Αναρτήθηκε στις:10-01-24 15:12

Ρεύμα: Άλμα στα 110 ευρώ για τη μεγαβατώρα στη χονδρική


Άλμα, σπάζοντας και το «φράγμα» των 110 ευρώ η μεγαβατώρα, κάνει η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της νέας χρονιάς.

Ειδικότερα, για σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 110,17 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 85,80 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 143,79 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,60% σε σχέση με χθες.

Ωστόσο, πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μέρα που το ρεύμα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά καθώς την Κυριακή 7 Ιανουαρίου η τιμή ήταν στα 85,66 ευρώ/MWh, για να ανέβει κατά 12,77% στα 96,60 ευρώ/MWh τη Δευτέρα, και κατά 12,26% την Τρίτη στα 108,44 ευρώ/MWh. Καταγράφοντας επί της ουσίας αύξηση κατά 29% στο εν λόγω διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι πρόκειται για ένα τριήμερο κατά το οποίο παρατηρείται σημαντική αύξηση της κατανάλωσης λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών. Αυτός ο παράγοντας σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα αποτελούν τις κύριες αιτίες για το άλμα της τιμής του ρεύματος.

Έτσι για σήμερα μπορεί οι ΑΠΕ (μαζί με της Κρήτης) να βρίσκονται στην πρώτη θέση του ενεργειακού μίγματος με ποσοστό 42,37%, διατηρώντας ωστόσο ένα πολύ μικρό προβάδισμα από το φυσικό αέριο που κατέχει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 41,56%, ενώ ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά με 5,17%, οι σαφώς μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, εισαγωγές με 4,91% και ο λιγνίτης με 4,82%.

Δεδομένης μάλιστα και της ψυχρής εισβολής στη χώρα από χθες, η οποία θα ωθήσει σε νέα ύψη την κατανάλωση ενέργειας, θεωρείται δύσκολη η άμεση αποκλιμάκωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά. Παρόλα αυτά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε επίπεδο μέσης τιμής του Ιανουαρίου, ενδεχομένως τα τιμολόγια λιανικής για τον Φεβρουάριο να κινηθούν χαμηλότερα σε σχέση με αυτό το μήνα.

Σε πτώση το φυσικό αέριο στην Ευρώπη


Καθοριστικό ρόλο βέβαια θα παίξει η τιμή του φυσικού αερίου, η επίδραση της οποίας φτάνει στη χώρα μας με…χρονοκαθυστέρηση. Πάντως και παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπο με ισχυρό κύμα ψύχους, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά πέφτει. Συγκεκριμένα, χθες Τρίτη στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο έκλεισαν στα 31,05 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια πτώση κατά 1,7%, με τα συμβόλαια για τον Μάρτιο στα 31,15 ευρώ/MWh και για τον Απρίλιο στα 30,92 ευρώ/MWh.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img