Αναρτήθηκε στις:05-01-24 15:44

Eurostat: Στο 3,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 2,9% στην Ευρωζώνη


Στο 3,7% αυξήθηκε o ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο από 2,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4%.


Στο ύψος τους οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων


Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν στην Ελλάδα με έντονο ρυθμό 7,6% τον Δεκέμβριο, όσο και τον Νοέμβριο, ενώ οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 4% έναντι μείωσης 7,2% τον Νοέμβριο.

Στην επιτάχυνση του πληθωρισμού συνέβαλε η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των υπηρεσιών τον Δεκέμβριο (3,6% έναντι 2,4% τον Νοέμβριο), ενώ αντίθετα αποκλιμακώθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων στο 2,6% από 3,4%.

Λόγω της επιτάχυνσης στις τιμές των υπηρεσιών, ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - αυξήθηκε στο 3,3% από 2,8% τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη


Στην Ευρωζώνη, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (6,1% έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 4% (όσο και τον Νοέμβριο) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 2,5% έναντι 2,9%. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 6,7% έναντι μείωσης 11,5% τον Νοέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική τάση του και διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3,6% τον Νοέμβριο.

imerisia.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img