Αναρτήθηκε στις:20-06-19 17:19

Γιορτή της Ευρωπαϊκής μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου


Η Γιορτή της Ευρωπαϊκής μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου είναι γεγονός. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 και ώρα 11.00 στο χώρο της Παλαιάς Γέφυρας Πετρωτού Καρδίτσας με το μουσικό σχήμα του Σπύρου Νικολάου "RESALTO". Οι καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί, συμμετέχουν εθελοντικά στη Γιορτή της Μουσικής και οι εκδηλώσεις αυτές, είναι δωρεάν για το κοινό.


Σε ένα διήμερο φεστιβάλ μουσικής θα ενωθούν φωνές και μελωδίες, στις 22 και 23 Ιουνίου, στην Κοιλάδα του Αχελώου. Από τη μια πλευρά, η μουσική θα ενώσει τον κόσμο και από την άλλη, θα δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθούν, η Τοπική Ιστορία και η Πολιτιστική Κληρονομιά της περιοχής. Μουσικοί από όλη την Ελλάδα αλλά και άνθρωποι που αγαπούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό θα ενωθούν για να δώσουν μια ώθηση ανάπτυξης στην περιοχή.

Η τοπική κοινωνία όπως και οι σύλλογοι των ορεινών χωριών αγκάλιασαν τον ευρωπαϊκό αυτό θεσμό, με μεγάλο ενθουσιασμό. Ότι καλύτερο πολιτιστικό και μουσικό δρώμενο στο ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού είναι η γιορτή της Ευρωπαϊκής Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου στις 22 και 23 Ιουνίου 2019 . Η Κοιλάδα που θα πλημυρίσει και πάλι όχι από τα νερά του, αλλά από μουσικές νότες! Μια μουσική πανδαισία ήχων αυθεντικών θα απλωθεί πάνω της για να ενωθεί με τις άλλες Ευρωπαϊκές μουσικές νότες. Εκεί που υπάρχουν γέφυρες θα τις διαβούν τραγουδώντας και εκεί που δεν υπάρχουν πλέον, θα τις "χτίσουν" πάλι πρωτομάστορες της μουσικής καταξιωμένοι καλλιτέχνες στο είδος τους όπως ο Σπύρος Νικολάου με το συγκρότημά του τους RESALTO και οι ντόπιοι αυτοδίδακτοι μουσικοί της κουβαλώντας μαζί τους τούς ήχους των παλαιών μουσικών κομπανιών σαν συνέχεια της μουσικής παράδοσης .Είναι οι νέοι πολιτιστικοί και πολιτισμικοί ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά μας για μελλοντικές δράσεις. Ευκαιρία είναι να σπάσουμε εμείς οι ίδιοι τα δεσμά της - φυσικής και πολιτιστικής απομόνωσης.

Μία ακόμη πρωτότυπη και αξιέπαινη πρωτοβουλία από τον συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη που πέτυχε και ενέταξε από πέρυσι για πρώτη φορά και την Κοιλάδα του Αχελώου στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στις ''ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ". Ανάμεσα σε 50 πόλεις και τοποθεσίες στην Ελλάδα που γίνονται εκδηλώσεις και η Κοιλάδα μας. Μια ακόμη ανιδιοτελής προσφορά του στις τόσες που έκανε για τον τόπο μας.

Τιμητικό για εμάς τους Πηγιώτες που οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν για πρώτη φορά πέρυσι στις 26 Ιουνίου 2018 από την Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη με το ίδιο μουσικό σχήμα, στην θρυλική Γέφυρα Κοράκου με μεγάλη επιτυχία. Όπως πέρυσι έτσι και εφέτος η Αδελφότητα Πηγιωτών στηρίζει και συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές ενεργά. Εφέτος σημείο έναρξης επελέγη η γέφυρα Πετρωτού πανάρχαια γέφυρα που δυστυχώς κατακλύζεται από τα νερά του φράγματος –όποτε γίνει ,αν γίνει… και θα χαθεί για πάντα. Εκτός και αν μεριμνήσουμε όλοι να επιβληθεί και να γίνει από τους ανάδοχους του έργου αυτούσια αποκοπή και μεταφορά της σε κάποιο σημείο ή στο κέντρο του Πετρωτού. Είναι μια ιδέα και πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η υλοποίησή της. Ας ξεκινήσει μια πρωτοβουλία των Αργιθεατών και να βοηθήσουμε όλοι να μην χαθεί και αυτή όπως χάθηκε η Κουτσοκαμάρα.

Έτσι το μουσικό σχήμα των RESALTO με επικεφαλής τον τροβαδούρο της Κοιλάδας του Αχελώου τον Σπύρο Νικολάου θα μας συντροφεύσουν και πάλι στις εκδηλώσεις. Όμως μαζί τους εφέτος κουβαλάνε και το πασίγνωστο και βραβευμένο τραγούδι του Αχελώου (Είμαι ο Ασπροπόταμος και ζω μες την Κοιλάδα) που ο Σπύρος το εμπνεύστηκε και το έγραψε πέρυσι εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές της. Το πρωτοπαρουσίασε δε στη Συναυλία στις Πηγές Άρτας στις 18 Αυγούστου 2018. Αυτό είναι και το δικό μας τραγούδι που τραγουδιέται πλέον σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα ακόμη μήνυμα -μουσικό αυτή τη φορά - για πολυπόθητη αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου που πλέον έχει πάρει το δρόμο της αλλά και για την διάσωση και ανάδειξη των υπολοίπων ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων μας. Μαζί με τα υπόλοιπα μουσικά σχήματα που θα ανταμώνουν στον δρόμο κατά μήκος του Αχελώου και μετά την έναρξη της μουσικής γιορτής στην γέφυρα του Πετρωτού, θα διαβούν όλη την Κοιλάδα του Αχελώου (ΠΕΤΡΩΤΟ-ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ-ΠΗΓΕΣ ) και θα καταλήξουν στην Πλατεία της Μεγαλόχαρης.
Εκεί ώρα 16.00 μαζί με την μπάντα του Αχελώου που αποτελείται από τον Δημήτρη Κωσταγιώργο (βιολί), Λάζαρο Τσιαμπά (τραγούδι-λαούτο), Λάμπρο Ζούμπο (κλαρίνο) και τον Δημήτρη Ξαξίρη (φλογέρα), αλλά και τους υπόλοιπους από το δρώμενο στον Αγ. Βασίλειο Πηγών με τους Παναγιώτη Νικολάου (βιολί), Θωμά Κάβουρα (κλαρίνο) και Νίκο Κάβουρα (κρουστά) θα κλείσει για την ημέρα αυτή η μουσική γιορτή. Την επομένη 23 Ιουνίου θα συνεχιστεί στα υπόλοιπα μέρη στην γέφυρα Καταφυλίου, το Περδικάκι και τον Εμπεσό. Τις εκδηλώσεις αυτές, τις συντονίζει η ακούραστη Νία Χαρίτου από το Περδικάκι του Βάλτου επικεφαλής της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ με την συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων, όπως του Πετρωτού-Σύλλογος Πετρωτιωτών "το Λιάσκοβο", του Ανθηρού Καρδίτσας "Η Αγία Παρασκευή", του Πανελληνίου Συνδέσμου Βραγκιανιτών και της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας. Όλοι οι συντελεστές των εκδηλώσεων και οι καλλιτέχνες συμμετέχουν στις εκδηλώσεις χωρίς καμία αμοιβή. Σημαντική και η συνδρομή των χορηγών επικοινωνίας των εκδηλώσεων όπως αναφέρονται στην Αφίσα αλλά και του συμπατριώτη μας Κώστα Τσιάκαλου. Κοντά μας όπως μας ενημέρωσε, θα βρίσκεται και ο εκλεκτός μας φίλος δημοσιογράφος ο Ηλίας Προβόπουλος. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Εκτός από τα προαναφερόμενα μουσικά σχήματα προβλέπεται απαγγελία ποιημάτων από τον Μενέλαο Παπαδημητρίου, τον Κωστή Τσιάκαλο και την Μαρία Στ. Βούλγαρη. Ελπίζουμε του χρόνου να έχουμε περισσότερες συμμετοχές καλλιτεχνών και ανθρώπων της ποίησης και των γραμμάτων.

Μερικά από τα θέματα της Γιορτής είναι η έντεχνη και λαϊκή μουσική, ποίηση, παραδοσιακή μουσική, ζωγραφική, Γκρεκάνικη μουσική, αστροπαρατήρηση κ.α.

Καλούμε τις δημόσιες αρχές Άρτας-Καρδίτσας, τους δημάρχους και δημοτικά συμβούλια Γ. Καραϊσκάκη, Αργιθέας και Αμφιλοχίας, τις τοπικές κοινότητες και τους κατοίκους της Κοιλάδας του Αχελώου, καλούμε τους συγχωριανούς μας, τους συνδημότες μας και συμπατριώτες Αρτινούς να αγκαλιάσουν αυτές τις εκδηλώσεις και να τις τιμήσουν με την παρουσία τους την σπουδαία αυτή ημέρα. Θα είναι μια προσφορά στην μουσική παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής μας.

Καλώς να μας έρθετε - Καλώς θα σας υποδεχθούμε!

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img