Αναρτήθηκε στις:25-05-23 14:04

ΕΦΑ Άρτας: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές (25-28 Μαΐου)


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023 και διοργανώνει:

1) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί αρχαιολόγοι σε μεγάλες ανακαλύψεις», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ΑΠΟΙΚΙΑ, το οποίο υλοποιεί η ΕΦΑ Άρτας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΜΒΒ, τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Εταιρεία TETRAGON S.A.

Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τα στάδια της ανασκαφικής έρευνας και θα αναλάβουν ρόλους και αρμοδιότητες, προκειμένου να διεξάγουν οι ίδιοι την ανασκαφική διερεύνηση ενός κιβωτιόσχημου τάφου, αντίγραφου του οποίου έχει κατασκευαστεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να κατανοήσουν μέσα από τη βιωματική δραστηριότητα τον τρόπο με τον οποίο το παρελθόν ανασύρεται από το χώμα και ανασυντίθεται από τη συλλογική προσπάθεια και εργασία διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής ηλικίας και σε μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού (Α΄- Γ΄ τάξη). Διεξήχθη σήμερα, Πέμπτη (09:00-10:30) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και θα συνεχιστεί και αύριο, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 (11:00-12:30).


2) Περιήγηση για ενήλικο κοινό με χρήση της ψηφιακής εφαρμογής «Με ξεναγό τον στρατηγό Μακρυγιάννη». Πρόκειται για εφαρμογή που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανοιχτή Καινοτομία για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα» με το όνομα Βοΐσκα, στο οποίο συμμετέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» /Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, Παράρτημα Ξάνθης και η Εταιρεία Πληροφορικής Terracom S.A. Οι συμμετέχοντες θα κατεβάσουν την ψηφιακή εφαρμογή στη δική τους κινητή συσκευή και θα ακολουθήσουν την προτεινόμενη διαδρομή στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Άρτας, η οποία ξεκινάει από τη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας και καταλήγει στο Κάστρο της Άρτας. Σε κάθε στάση το ρόλο του ξεναγού θα αναλάβει ο στρατηγός Μακρυγιάννης μέσα από μία σύνδεση των λόγων του με στοιχεία για τους χώρους και τα μνημεία. Η δράση θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στις 10:00, με σημείο συνάντησης τη Δυτική Νεκρόπολη. Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη δεδομένων στις κινητές συσκευές των συμμετεχόντων.

Σε περίπτωση βροχής, η δράση θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img