Αναρτήθηκε στις:09-01-25 13:25

Συνέντευξη του Γεράσιμου Τσιμπλούλη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη


Πώς ξεκινά κάθε φορά το ταξίδι συγγραφής ενός βιβλίου;


Ένα απλό ερέθισμα δίνει «κλότσο» στη σκέψη και στη φαντασία. Και ύστερα όλα αποτυπώνονται πάνω στο χαρτί. Τώρα στην οθόνη του υπολογιστή. Κατά ένα μέρος ταυτίζομαι και με την άποψη, πως τα παραμύθια προέρχονται από τα όνειρα, θεωρία που την υποστήριξαν οι Γερμανοί Ludwig Laistner και Friedrich von der Leyen. Οι μελετητές αυτοί υποστήριξαν ότι οι φανταστικές παραστάσεις που βλέπουν οι άνθρωποι στονύπνο τους αποτελούν τη μαγιά των παραμυθιών. Τα όνειρα λοιπόν χέρι-χέρι με τις ανησυχίες, τα βιώματα της παιδικής ηλικίας, τις αφηγήσεις των γονιών μου, που έμοιαζαν με παραμύθι,πλέκονται όλα μαζί και με σύντροφο τη μυθοπλασία το ταξίδι της συγγραφής ξεκινούν…

Ποια ήταν η αφορμή για να γραφεί το βιβλίο «Η Δωροθέα και ο κρυμμένος θησαυρός», εκδόσεις Κομνηνός;


Η θητεία μου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας Πηλίου, μου είχε δώσει την ευκαιρία να ασχοληθώ με τη γραφή κειμένων και βιβλίων για παιδιά με περιβαλλοντικά μηνύματα. Όλα είχαν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του ΚΠΕ και διανέμονταν δωρεάν. «Η Δωροθέα και ο κρυμμένος θησαυρός» είναι ακόμα ένα παραμύθι για το περιβάλλον, άλλωστε τα θέματα του περιβάλλοντος πάντα με απασχολούν, είτε ως εκπαιδευτικό είτε ως ενεργό πολίτη. Το παραμύθι πατά σε λαϊκά μοτίβα και είναι γεμάτο από διακειμενικότητα και συμβολισμούς. Διαμηνύει στους αναγνώστες του τα αυτονόητα, αυτά που δεν αποτελούν πλέον προτεραιότητα και πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Μια μέρα μέσα στο δάσος η κουκουβάγια θέλει να πει κάτι σημαντικό στη Δωροθέα. Έχουν και τα πουλιά ανησυχίες και αγωνίες όπως οι άνθρωποι;


Σε ένα παραμύθι όλα προσωποποιούνται. Τα άψυχα έχουν ψυχή. Τα πάντα έχουν συναισθήματα. Το παραμύθι, μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση και στην αντιμετώπιση καταστάσεων όχι με έναν ορθολογικό τρόπο, αλλά μέσα από τα σύμβολα και την ασφάλεια που αυτά παρέχουν. Ο μύθος συνδέει τη φαντασία με την πραγματικότητα.

Της μιλά για την φιλία. Είμαστε ευτυχισμένοι όταν έχουμε καλούς φίλους;


Είμαστε στην εποχή των γρήγορων ταχυτήτων στο ιντερνέτ και της εικονικής πραγματικότητας. Οι άνθρωποι ολοένα και αποξενώνονται. Επικρατεί η παντελής απουσία των αισθήσεων, καθώς όλα περικλείονται αλλά και περιορίζονται ταυτόχρονα, μπροστά σε μία οθόνη. Η ύπαρξη φίλων μας επαναφέρει στην πραγματική, την αληθινή ζωή. Οι φίλοι γίνονται συνοδοιπόροι στη ζωή μας. Επηρεάζουν πολλές φορές τις αποφάσεις μας περισσότερο και από ότι η οικογένειά μας. Οι φιλικές σχέσεις καθρεφτίζουν κάποια κομμάτια του εαυτού μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να εκτιμούμε εμπράκτως τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, που μας στέκονται στα δύσκολα και χαίρονται με τη χαρά μας. Οι αληθινοί φίλοι στη ζωή είναι πολύτιμοι και νιώθουμε ευτυχείς όταν τους έχουμε.

Η αποκάλυψη είναι ότι μιλούν για ένα κρυμμένο θησαυρό. Γιατί ενθουσιαζόμαστε όταν μας λένε ότι υπάρχει ένα θησαυρός;


Μεγαλώσαμε με παραμύθια και θρύλους για κρυμμένους θησαυρούς» που τους φύλαγαν στοιχειά, δράκοι, φίδια και νεράιδες. Ο καθένας στη ζωή του έχει φανερούς και κρυμμένους θησαυρούς. Ο ενθουσιασμός στον άκουσμα της λέξης «θησαυρός» έχει να κάνει και με την προσωπική «ανάγνωση» της λέξης. Τι αλήθεια θεωρεί ο καθένας μας «θησαυρό»; Τα παιδιά του; Την οικογένεια του; Τα υλικά αγαθά; Τα δώρα της φύσης;

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάτε τα μηνύματα αλληλεγγύης και φιλίας. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα αισθήματα γιγαντώνουν όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο;


Ασφαλώς και γιγαντώνονται μπροστά στον κίνδυνο. Η όλη πλοκή της ιστορίας βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη φιλία. Η Δωροθέα γίνεται φίλη με τον λύκο, τον βάτραχο και την αρκούδα. Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις για αυτά τα ζώα ανατρέπονται.
Οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι ξεπερνιούνται με τα «δώρα» της φιλίας και της εμπιστοσύνης για να φτάσουμε σε ένα αίσιο τέλος.

Ποια άλλα μηνύματα μέσα από τους χαρακτήρες του βιβλίου θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες;


Η φύση μας παρέχει θαυμάσιες αλήθειες. Μας μιλά με μαθήματα θεϊκής σοφίας και αιώνιας αλήθειας. Ας μου επιτραπεί να μεταφέρω τις σκέψεις της συγγραφέως δρ Αγγελικής Θάνου που σχολίασε το παραμύθι μου: «…Ζώα και συμπαντικά όντα με ανθρώπινες ιδιότητες εμφανίζονται στο διάβα της Δωροθέας, τα οποία που μιλούν, σκέφτονται, βοηθούν, είναι επίκουροι του καλού. Η κουκουβάγια, ο λύκος, ο βάτραχος, η αρκούδα συνομιλούν με την ηρωίδα ανατρέποντας το κλασικό παραμυθιακό τους προφίλ, ενίοτε παρεξηγημένο. Το μήλο κι εδώ ως σύμβολο προσφοράς με θεμελιώδη ρόλο για την θετική έκβαση του παραμυθιού. Ο δράκος άλλοτε ως φόβος και απειλή κι άλλοτε ως δικαίωση, στην ιστορία μας και τα τρία, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την καταγραφή του στην ανθρώπινη μνήμη και συνείδηση από την αρχαιότητα. Ο θησαυρός κρυμμένος και πολύτιμος συμβολίζει και εδώ την ανεξαρτησία στην σκέψη και στις πράξεις των παιδιών αλλά και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Ο ήλιος έρχεται να φωτίσει την αναζήτηση της Δωροθέας ως ο μέγιστος ζωοδότης και να σηματοδοτήσει με την ζωογόνο ενέργειά του τον κρυμμένο θησαυρό που ήταν εν τέλει ολοφάνερος. Το νερό ως κοσμογονικό σύμβολο αποτελεί την γεμάτη ιερή δύναμη κύρια, μαγική θεραπευτική και αναγεννητική ουσία εκεί όπου αναβλύζει το νερό εκεί αναβλύζει και ο κρυμμένος θησαυρός. Το τελευταίο διάστημα, θα έχετε κι εσείς παρατηρήσει, ότι ο άνθρωπος επιδιώκει να απολαμβάνει χρόνο στη φύση, στην εξοχή, στα μονοπάτια λες και αναζητά την ασφάλεια που αυτή η μήτρα του παρέχει. Είναι φανερό ότι ο συγγραφέας ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί στην ξεχωριστή αυτή ψυχική και συναισθηματική ευφορία και πνευματική εγρήγορση που γεννά αυτή η επαφή μέσα από μια ηρωίδα που υπερβαίνει την πραγματικότητα και δεν την υπηρετεί απλά. Η ηρωίδα του, η Δωροθέα πιστεύει πως αν έχει πίστη ελπίδα στο ταξίδι της τότε θα φτάσει όπου θέλει. Επιτυγχάνοντας το στόχο της νιώθει πρωτόγνωρη χαρά και ψυχική ανάταση».

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός εικονογραφημένου βιβλίου;


Η καλή εικονογράφηση αναδεικνύει το κείμενο. Η εικονογράφος-συνάδελφος Κωνσταντία Παλαιολόγου πέτυχε με τις ζωγραφιές της να φέρει τους μικρούς αναγνώστες πιο κοντά στο κείμενο. Λέξεις και ζωγραφιές γίνονται το μέσον για ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και της αυτογνωσίας.

Τη σημερινή εποχή που τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση και ασχολούνται με το διαδίκτυο έχουν ελεύθερο χρόνο για να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο;


Προγραμματισμός και προτεραιότητες οι λέξεις κλειδιά. Η οικογένεια καθορίζει και συμβάλλει στο εάν τα παιδιά θα γίνουν φίλοι του καλού βιβλίου.

Είχατε ποτέ φανταστεί τον εαυτό σας ως συγγραφέα παιδικών βιβλίων;


Να πω την αλήθεια, όχι. Ήρθε από μόνο του. Ξεπήδησε μέσα από τις στιγμιαίες αυτοσχέδιες αφηγήσεις στην τάξη, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μικρών μαθητών-μαθητριών μου.

Όταν ήσασταν μικρός ποιος ήταν ο αγαπημένος σας συγγραφέας που τον είχατε ως πρότυπο;


Δύσκολα να απαντήσω ποιον συγγραφέα είχα ως πρότυπο. Τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ με γοήτευαν. Αγαπημένο μου παραμύθι ο γενναίος ραφτάκος. Ίσως γιατί μεγάλωσα δίπλα σε μεζούρες, καρφίτσες, βελόνες και δαχτυλήθρες, μια και η μάνα μου ήταν μοδίστρα με «πτυχίο».

Ποια είναι τα αγαπημένα παιδικά βιβλία που έχετε στη βιβλιοθήκη σας;


Υπάρχουν βιβλία της Αγγελικής Βαρελά, της Ζωρζ Σαρή, του Κώστα Μάγου, της Αγγελικής Θάνου, της Γιώτας Κούγιαλη, της Έλενας Στανιού, του Γιώργου Μπουμπούση και άλλων πολλών ελλήνων συγγραφέων.

Τι θα θέλατε να προτείνατε στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;


Τα παραμύθια διαβάζονται και από τους μεγάλους… Καλή χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και ειρήνη στον κόσμο.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ