Αναρτήθηκε στις:23-07-19 11:02

«Κώστας Αναστασίου, της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων»


Το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου


Κυκλοφορεί εντός των επόμενων ημερών από τις εκδόσεις «Άπειρος Χώρα» το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κώστας Αναστασίου – της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων». Το βιβλίο αφηγείται την περιπετειώδη ζωή του Κώστα Αναστασίου, ενός απλού ανθρώπου της ελληνικής επαρχίας, ο οποίος βρέθηκε πολλές φορές και σε διαφορετικά μέρη αντιμέτωπος με το θάνατο, αλλά χάρη σε κάποια περίεργη απόφαση της μοίρας του κατόρθωσε εντέλει να ζήσει και να διανύσει το δρόμο που του όρισε εκείνη.

Το υλικό του βιβλίου αναπτύσσεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο περιγράφεται η σφαγή της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ήρωας, από τους στρατιώτες της 1ης μεραρχίας εντελβάις, την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943. Η Μουσιωτίτσα ήταν το πρώτο χωριό της Ηπείρου που δέχτηκε μια οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση της γερμανικής ναζιστικής μηχανής και γνώρισε την κτηνώδη «βία χωρίς όρια», που αποτελούσε το κυρίαρχο δόγμα του ναζισμού και του φασισμού. Και ο Κώστας Αναστασίου ήταν ο μόνος που επέζησε ανάμεσα στους 63 που έστησαν και θέρισαν με το πολυβόλο οι Γερμανοί στην περιοχή Σπιθάρι του χωριού. Περιπλανήθηκε μέσα σε τοπία θανάτου και άντεξε.

Στο δεύτερο μέρος ξετυλίγεται η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου μέσα από τη συμμετοχή και τη δράση του ήρωα σ’ αυτόν, καθώς καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και κατατάσσεται στον εθνικό – κυβερνητικό στρατό. Η αφήγηση διαπερνά όλα τα κρίσιμα στάδια και τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι Έλληνες και των δύο πλευρών στα καυτά μέτωπα του πολέμου, πληρώνοντας με τη ζωή τους την πλανεμένη παραφροσύνη της διπλής ηγεσίας τους και την ψυχροπολεμική στρατηγική των μεγάλων δυνάμεων και… συμμάχων. Ο Κώστας Αναστασίου πάτησε το κατώφλι του θανάτου, αλλά τον κράτησε η ζωή μέσα σε μια θύελλα πυρών και ακραίων εκρήξεων εμφύλιας βίας.

Το τρίτο μέρος του βιβλίου αποτυπώνει την Ελλάδα της υπαίθρου και της στέρησης αμέσως μετά τη μετεμφυλιακή περίοδο. Η Ελλάδα των ηττημένων παίρνει το δρόμο της αναγκαστικής προσφυγιάς προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Και η Ελλάδα των νικητών παίρνει το δρόμο της αναγκαστικής μετανάστευσης προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των δυτικών ωκεανών. Νικητές και ηττημένοι δίνουν νέες μάχες εντός και εκτός συνόρων, για να επουλώσουν τις πληγές της ταραγμένης δεκαετίας της κατοχής, της αντίστασης και του εμφυλίου, οι οποίες θα μένουν, ωστόσο, ανοιχτές για πάνω από μισόν αιώνα.

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιουλίου στη Μουσιωτίτσα. Την πρωτοβουλία για την παρουσίαση έλαβε ο Σύλλογος Νέων Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χαρίλαος Λεοντάρης, φιλόλογος και συγγραφέας.
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img