις πάνω στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο. Βλέπετε η κάθε πέτρα σε αυτό το μοναδικό μνημείο έχει τη δική του ιστορία που επεκτείνεται από τον 7ο π.Χ αιώνα περίπου και φθάνει μέχρι τις ημέρες μας.
Το κοινό συνεπαρμένο, προέβη σε εύστοχες ερωτήσεις, πιο πολύ για το τι μέλλει γενέσθαι για το Κάστρο της Άρτας. Το συμπέρασμα ήταν πως το Κάστρο πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο και να προσεχθεί, αλλά και να δοθεί ελεύθερα στο κοινό για επισκέψεις.