Αναρτήθηκε στις:19-01-24 21:50

«Ακάλυπτοι» 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες!


Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι αδυνατούν έστω και να τα ρυθμίσουν για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παρά τα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει το ΚΕΑΟ ήτοι κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά και με την απειλή της διακοπής της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περίπου 400.000 μη μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, δεν μπορούν όχι μόνο να εξοφλήσουν αλλά ούτε και να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Πρόκειται για ένα αδιέξοδο το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 47 δισ. ευρώ και εξακολουθούν να βαίνουν αυξανόμενα, ενώ συγχρόνως χιλιάδες ασφαλισμένοι είναι εγκλωβισμένοι και ζουν υπό τον φόβο των κατασχέσεων και γενικά του κυνηγητού του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Σήμερα, η μοναδική δυνατότητα για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι οφειλέτες του ΚΕΑΟ είναι οι 24 δόσεις για τα τρέχοντα χρέη, ενώ για τις έκτακτες οφειλές οι δόσεις φτάνουν μέχρι και τις 48, αλλά αφορούν ένα μικρό τμήμα των συνολικών χρεών.

Ωστόσο αποδεικνύεται στην πράξη, ότι οι 24 δόσεις δεν επαρκούν και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ρύθμιση χιλιάδες ασφαλισμένοι, διαφορετικά δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Άλλωστε τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν, ότι, από τα χρέη συνολικού ύψους 47,2 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις είναι χρέη μόλις 4,7 δισ. ευρώ ή το 10%.

Χωρίς περίθαλψη


Οξύτερο είναι το πρόβλημα για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός που αποτελεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα χρονίζει καθώς και πέρυσι είχε παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα και προ των εκλογών δόθηκε μια παράταση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης η οποία ωστόσο εκπνέει.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι περίπου 400.000 μη μισθωτοί, δεν κατέβαλλαν ούτε τις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, που ήταν το προαπαιτούμενο για να τους χορηγηθεί η ασφαλιστική ικανότητα. Έτσι, διατήρησαν την ελεύθερη πρόσβαση μόνο σε Δημόσιες Δομές Υγείας.

Η προηγούμενη ρύθμιση έγινε τον περασμένο Μάιο, και προβλέπει πως η ασφαλιστική ικανότητα, παραμένει ενεργή μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024.

Αυτό σημαίνει, ότι από τον προσεχή Μάρτιο, ασφαλιστική ικανότητα θα έχουν μόνο όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και παράλληλα, καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές, εκτός και αν δοθεί νέα παράταση.

sofokleousin.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img